A Seafalcon mesél

Mindenféléről mesélek a tengerészet kapcsán. Fényképek, videók, receptek, sztorik, naplóbejegyzések, viccek... ami jön.

Zabpelyhes póréhagymaleves csicsókával

Print Friendly and PDF

Az úgy indult, hogy tereprendezésre készültem. A ház mögötti építkezésből visszamaradt dombocskát tolólappal simára egyengettük, de ehhez, amit lehet kimentettem a legyalulandó terepről. Pár csicsókát kiástam és áthelyeztem olyan helyre, ahol az lesz a feladta, hogy a sok csalánt elfojtsa, és közben nekünk sok szép édes gumót neveljen. Egy ígéretes alól kiszedtem a termést, itt van, megmutatom. Ahhoz nem elég, hogy önmagában használjam, de arra igenis jó, hogy a receptben a burgonyát kiváltsa.



A receptet Seafalconné hozta a Bevezetés a gabonakonyhába című könyvecskéből, ő is készítette el, de én fotóztam, és teszem ki a netre, így aztán közösnek számít (ja, és én jóval többet ettem belőle...)
Tehát, hogyan járj el:
Megpucolod a csicsókát, és kockákra vágod. Egy jó vastag pórét karikákra szelsz és olajon megpárolod, és zabpehelyliszttel meghintve felengeded vízzel.

Fűszerezed: babérlevéllel, sóval, fehér borssal. Hozzáadod a tejszínt. Felteszed, s ha már két-három perce  forrt, akkor adod hozzá a csicsókát.
Most nagyon fontos eljárás következik! Azt mondod:
- Lekapcsoljam a gázt? - és nyúlsz a kapcsoló felé. De nem kapcsolod le.
- Ne kapcsoljam le? - kérdezed, s megrázod a fejed.
- Vagy mégis lekapcsoljam? - s valóban lekapcsolod. Ennyi forrás a csicsókának pont elég.
Most lefedve 15 percre félreteszed. Fedő alatt főzés nélkül megpuhul a csicsóka. Petrezselyemmel meghintve tálalod. (Nekünk speciel nem volt itthon...


Itt egy olyan változatot láthatsz, amikor lila hagymából készült és burgonyakockákat vágtunk bele.
Nagyon jó étvágyat kívánok!!!

Kedvenc kelkáposztás reggelim

Print Friendly and PDF

Nem tudom, ki hogy van vele, de én hallatlanul szeretem a sült kelkáposztát. Tudom, ezt a zöldségfélét sokan ki nem állhatják, azok ne olvassák tovább, csak annyit, hogy elfogadom az álláspontjukat, de nem tudom őket megérteni.
Amellett, hogy finom, egészséges is. Magas a rosttartalma, meg minden, de ezt most tán hagyjuk is.
Az úgy van, hogy az asszonykám találta ezt ki, és azonnal befészkelte magát a kedvenceim közé a szívemben és a gyomromban, valamint az agyam ízemlékező részében is fő helyet foglal el. Bár azt is el kell mondanom, hogy ő se szerette a kelkáposztát, amíg a menzaiban volt része, de mióta maga készíti és a falun lakás valamint a nyugdíjas lét "pihentagyúsága" rejtett kreativitásokat hoz elő belőle.

A következőképpen készül:

Pár káposztalevél vastag erét ék alakban kivágja, az megy a komposztba. Ezután szépen két-háromujjnyi vastagra csíkozza.
Három kis fej hagymát negyedekre vágott (ezek zsenge, édes hagymák, de ha nagyobbat használ, azt is úgy vágja fel, hogy harapható legyen, mert én így szeretem, ha te apróra vágva, csináld úgy). Egy paprikát karikára vághatsz, ez nekünk most kimaradt. Egy szelet kolozsvári szalonnát csíkokra vágott, de nem sok kell bele, mert a szalonna itt csak "fűszer", az ízére van igazából szükség (vegáéknál el lehet hagyni).
A hagymát olajra dobod, mielőtt megpárolódna rá a szalonnát, egy kevés ideig hagyod (ne piruljon meg!), rá a kelkáposzta leveleket és a zöldpaprikát (esetleg egy darab paradicsomot), sózod, borsozod és el ne felejtsd a kelkáposzta kötelező fűszerét, a köményt, (és tetszés szerinti fűszert is adhatsz hozzá, amit kedvelsz). Kicsit összepárolod az egészet, majd rászórsz gabonapelyheket: búzacsíra, zabpehely, lenmagpehely, és amilyet szeretsz. Mikor majdnem kész, kevés szezámmagot szór rá (a végén, hogy meg ne égjen), végül 2 tojás üt rá és alaposan elkeveri.
Ezzel kész. Lehet enni, és jóllakni.
Az egésznek a haszna, azon túl, hogy szeretem, mindez laktató, és nem kell hozzá sok tojás, mert ugye egy gyenge reggelihez az ember 5-ből készít rántottát (kolbásszal, szalonnával).

 

Feedek
Megosztás

Címke lista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HTML

ingyenes webstatisztika