Nemrég regisztráltam, és bejegyzésem is alig van, most léptem túl a tízet, de van némi tapasztalatom már. Azért írom le, mert azt várom, hogy talán tudok tippet, tanácsot adni.

Negatív: Nem tudtam rájönni eddig, hogyan tudok a Blogger.hu címlapjára eljutni, ha be vagyok jelentkezve, márpedig sose jelentkezem ki. Ergo képtelen vagyok a friss bejegyzéseket megnézni. Hiába kattanok a logóra, mindig az indítópult jön be.

Pozitív: Jól lehet szerkeszteni, sok a sablon, de azt hiszem ez ugyanaz, mint a Blog.hu, hiszen a gépház stílusa pontosan ugyanaz, mint ott... de ez nem baj.

Pozitívabb: Olvastam freesoul bejegyzését, amiben agy MÉM-et indított, és tette ezt azért, mert igénye van a visszajelzésekre, a közösségibb életre. Az, hogy visszajelzéseket kapj, az nemcak attól függ, hoyg érdekes-e amit írsz, hanem attól is, hogy a bloggerek hogyan "szocializálódtak" a blogszolgáltatónál. A blog.hu és a blogger.hu blogolói általában nem kapnak visszajelzéseket, tehát nem is adnak.

Negatív: ezzel a blogmotorral esély nincs igazi közösségi élet kialakítására. Egyszerúen nem arra találták ki. Ez a magányos bloggereknek való. Akik valójában nem is kíváncsiak a visszajelzésekre.

Tanács: ha közösségi blogolást akarunk, akkor a Gépháznak kell változtatni. Ilyen típusú blogmotorja van a Blogtérnek, ahol nekem is van több blogom, és azért nem hagyom el őket, mert szenzációs közösségek alakulnak ki. (20-án lesz blogtérbuli, és ez rendszeres) de ehhez olyan szolgáltatás is kell. Mit kellene tenni? Egy modult írni:

Követem/elhagyom modul: ha rákattanok erre akor akit követek, annak az összes új bejegyzéséről ímél értesítést kapok a jövében. És ami nagyon fontos a mélben link van a bejegyzéshez. És nem könyvjelzőzni, mert az nem az igazi. Ez a lusta programozó trükkje... Ha ez megvan, akkor annyi bloggert tudok figyelemmel kísérni, amennyi tetszik, és megvan a lehetőség a közösség kialakítására. És persze megkapom az összes bejegyzésemhez írt hozzászólást is ímélben, nemcsak azt, hogy valaki írt...

Remélem, a helyzet nem reménytelen, mert talán megírja a gépház a leírt modult, és akkor beindulhat itt is a közösségi élet, és sokkal több visszajelzést lehetne kapni.

Csak érzékeltetni szeretném a különbséget:

A blogtéren 23 kommentet kaptam a "Csak erős idegzetűeknek: Robbantás Belfastban (videó)" című bejegyzéshez, itt egyet sem. Nem hiszem, hogy aki megnézte, annak semmi nem jutott az eszébe. Csak itt nem szokás a hozzászólás...

Ez persze nem baj.

Az én bajom az, hogy a Blogtéren tanultam a blogolást, és az én elvárásaim ahhoz igazodnak...