A Seafalcon mesél

Mindenféléről mesélek a tengerészet kapcsán. Fényképek, videók, receptek, sztorik, naplóbejegyzések, viccek... ami jön.

Magok elvetve, ez valóban a szezon indulása!

Print Friendly and PDF

Végre! Azt hiszem minden chilifanatikus, aki növényeket babusgat, ezt a napot várja türelmetlenül. Elérkezett, és rohadt pipa vagyok magamra! Nem tudom, más is így van-e ezzel, de belőlem ilyenkor kitör az ősparszt földéhsége, elvesztem a fejem és a józan eszem! Nem az ész, hanem a vágy munkálódik bennem!

Kezdem azzal, hogy tudom, mekkora a területem. Tudom mennyit akarok fajtánként ültetni. Ha kell tíz tő Habanero, akkor mi a francnak nekem egy zacskó magot félretenni? Ha azt mondom, hogy akarok tizenöt Habanero palántát, akkor miért csíráztatok ki 30 darabot, amit sajnálok kidobni??? Úgy látszik, hogy ezen még dolgoznom kell, de magamat ismerve hamvába holt vállalkozás!!!

Van nekem egy helyre kemikáliám, amit tavasszal vettem a fehérvárcsurgói Károlyi kastélyban tartott virág és dísznövény kiállításon és vásáron, egy észt kiállítótól. Cytokinin a hatóanyaga.

01-magok.jpg

Ez növekedést és csírázást serkentő szer. 4-6 órát kell áztatni a magokat benne. nyilvánvaló, hogy kivártam a hat órát, és addig előkészítettem a palántatálcákat.

Első volt a kókuszrost. Egy tégla (600 gr) kiad vagy 5-6 liternyi talajt. Bele a vödörbe négy liter langyos víz, és egy tégla. A biztonság kedvéért tettem a vízbe FlortaVit 4-es tápoldatot két kupaknyit, bár nem szükséges, mert a kikelő növények a sziklevélből élnek, hiszen még nincs olyan gyökerük, amivel a tápot fel tudnák szívni.

Vettem "szívató" tálcákat és két darab 66 rekeszes palántatálcát. A szívatótálca (ha vennél, így keresd a neten, én itatótálcának gugliztam meg, és véletlenül akadtam rá.) alja barázdált, ebben áll a palántatálca, és a vizet a tálcába öntöm, hogy alulról öntözhessek. A kókuszrost azért is jó, mert a nedvszívó képessége fantasztikus!

02-kokusztegla.jpg

A rostot beletettem a palántatálcába kétharmadig a rekeszekbe, majd mentek rá a magok. Már kétszer megszívtam a műanyag jelölőpálcákat, táblákat, ezért a tálca bal felső sarkát megfestettem, és térképet írtam, melyik rekeszben milyen chilimag került.

03-magok.jpg

Vízpermettel megnedvesítettem, majd feltöltöttem kókuszrosttal, és a szívatótálcába öntöttem kb. 2 liter vizet. Ez úgy szívódott fel, hogy a kókuszrost teljesen nedves lett.

04-kelhetnek.jpg

Betettem a "keltetőbe", de mivel nincs szükség fényre, ezért a villanyt lekapcsoltam. A tálcák körül 26 fok van, remélem, hogy ez OK. Nagyon várom, hogy megérkezzen az e-Bayen vásárolt melegítőfólia.

Szóval lesz 132 palántám. Már az ideológia is megvan: kísérletezni fogok, hogy a melegházban, világítás nélkül és a keltetőben tartott palánták közötrt mennyi lesz a különbség... Persze csak akkor kerülnek mostohább körülmények közé, ha már áttűzdeltem őket, és kinőtte az állomány a polcrendszeremet.

Csak a rend kedvéért, hogy milyen magokat ültettem:

Carolina Reaper, Dorset Naga Jolokia Red, Trinidad Moruga Red, Yellow Bhut Jolokia, Trinidad Scorpion, Habanero Yellow, Habanero Red, Peter Red Peper, Cayenne, Piri-piri, Aji Amarillo, Thai Dragon, Bishop Crown, Jalapeno és Jalapeno Tam.

Seafalcon vs. Méregerős Paprika

Print Friendly and PDF

Persze a Naga Jolokia nem mindenkinek mondana sokat, tehát a címben nem lehetett. Szóval én szeretem az erős paprikát. Lett légyen cseresznye, chili, vagy Cayenne-i bors, ami nem bors, de így "köztudódott".

Van nekem egy unokatesóm, és annak meg gyermekei. Kornél Kertészeti Egyetem, vagy Corvinus, ki tudja követni a sok bacselort meg mesterképzést, hol, minek, miért diploma. Legutóbb, amikor náluk voltunk, aszondja Kornél:
- Figyelj Popeye - mert vannak akik így hívnak, ki tudja miért -, adok neked Naga Jolokiát - és elővarázsolt két nájlon acskót, picurit, és mindegyikben egy szép piros paprika volt. Nem nagy, olyan kicsi cseresznyepaprika nagyságú. - Azért így adom, mert ha megrepedne, és a leve a kezedre folyik s ha a szádhoz nyúlsz, akkor nagyon megégethet!


Így kellő tiszteletre késztetett, beszéltünk még pár szót a Scoville skáláról, meg SHU, hogy bennfentesnek tűnjünk a sok laikus, béleletlen gyomrú halandók számára.

Itthon jött a kérdés, hogy mit csináljak belőlük? Elsőként rántottában teszteltem. A hagymával kissé megdinszteltem egy picike darabot, amit óvatosan, villával, késsel bontottam ki (a magokat gondosan kikaparva, egy se vesszen kárba). A bal oldalinak vágtam le a csücskét, és még egy kicsit hozzá. A villát félve, de megnyaltam, Kellemesen csíp. Ez már valami! Rántotta betermel, hááát... olyan, mintha két cseresznyepaprikát tettem volna bele, tehát csíp, de semmi különös.
Konklúzió: többet kell belőle használni!

A déli brokkoli krémlevesbe tettem a megbontott paprika kisebb részét, úgy, hogy maradt még egy fél. A leves csíp, talán már erősnek is mondható... A kiázott paprikafoszlányt megrágva erősebbnek tűnt a cseresznyepaprikánál, kellemesen melengette a számat, azt hiszem, ez már közel járt ahhoz, hogy erősnek nevezhessem...

A maradék fél paprikát néztem egy darabig, majd dühösen bekaptam, összerágtam,  és vártam.
Na, ez már valami! Csíp, éget, az egész számat, a torkot is kicsit, jó volt, de nem annyira erős, hogy levegőért kellett volna kapkodnom, izzadtam volna...
Nem lehet több 50 ezer SHU-nál...

Az SHU a Scoville Heat Unit, vagy Scoville Erősségi Egység valójában egy szubjektív mérce. A paprikából cukros vízzel kivonják a kapszaicint, majd elkezdik hígítani. Addig hígítják, amíg öt profi paprikakóstoló azt állapítja meg, hogy már egyáltalán nem csíp a hígított oldat.
Ez a fajta 2007-ben világrekorder volt 1 001 304 Scoville egységgel.
Azt gondolom, hogy mivel ez egy hibrid paprika, aminek csak az F1 nemzedéke hozza az összes tulajdonságot, amit én kaptam az már Fx-ik nemzedék lehetett.
Mit lehet itt tenni?

Vettem Yellow Bhut Jolokia, Trinidad Scorpion Butch_t magokat, és kipróbálom, milyen terem belőle majd Akán!

Folytatása következik, természetesen.

Feedek
Megosztás

Címke lista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HTML

ingyenes webstatisztika