A Seafalcon mesél

Mindenféléről mesélek a tengerészet kapcsán. Fényképek, videók, receptek, sztorik, naplóbejegyzések, viccek... ami jön.

Kint voltam a kertben és...

Print Friendly and PDF

... ezt hoztam be! ... ezt hoztam be!

Idénygyümölcs: sváb kovászos uborka

Print Friendly and PDF
Sváb kovászos uborka

Csak szólok, hogy el ne felejtsétek, már lehet kovászolni az uborkát! Ez az egyik nyári kedvenc, nemcsak savanyúságnak, hanem magában is szeretem ropogtatni! Van sokféle fűszerezéssel, én ezt most készítettem először. Tavaly is szerettem volna svábul kovászolni, de akkor már nem volt öreg krumpli, az új meg erre nem jó. Most viszont van még elég, tavaly a kisbéri piacon vettem két zsákkal, és igazán meg vagyok vele elégedve, mert most is szép, mint egy öregasszony, csak ráncos, de belül nem rohad, nem fekete, nem kell a felét pucoláskor kidobni.
Azt is hadd mondjam el, hogy idén nagy reményekkel nézek a betakarítás elé, mert lesz hol tárolni a zöldséget, a krumplit, elkészült a pince, illetve "csak" felújítottuk. Ide nyugodtan hordhatom majd a káposztákat, a répákat, meg mindenféle földi, illetve kerti jót, mint pl: palackos boraim, de még az ásványvíznek is itt lesz a helye!
Szóval sváb kovászos uborka:
Egy ötliteres üvegbe nekem két és fél kiló uborka fért bele. Megmosva, a végei levágva és behasítva. Az üveg aljára tettem tavalyi kaprot (mélyhűtő), meg egy sor karikára vágott krumplit. Kevés fokhagyma is került bele. Most ment jó szorosan az uborka, majd megint kevés fokhagyma, és pár szelet burgonya. Végül a tetejére is krumpliszelet jött, és az egészet leszorítottam száras kaporral. Két és fél liter vizet melegítettem, abba két és fél kanál só került, és nyakon öntöttem az uborkákat. Kistányérral fedtem le, hogy ne legyen légmentesen lezárva.
Most már csak a napra kell kitenni, és megvárni, hogy kiforrja magát (4 nap, az időjárás függvénye).

Rántott patisszon tört krumplival

Print Friendly and PDF

Ez a - nem is azt mondom, hogy 90 napos diéta, mert jóval hosszabb, hanem a szétválasztós étkezés - zöldségnapi kajám volt.

Valójában nem egy nagy vaszisztdasz...

A patisszon héjába vájd bele a körmöd. Könnyen belement? Remek! A patisszon zsenge! Nincs más dolgod, mint alaposan megmosod, és szeletekre vágod, héjastól, szőröstől-bőröstől. Mindkét oldalát besózod, tálcára teszed, hagyod, hogy kieressze a levét. Amíg ereszti, megpucolod az újkrumplit, apróra vágsz egy fej hagymát, azt zsíron megdinszteled, és rádobod az újkrumplit. Sózod és fedő alatt megdinszteled, néha megkavargatod. Én akkor szeretem, ha a fele elmálik, a fele darabos marad.

A patisszont szokás szerint bepanírozod, és kisütöd.

Hozzá uborkát ettem. Egy kefirben elkevertem, friss kaprot, szurokfüvet (oregánót), és görög bazsalikomot, majd sóztam, és az uborkára öntöttem. Vágtam még hozzá friss paradicsomot is. Mennyei eledel!

Csirkeszárny sült padlizsánnal

Print Friendly and PDF

A kilencven napos diétámat folytatom, és ehhez készítettem el fehérje napra. A csirkeszárnyakat feldaraboltam, egy serpenyőt kizsíroztam, beletettem karikára vágott hagymát, csilipaprikát és ráhelyeztem a szárnyakat, sóztam, borsoztam, ment rá egy kevés curry is, majd alá öntöttem másfél deci fehérbort, lefedtem, és puhára pároltam.

Közben a padlizsánt karikákra vágtam, és száraz teflonedényben, mindenféle zsiradék nélkül megsütöttem mindkét oldalukat.

Amíg sült, uborkából salátát készítettem.

Azért nem uborkasalátát írok, mert így: az uborkát vastagabb szeletekre vágtam, és leöntöttem az alábbi öntettel: oregánót, friss görög bazsalikomot és kakukkfüvet megvágtam, egy kis doboz kefirt öntöttem rá, és adtam hozzá egy kanál tejfölt is. Sóztam, egy kevés olíva olajat is kapott, és zutty, rá az uborkára és persze jól elkevertem.

Amikor a padlizsán megsült, tálaltam.

Na, most mondd meg: nem érdemes fogyókúrázni?

Hozzá fehérbort ittam, ami egy pohárral mindig megengedett, mert orvosság!

Kovászos uborka, hiszen az idény megkezdődött!

Print Friendly and PDF

Nagyon szeretjük a kovászos uborkát. Önmagában is felséges, amikor meleg van, egy lehűtött, harsogó uborkába harapni kész élvezet! És elérkeztünk az egyik lényeges elemhez: a jó kovászos uborka nem latykadt, hanem megfelelően kemény. De menjünk sorjában.

Az embernek van egy receptje, amit az édesanyjától örökölt, vagy csak ellesett. Én ellestem, meg persze meggugliztam. Sok-sok recept jött elő, és úgy láttam, hogy két alapvető dolgot be kell tartani, de kőkeményen, mert egyébként nem lesz eredménye a munkádnak! Tehát:

- pro primo: az uborkák végeit kötelező levágni, mert akkor lesz finom! (Tramecksan párt)

- pro secundo: az uborkák végeit tilos levágni, mert úgy lesz igazi! (Slamecksan párt)

Az életbevágóan fontos kérdést esetleg háborúval lehetne megoldani mint az történt Gulliver történetében a tojástörésben érdekelt pártok esetében.

Ha pártállásod tekintetében döntöttél (én a Slamecksan párthoz csatlakoztam, és meghagytam az uborkák végeit), akkor neki is állhatsz.

Egy ötliteres üvegbe nagyjából 3 kiló uborka megy. Lehetőleg egyforma nagyokat válassz. Egy csokor kaprot tégy az üveg aljába, arra mehet az uborka. Én még betuszkoltam az uborkák közé egy kis citromfüvet is. Vizet melegítettem, azt megsóztam. Az uborkára szórtam egy kevés fekete borsot, koriandert, és ami másnak szokatlan, curry port, jócskán. Most már csak a vizet kell ráönteni, és a tetejére egy szelet kenyeret tenni.
Ha van kéznél tüll, vagy alig használt nájlonharisnya, akkor abba is csavarhatod a kenyeret, könnyebb lesz kiszedni. Ha barna kenyeret használsz, az hatásosabb, de a fehér is jó. Kitettem a napra, és három nap után egy uborkát megkóstoltam.  Még nem volt jó, ezért maradt tovább. Nekem öt nap múlva (de én kint a szabadban tároltam állandóan, és ez éjszaka lehűlést jelentett itt a Bakonyalján. Az ötödik napon kivettem az üvegből egy műanyag dobozba (a hűtőszekrény kedvéért), a levét rászűrtem, és pár óra múlva már haraptuk is a kellemesen hűsítő KOVÁSZOS UBORKÁT!
Feedek
Megosztás

Címke lista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HTML

ingyenes webstatisztika