A Seafalcon mesél

Mindenféléről mesélek a tengerészet kapcsán. Fényképek, videók, receptek, sztorik, naplóbejegyzések, viccek... ami jön.

Mángoldot fagyasztottam télre

Print Friendly and PDF

Rettentő sok mángoldom van még mindig, és lesz is, amíg a fagy el nem viszi. Sajnos nemcsak én szeretem, hanem a szemétállatrohadt csigák is, így aztán eléggé lyukasak a levelek, amik a mirelit zacskóban nem osztanak se nem szoroznak, mivel tudjuk: a csigák hülyék a matekhoz.
Egy gyermekkádnyit szedtem, lemostam kint a kertben slaggal, aztán a kerti csapnál, és kétszer a mosogatóban.
Bent már "szortíroztam" A leveleket a hosszú és vastag főér mentén levágtam mindkét oldalt, így a leveleket és a levélnyeleket különválasztottam.

 

Feltettem egy 15 literes fazékban vizet 2/3.ig. Amikor felforrt, beletuszkoltam a leveleket, és hagytam 2 percig a forrásban levő vízben. Közben egy nagy lábosban (20 literes) a tűzhely elé tettem hideg vizet, és két perc után a forró vízből a hidegbe tettem át a leveleket. Majd a mosogatóban egy vájdlingban is hűtöttem. A hűtés után négy egyforma =nagyjából) kupacot formáztam belőle, egy nagy tálcára tettem, azt megdöntöttem, hogy minél több víz csöpögjön ki belőle.

 

Pár órán keresztül így hagytam, majd hűtőzacskókba tettem. Mérés után derült ki, hogy 40 deka lett mindegyik (+/- 20 gr.)

 

Ezután következtek a szárak. Ezeket centis darabokra vágtam. majd forró vízben nagyjából 6-8 percig, hideg víz kétszer, és négyfelé osztva zacskókba került.

 

Ezekből 60 dekás zacsek lett. Így most van 4 kiló mángoldom lefagyasztva.

 


Lehet majd belőle  mindenfélét készíteni. Legutóbb a húslevesbe is tettem, és finom volt. De készítettem mángold főzeléket is, ami a következő bejegyzés lesz!

Zöldséges sült rizs hajószakács módra

Print Friendly and PDF

Zöldséges sült rizsEz megint olyan étel, amit nagyon szeretek. Nem biztos, hogy azt kapod, amire asszociálsz, mert nincs sok köze a thai (ázsiai) sült rizshez, illetve azt még nem ettem, nem néztem utána, ez olyan, ahogyan hajószakácsoktól tanultam.

A lényeg az, hogy kedvedre való zöldségeket megpirítasz. Akár wokban, akár serpenyőben, mindegy. A lényeg a kevés olaj (csak csillogjon az edény), forró legyen, hamar megbarnuljon a zöldség, ahol érintkezik az edénnyel. Az így pirított kelkáposztáért egyszerűen  megvadulok, annyira szeretem. Most tettem még bele kevés fehér répát, sok hagymát, zöldborsót (mirelit) és kukoricát (mirelit). Sárgarépa nem volt, így kevéssé lett tetszetős (sajnos).

Most nem fűszereztem a só kivételével. Illetve egyetlen egyet használtam, de erről majd később.
A rizst megfőztem. A zöldséget összekevertem a rizzsel, és mivel felvert tojás jön majd bele, ezért úgy ízesítettem, ahogyan egy japán háziasszonytól lestem el egy videón: ecettel. Ők nyilván másfélét használnak, mint mi. Neked azt mondom, használjad a legjobb borecetet (balzsamecetet). Én kaptam a sógornőmtől házi borecetet, ami nem más, mint megecetesedett bor. De milyen!? Hegyaljai, tokaji bor adta meg magát az ecetbaktériumoknak, de nem teljesen. Van ecet stichje, de érezni a tipikus hegyaljai, tokaji bor ízét is. Nos ebből locsoltam meg a rizst, majd adtam hozzá a felvert tojást. (Egy bögre rizst főztem, ehhez 5 tojást használtam). Addig kevertem és kavartam, amíg a tojás láthatóan szárazra nem sült!

Mit mondjak, isteni kaja!

