A Seafalcon mesél

Mindenféléről mesélek a tengerészet kapcsán. Fényképek, videók, receptek, sztorik, naplóbejegyzések, viccek... ami jön.

Tofu kölessel, zöldségekkel wokban - Cukros diétám 5

Print Friendly and PDF
Amikor cukros lettem (ennek lassan két hónapja, hogy kiderült és kezelnek), felrémlett előttem a feleségem egykori szobatársa a szemészeten, aki inkább választotta a megvakíttatást, minthogy elviselje a cukorbetegség okozta szemfájdalmat. Aztán a lábam egy darabját se igazán szeretném kórházban hagyni.
Azt mondtam, hogy nem!
Szigorúan betartom a diétát.
És gyerünk mozogni.
Szorgalmasan olvasom a mindenféle internetes szakoldalakat.
Azóta minden nap fogyasztok olyan élelmiszert, ami a vércukorra jótékony hatással van! Kurkumát (de ez az ízületeim miatt régi fűszerem!), fahéjat teszek a teámba, ami nem fekete, hanem zöld, mindkettőt fogyassza mindenki, aki hasonló bajjal küzd. Az ázsiai fűszeresdobozban van görög szénám, ami szintén pozitívan hat a cukorra.
Ma volt az úszós napom, egy kilométert úsztam (igaz egy óra alatt, de nekem nem Michael Phelps-et kell legyőznöm, hanem a diabeteszt! Egy óra mellúszás nagyjából 1200 kcal égetéssel jár együtt, egy kiló zsír elégetéséhez 7700 kalóriát elégető mozgás kell)
Ja, megmondom az éhhomi cukromat január közepétől tegnap reggelig:
7,4 - 8,0 - 10,8 - 6,5 - 6,6 - 5,6 amiből látszik a csökkenő tendencia!

 

Ma a vacsorám egy magam kreálta étel volt, maradékból, meg kínai stílusban. Nagyon szeretem a wokban sült zöldségeket, csak némi fűszer kell hozzá, ami ázsiai jelleget kölcsönöz. Kis sárgarépa, zeller, káposztaféle, meg ilyesmi.
Pöttyet arcomra estem, mert semmi efféle nem volt a hűtőben, de volt tofu, volt délről maradt köles, hagyma mindig van, hát nem estem kétségbe! Ez lett belőle!

A hozzávalókat nem is írom le, mert nincsenek kötött szabályok:

A hagymát karikára vágtam, szétbontottam szálakra, majd meglocsoltam almaecettel, sóztam. A kápia paprikát is kockára vágtam, és hozzá adtam a hagymához. Ezután egy wokban felhevítem az olíva olajat, beledobtam a tofut, kicsit pirítottam, majd a hagymás paprikát, illetve a paprikás hagymát, vagyis izé... szóval ment bele. és kicsit megpirítottam. Száraznak tűnt, ezért aláöntöttem egy kis tejet, kevertem egyet-kettőt, és hozzáadtam a délről maradt főtt kölest. (Gondolom kókusztejjel finomabb, de momentán nincs itthon).
Átkavartam, adtam hozzá wok fűszert (bár nagyon nem vagyok híve a fűszerkeverékeknek), két teáskanálnyi teriyaki szószt, utánasóztam, és kész volt. Ekkor megszórtam egy késhegynyi kurkumával. A tányéron madársalátával kísértem.
Zöld teát ittam hozzá. Stíviával ízesítettem, és szórtam bele egy késhegynyi fahéjat.
307 kcal, fehérje: 17 g., szénhidrát: 48 g., zsír: 18 g.

