Ez a bejegyzés egy Blogspotos gasztrobloggereknek szóló játékra készült, de azért itt is közzéteszem:
Sajnos, nagyon sajnos, hogy a játékra nem tudtam elkészíteni a beígért finomságot a részemre kisorsolt Linyah blogjából, de most pótolom, mea culpa, mea maxima culpa.
Tehát Uirout fogunk készíteni, úgy, ahogyan azt Linyah is tette, de a lényeg, hogy a módszerét is pontosan kell követni!
Ez a finomságot a távoli Japánból szerezte a bloggertársunk, és imígyen néz ki:
http://onpara.jp/share/around/winter/images/data/photo_uirou.jpg
Hát ez klassz, akkor nézzük, hogyan s miként készítjük?
Linyah ezt írja a blogjában:

"Láttam egy tv-műsort japán és mindenféle távol-keleti édességekről, így kezdtem keresgetni, képeket, recepteket és találtam meg az uirout, amely hagyományos japán párolt sütemény rizslisztből és cukorból. Egyik jellemző ízesítése a matcha tea."

De nekem az ő változatát kell elkészítenem, ami szerinte:
Ez meg itten a nem rizslisztől, nem hagyományos módon és nem matcha tea ízesítéssel készült változata :)
Hozzávalók:
8 dkg búzaliszt (4 púpozott evőkanál)
2 dkg rizsliszt (én ezt úgy, ahogy van, átváltottam búzalisztre)
10 dkg cukor
3,5 dl víz

Tehát nincs más hátra, mint alkalmazom a módszerét, és megadom, hogy mi kell az Uirouhoz Seafalcon módra via Linyah:
Ez se nem hagyományos lesz, mert a 8 deka búzaliszt helyett egy bögre kölest használunk. A 2 dkg. riszlisztet, amit Linyah búzalisztre váltott, én spenótra változtattam, a 10 deka cukrot 2 tojásra, és a 3,5 dl. viz helyett tejfölt használtam.
Innen már megy minden, mint a karikacsapás:
Linyah így készíti:
1. A hozzávalókat elkeverjük csomómentesen egy mikrózható edényben. Ha maradt benne csomó, le kell szűrni.
Én viszont ezt úgy változtatom, hogy a kölest háromszoros mennyiségű vízben megfőzöd, sózod.
2. Az edényre tetőt rakunk, de nem zárjuk le, hogy ki tudjon szökni a gőz és 7 percig mikrózzuk a legmagasabb fokozaton. Kivesszük (leápoljuk a gőz által megégetett kezünket ...) és ha kihűlt, 2 órára hűtőbe rakjuk.
Én viszont ezt úgy változtatom, hogy a spenótot vajon megpárolod, adsz hozzá egy kis szerecsendiót, sót, borsot, megszórod két kanálka zabpehelyliszttel, és teszel bele egy nagy kanál tejfelt.
3.Én a sima víz helyett narancslevet használtam, a lilás változatba pedig tettem egy adag összenyomkodott szedret (nem szűrtem le a végén).
Igen, én pedig mindehelyett tettem bele két tojás sárgáját és összekevertem a kölest a spenóttal.
4. Zselés állaga van, elsőre kicsit furcsa, de rákaptam, főleg a szedresre ... :) Könnyen szeletelhető késsel.
Mielőtt tepsibe simítod keverd bele óvatosan a felvert tojásfehérjét, a tepsiben reszelj rá sajtot, és süsd össze az egészet.
Ha megsült, akkor élvezd ezt a japán fincsiséget, amit most én neked közreadtam!
Az eredeti így néz ki:
http://kaikoan.com/pic/uirou1.jpg
Amit Linyah készített így:
Linyah Uirouja
Amit az asszonykám (mert még annyit változtattam, hogy nem én, hanem Seafalconné követte el), így:
Seafalconné kölesfelfújtja.
Ezzel, remélem eleget tettem a kiírásnak a játéknak, és elnézitek nekem, hogy...
Ja, nem is...
Hiszen még annyit módosítottam az egészen (mivel ilyen tanulékony vagyok), hogy a határidőt mostanra tettem át, így aztán mindenben eleget tettem a kiírásnak.
JÓ ÉTVÁGYAT EHHEZ A JAPÁN ÉDESSÉGHEZ!

(Zárójelben: ha valaki kölesfelfújtnak hívja, az nagyot nem téved!)