Zöldséges palacsinta

Print Friendly and PDF

Zöldséges palacsinta Csak össze kell hajtani és mehet a sütőbe. Nagyon egyszerű, sőt még annál is egyszerűbb vacsora!

Az úgy volt, hogy a fiam hazajött Karácsonyra Norvégiából. Hozott magával kész, mirelit palacsintát, amihez aztán nem nyúlt, mert ugye az édesanya nem üres hűtővel, és kopár asztallal várja a fiát! Nem volt alkalma elkészíteni.

Én meg elővettem, és ezt készítettem belőle!

Wokban sült zöldség: megolajozom a wokot, beledobom a magokat: koriander, római és normál köményt, most szárított csilipaprikát nem tettem bele, mert mindig meg akar fullasztani, azt szabadban szoktam elkövetni. Ezután fajtánként megpirítom a felhevített edényben a zöldségeket: hagymát, zöldhagymát és pórét.  Majd a kelkáposzta csíkok jönnek. Ezután a sárgarépa, zeller, és karalábé meg fehérrépa együtt. Mindegyik fajtát, ha megpirult, kiszedem egy "gyűjtőedénybe". Végül ebben sózom, teszek hozzá őrölt borsot, kakukkfüvet, meg amit gondolok. Összekeverem.

A palacsintákat megolajozott tepsire fektettem, rákanalaztam a wokban sült zöldséget, kapott gey kevéske csiliszószt, összehajtottam, ment rá jó adag reszelt sajt, és be a sütőbe. Amikor a sajt ráolvadt, és egy picikét megpirult, kivettem, tálaltam.  Csípős és édes csatnival ettük. Isteni volt!

Pakora, avagy a fázós zöldségek humusszal

Print Friendly and PDF

Aki fázik, az vegyen bundát! Így tettek nálam a zöldségek. Jelesül a cukkini, a cékla, a sárgarépa, meg jó pár alma. Ez az öltözet majd minden zöldségfélének jól áll, és ha gyümölcsöt készítesz így, akkor a bundát kicsit édeskésre kell beállítani.

Nagyon szeretem az indiai ízesítést, kedvelem a zöldségeket, most meg az ünnepek után sok minden kell, csak hús nem, így aztán örömmel készítettem el. Ennél az indiai fogásnál a bunda a lényeg. Ha Kriszta konyhájában elolvasod a bejegyzést, akkor megtudhatod, hogy milyen fontos az alapanyag milyensége. Azaz a csicseriborsó liszt legyen indiai eredetű, ne magyar, mert az nem olyan. Hogy milyen magyar lisztből csinálni, megláthatod az én fotómon, hogy milyen indiaiból, megnézheted Krisztáéban.

Ráadásul én nem is csicseriborsó lisztet használtam, hanem sárgaborsót. Mégpedig úgy, hogy a kávédarálóban alaposan megdaráltam a borsót, passz...

A fűszerek közül csak a római köményt, a koriandert használtam, valamint hing helyett gyömbéres fokhagymapasztát (házi). A só és a fehér bors jött még hozzá.
Húsz deka sárgaborsóliszthez kimértem pontosan a megadott 230 ml. jéghideg vizet, és a fűszerekkel együtt összekevertem. (Persze a magokat előbb porrá őröltem a kávédarálóban!) Palacsintatészta sűrűségű tésztát készítettem, amibe beleforgattam a zöldségeket (nem sóztam, és forgatás előtt megtörölgettem, így jobban tapadt) Majd forró, bő olajban kisütöttem.

Humuszt készítettem hozzá, abba mártogattam.
A humuszhoz először tahinit készítettem: 50 gramm szezámmagot kávédarálóban megdaráltam. Sűrű massza lett belőle. Kikapartam egy tálkába, adtam hozzá vagy 15-20 csepp szezámolajat, és azzal simára kevertem. Azt írja a Wikipédia, hogy mivel a tahini egyetlen alkotóeleme a szezámmag, ezért tápanyag és vitamintartalma is hasonló, annyi különbséggel, hogy azok felszívódása sokkal hatékonyabb a magok megőrlése miatt.