Rántott csirkeszárny wokban sült zöldségekkel

Print Friendly and PDF

Annak ellenére, hogy benne vagyunk nyakig a karácsonyi süteményőrületben, higgyétek el nekem, van aki mézeskalácson és eltehetős linzerkarikán kívül mást is eszik. Ne adj isten nem lazacot vagy garnélarákot ebédel.
Mint például én mostan.
Elmondom, hogy mit ebédeltem a minap.
Amíg gyerek voltam, el nem tudtam képzelni, hogy van a csirkének jobb alkatrésze, mint a combja, persze kizárólagosan népélelmezési szempontokat figyelembe véve. Aztán ahogy lett két gyermekem, kiderült, hogy a legjobb a püspökfalat, nem véletlenül kapta a nevét. Közben az asszonykám nagy szerényen mindig csak a szárnyakat ette... oszt tessék: kiderült, hogy nem véletlenül a KFC-ben is kirántott csirkeszárny a favorit, hiszen a legjobb...  Szóval eljutottam oda, hogy számomra immár három legjobb része is van a csirkének, és ha figyelembe veszem, hogy most derült ki, hogy cukros vagyok (sajnos), akkor kénytelen kelletlen a csirkemell is beáll majd a sorba de panír nélkül.
Az jó, hogy a köretet tekintve a képen látható az egyik legnagyobb favorit, ezt hús nélkül is szeretem, és komplett vacsora számomra. Mindig olyan zöldségből készítem, ami éppen van. és persze csak wokban sül meg igazán!
A wokba olajat öntök, hagyom füstölésig hevülni. Ha úgy jön kedvem, hogy magvas fűszerrel akarom ízesíteni, akkor beledobok köményt, ánizsmagot vagy koriandert egészben, esetleg borsot, vagy csilipaprikát. Utána a durván megvágott vöröshagyma jön, majd a csíkokra vágott (Julienre mondaná a gasztronómus, de ide franciául nem illik és kínaiul nem tudom mondani) sárgarépa, vajretek meg zeller. hagyom, hogy az olajban gyorsan megpiruljon, fa lapátkával szétterítem a lemezedény szélén, hogy barnára pirulhasson. A végén adtam hozzá a kínai kelt és a belekevert kelkáposztát. Ezeket is csíkokra szeltem természetesen.
Amikor majdnem kész, jönnek a fűszerek hozzá: most került egy kevés kurkuma, curry, őrölt bors, és szójaszósz. Egy alapos keverés, lekapcsoltam a lángot és megsóztam. Azonnal tálaltam, és ettem...

Csirkemell curry wokzöldségekkel

Print Friendly and PDF

Fehérjenapra készítettem ezt a kaját.
A csirkemellet csíkokra vágtam, és készítettem neki egy kis pácot. Ehhez házi tejszínt használtam, de most nem mutatom meg a szénakaszálógépet, ami a tehénkének vágta a szénát, ami megette, att sok tejet, és én tejszínt szedtem le róla.
A páchoz mustárt, kevés olíva olajat, sót borsot, friss kakukkfüvet és petrezselyemzöldet használtam. Ment a hűtőbe, majd három óra múlva elkészítettem:
Olajat hevítettem a wokban, beleöntöttem a csirkemellet, megszórtam alaposan curryvel és kevés csilivel, és pár perc alatt megsütöttem.
Tálra vele...



A wokban igen kevés olajon megpirítottam külön-külön a csíkokra vágott sárgarépát, a káposztát, és a kelkáposztaleveleket. A cékla maradt nyersen és a csípős paprikát se sütöttem.
Össze kellett kevernem, és kész is volt az ebédem...

Kukoricadarában panírozott csirkemell wokalizált zöldséggel

Print Friendly and PDF

A hangzatos cím egy hirtelen jött ötlet eredményeként készült ebédet takar.
Csirkemellet akartam készíteni kínaiasan, de aztán megláttam egy jó maréknyi maradék kukoricadarát, és belehempergettem a csirkemelleket.


Ezeket aztán a wokban gyorsan megsütöttem.



A zöldséget egyszerű wokalizálni: szép szeletekre, karikákra, illetve nagy darabokra vágod a sárgarépát, hagymát és a zellert (én most mást nem használtam), és a forró wokba öntött olajra dobod. Gyakran kevergeted, és amikor megpirult (nagyjából két perc), akkor fűszerezed: sót, borsot, csilit és egy kevéske provancei fűszerkeveréket kapott. Ez utóbbi a kedvencem a keverékek közül.


Utána már csak bele kellett dobni a húst, egy kicsit összerázni, és kész a finom ebéd.

 

Feedek
Megosztás

Címke lista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HTML

ingyenes webstatisztika