Egy konzerv csicseriborsót beleöntöttem a turmixgépbe, hozzáadtam a tahinit, kevés olíva olajat, sóztam, borsoztam, adtam hozzá kevés kurkumát és őrölt, szárított gyömbért, valamint durvára darált borsot. Az egészet simára turmixoltam. Eleinte nehezen ment, a konzerv levéből adtam hozzá. Ne legyen túl híg, akkor jó.  Kiváló mártogatós volt a pakorához.

Rántott csirkeszárny wokban sült zöldségekkel

Print Friendly and PDF

Annak ellenére, hogy benne vagyunk nyakig a karácsonyi süteményőrületben, higgyétek el nekem, van aki mézeskalácson és eltehetős linzerkarikán kívül mást is eszik. Ne adj isten nem lazacot vagy garnélarákot ebédel.
Mint például én mostan.
Elmondom, hogy mit ebédeltem a minap.
Amíg gyerek voltam, el nem tudtam képzelni, hogy van a csirkének jobb alkatrésze, mint a combja, persze kizárólagosan népélelmezési szempontokat figyelembe véve. Aztán ahogy lett két gyermekem, kiderült, hogy a legjobb a püspökfalat, nem véletlenül kapta a nevét. Közben az asszonykám nagy szerényen mindig csak a szárnyakat ette... oszt tessék: kiderült, hogy nem véletlenül a KFC-ben is kirántott csirkeszárny a favorit, hiszen a legjobb...  Szóval eljutottam oda, hogy számomra immár három legjobb része is van a csirkének, és ha figyelembe veszem, hogy most derült ki, hogy cukros vagyok (sajnos), akkor kénytelen kelletlen a csirkemell is beáll majd a sorba de panír nélkül.
Az jó, hogy a köretet tekintve a képen látható az egyik legnagyobb favorit, ezt hús nélkül is szeretem, és komplett vacsora számomra. Mindig olyan zöldségből készítem, ami éppen van. és persze csak wokban sül meg igazán!
A wokba olajat öntök, hagyom füstölésig hevülni. Ha úgy jön kedvem, hogy magvas fűszerrel akarom ízesíteni, akkor beledobok köményt, ánizsmagot vagy koriandert egészben, esetleg borsot, vagy csilipaprikát. Utána a durván megvágott vöröshagyma jön, majd a csíkokra vágott (Julienre mondaná a gasztronómus, de ide franciául nem illik és kínaiul nem tudom mondani) sárgarépa, vajretek meg zeller. hagyom, hogy az olajban gyorsan megpiruljon, fa lapátkával szétterítem a lemezedény szélén, hogy barnára pirulhasson. A végén adtam hozzá a kínai kelt és a belekevert kelkáposztát. Ezeket is csíkokra szeltem természetesen.
Amikor majdnem kész, jönnek a fűszerek hozzá: most került egy kevés kurkuma, curry, őrölt bors, és szójaszósz. Egy alapos keverés, lekapcsoltam a lángot és megsóztam. Azonnal tálaltam, és ettem...

Gyömbéres sárgarépa krémleves

Print Friendly and PDF

Tegnapelőtt kaptam ezt a receptet egy kedves fészbukos ismerősömtől, és olyan ínycsiklandozó volt, hogy azonnal el kellett készítenem! A sárgarépa, a citrom és a gyömbér nagyon összepasszol, és harmonikus levest ad! Természetesen a recepten egy picinkét igazítottam.


Amit furcsállottam, hogy zöldség alaplét kell hozzá használnom. Mivel nem akartam leveskockát beletenni az ő sokoldalú kemikáliáival és ízfokozó hamis illúzióival, ezért a házi ízesítőt használtam, másfél liter vízben két evőkanálnyit feltettem főni.
Négy nagyobb sárgarépát és két közepes burgonyát megtisztítottam, kockára vágtam, és egy szintén durván felkockázott közepes hagyma kíséretében beledobtam a fővő lébe. A sózás most jön, bár én a végére hagytam, mert elég sós a házi ízesítőm.
Amíg főtt, egy szép darab gyömbért megpucoltam, apróra vágtam, majd forró olíva olajra dobtam. Egy jó percnyi pirulás után beleöntöttem egy fél citrom levét, és hozzáadtam mintegy másfél deci házi tejszínt, bár már kezdett savanyodni, mehetett bele, hisz a citrommal nem kerül ízkonfliktusba.
Felforraltam, majd levettem, és amikor a zöldségek puhák voltak, ment a levesbe.
Ezután jött a botturmix. és adj neki! Szép simára turmixoltam. Ezzel kész.
Nos, miután a krémlevesnek csak egy baja van, hogy ki kell tanálni, milyen levesbetétet kíván, úgy döntöttünk, hogy a sárgarépa édeskés íze nem ütközik a mézes müzlivel. Ezért aztán a tányérban szépen megszórtam, és jól megettük az asszonykával!
Nagyon finom!
Aki szereti a krémlevest, kötelező kipróbálni! És illik a karácsony előtti gyomorfelkészítési akcióba is!
A vége még nincs itt, mert mára is maradt, így a futás ma jön...
Akkor azt is megmondom, mit változtattam. Az eredeti receptben nincs tejszín (vagy tejfel), hanem van benne egy kanálnyi szezámolaj. A gyömbért és a citromlevet szezámolajjal kell "dúsítani", és mártás sűrűségűre beforralni. Ez nagyon nem tetszett, ezért változtattam (azt mégsem írhatom, hogy nincs szezámolajam!)
Aztán amit a jövőben másképp csinálok: az én házi ízesítőm íze túl erős ehhez a leveshez. Ezért bármennyire is nem vagyok híve, legközelebb gyári zöldségleves kockából készül majd a zöldségalaplé.

Off - Zöldséggulyás

Print Friendly and PDF

Sajnálom, de off vagyok, mert ez a recept kilóg, de nagyon a sorból.
Az a helyzet, hogy zöldségnapon készítettem egy tál ételnek, és nagyon bejött. Amiért elnézést kérek a látogatóktól az, hogy: ez egy teljesen normális, hétköznapi recept, nem karácsonyi mézeskalács, semmi köze az adventhez, nem ajándék, nem, habcsók... de a helyzet az, hogy én olyan vagyok, hogy ilyenkor is eszem, és a sütike nem az én reszortom.

Ezért aztán mostanában a látogatásaim is ritkulnak a gasztroblogokon, mert az olvasómban csak az ételrecepteket nyitom meg, süteményt nem. Mivel nem készítem, ezért nem is olvasom. Sajnálom.
Tehát, mivel enni kell, még a fogyózás alkalmával is, ezért ezt főztem ki:
Egy hagymás, paprikás gulyásalapot készítettem, azaz olajon megdinszteltem a hagymát, majd pirospaprikát szórtam rá. Erre dobtam a meghámozott, kis kockára vágott burgonyát, megsóztam, alaposan megdinszteltem, majd hozzáöntöttem egy fehér bab és egy kukoricakonzervet. A fűszerek között volt csili is, ez persze módjával, hogy ne legyen nagyon erős. Felengedtem annyi vízzel, hogy ellepje, szórtam bele kevés kölest (egy maréknyit) és megfőztem. A tetejére vágtam friss petrezselymet.
Én az ilyen kajákat oroszul szeretem enni. A hajón tanultam az orosz anyanyelvű tengerészektől, hogy a levesekbe nyers hagymát vágnak. Nos, amiben bab van, ahhoz korábban én is ettem, de azóta, hogy eltanultam tőlük, én másba is teszek. Persze nem a finom húslevesbe, meg a gyümölcslevesekbe se sűrűn.
Hát, elnézést, hogy a karácsonyi készülődés és a sok guszta sütemény, ajándék bonbon, fűszerolaj, szépséges mézeskalács közé beelefántkodtam ezzel a kajával...

Kukoricadarában panírozott csirkemell wokalizált zöldséggel

Print Friendly and PDF

A hangzatos cím egy hirtelen jött ötlet eredményeként készült ebédet takar.
Csirkemellet akartam készíteni kínaiasan, de aztán megláttam egy jó maréknyi maradék kukoricadarát, és belehempergettem a csirkemelleket.


Ezeket aztán a wokban gyorsan megsütöttem.



A zöldséget egyszerű wokalizálni: szép szeletekre, karikákra, illetve nagy darabokra vágod a sárgarépát, hagymát és a zellert (én most mást nem használtam), és a forró wokba öntött olajra dobod. Gyakran kevergeted, és amikor megpirult (nagyjából két perc), akkor fűszerezed: sót, borsot, csilit és egy kevéske provancei fűszerkeveréket kapott. Ez utóbbi a kedvencem a keverékek közül.


Utána már csak bele kellett dobni a húst, egy kicsit összerázni, és kész a finom ebéd.

 

Reggeli kenhetős - Ev acukasi (török)

Print Friendly and PDF

A napokban találtam meg A mi török konyhánk blogot. Élvezettel olvastam, és rábukkantam erre a finomságra. Igaz, a szerző azt írja, hogy ez egy ötezer éves török finomság, ám ezzel kapcsolatban bizonyos kétely van bennem, ugyanis tengerész lévén (a nyugdíjas is tengerész ám!), tudom, hogy Kolumbusz nevű kollégám 1492-ben hajózott el Amerikába, ahonnan az ev acukasi fő összetevője, a paprika származik. Ezért aztán az éveket én nem számolom, csak azt mondom, hogy bizony ez finom!!!

Nos, az elkészítése igazán nem egy nagy furfang. Kell hozzá (ahogyan a magyar származású effendi írja):

4 evőkanál paprikakrém
2 evőkanál ecet
3 gerezd fokhagyma
6-7 dióbél
két evőkanál olíva olaj.

Hát ez így nekem nem jött össze. Ami más, mint arrafelé, nyilván az én házi paprika krémem, aminek a tartósítója a só, ezért aztán dög sós lett. Mit lehessen csinálni? Nyomtam még bele diót, jóval többet, mint az eredeti recept, és végül egy nagy evőkanál mézet! Hát ettől nagyon klassz lett! Legközelebb szerzek nem sós paprikakrémet, és még egyszer elkészítem, az eredeti recept szerint, de hogy ugyanígy is fogok csinálni, azt tuti!

Vasárnap meglátogattak a barátaink. Reggelire kitettem ezt a krémet, készítettem két adag házi boursint (felül a borsos, oldalt a sima) és padlizsánkrémet, mind az asztalra került. Nagy siker volt, de ugye az ízlések és pofonok különböznek, mindenki mást favorizált, hát mindenik vendég megtalálta a fogára valót! Mindenhez az alapot az asszonykám olívás kenyere adta, az bizony fantasztikus!
Minket meg hájjal kenegettek közben, amíg a dicséreteket hallgattuk!

Bóti kemikália helyett ételízesítő és...

Print Friendly and PDF

Utálom a glutamátot. Gyűlölöm az ízfokozókat. Ki nem állhatom a nagy e bötüt, ha az számmal párosul és az élelmiszer alkotórészei között szerepel.
Az egyik újonnan felfedezett erdélyi fakanálforgató nagyon hasznos receptet ad közre, és persze sokan mások is, mert később több helyen felfedeztem. Innen már csak egy lépés, és készül a konyhában!
Megvettem a hozzávalókat: másfél kiló sárgarépát, egy kiló fehéret, egy nagyobb zellert (40 dekás), fél kiló veres hagymát, egy kisebb fej karfiolt és egy kiló paprikát (zömmel pirosodó, sárga de aligzöldet. A kertből szedtem hozzá 6 közepes paradicsomot, négy karalábét, négy zellernek a zöldjét, és egy maroknyi fodros petrezselymet, no meg 4 fej fokhagymát, de ez saját, tehát egyenlő 2 fej boltival.
A zöldségeket megmostam, kisebb darabokra vágtam, majd bele a robotgépbe, és a forgókéssel apróra vágattam. Ehhez adtam vagy 60 deka sót, a nátrium glutamátot, a dinátrium  ionizáltat, a riboflavint meg az élelmiszeripar tolja fel magának... Ezután kézzel alaposan eldolgoztam, majd kétségbe estem.
Mikor fogjuk mi ezt a töméntelen ételízesítő krémet elhasználni? De inkább a 2ség, mint hogy kevésnek találtasson! Természetesen nem ez a teljes "termés", itt most azt is megmutatom, hogy csináltam kakukkfüves olajat is, ez majd salátákba megy.

 

Feedek
Megosztás

Címke lista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HTML

ingyenes webstatisztika