Persze a Naga Jolokia nem mindenkinek mondana sokat, tehát a címben nem lehetett. Szóval én szeretem az erős paprikát. Lett légyen cseresznye, chili, vagy Cayenne-i bors, ami nem bors, de így "köztudódott".

Van nekem egy unokatesóm, és annak meg gyermekei. Kornél Kertészeti Egyetem, vagy Corvinus, ki tudja követni a sok bacselort meg mesterképzést, hol, minek, miért diploma. Legutóbb, amikor náluk voltunk, aszondja Kornél:
- Figyelj Popeye - mert vannak akik így hívnak, ki tudja miért -, adok neked Naga Jolokiát - és elővarázsolt két nájlon acskót, picurit, és mindegyikben egy szép piros paprika volt. Nem nagy, olyan kicsi cseresznyepaprika nagyságú. - Azért így adom, mert ha megrepedne, és a leve a kezedre folyik s ha a szádhoz nyúlsz, akkor nagyon megégethet!


Így kellő tiszteletre késztetett, beszéltünk még pár szót a Scoville skáláról, meg SHU, hogy bennfentesnek tűnjünk a sok laikus, béleletlen gyomrú halandók számára.

Itthon jött a kérdés, hogy mit csináljak belőlük? Elsőként rántottában teszteltem. A hagymával kissé megdinszteltem egy picike darabot, amit óvatosan, villával, késsel bontottam ki (a magokat gondosan kikaparva, egy se vesszen kárba). A bal oldalinak vágtam le a csücskét, és még egy kicsit hozzá. A villát félve, de megnyaltam, Kellemesen csíp. Ez már valami! Rántotta betermel, hááát... olyan, mintha két cseresznyepaprikát tettem volna bele, tehát csíp, de semmi különös.
Konklúzió: többet kell belőle használni!

A déli brokkoli krémlevesbe tettem a megbontott paprika kisebb részét, úgy, hogy maradt még egy fél. A leves csíp, talán már erősnek is mondható... A kiázott paprikafoszlányt megrágva erősebbnek tűnt a cseresznyepaprikánál, kellemesen melengette a számat, azt hiszem, ez már közel járt ahhoz, hogy erősnek nevezhessem...

A maradék fél paprikát néztem egy darabig, majd dühösen bekaptam, összerágtam,  és vártam.
Na, ez már valami! Csíp, éget, az egész számat, a torkot is kicsit, jó volt, de nem annyira erős, hogy levegőért kellett volna kapkodnom, izzadtam volna...
Nem lehet több 50 ezer SHU-nál...

Az SHU a Scoville Heat Unit, vagy Scoville Erősségi Egység valójában egy szubjektív mérce. A paprikából cukros vízzel kivonják a kapszaicint, majd elkezdik hígítani. Addig hígítják, amíg öt profi paprikakóstoló azt állapítja meg, hogy már egyáltalán nem csíp a hígított oldat.
Ez a fajta 2007-ben világrekorder volt 1 001 304 Scoville egységgel.
Azt gondolom, hogy mivel ez egy hibrid paprika, aminek csak az F1 nemzedéke hozza az összes tulajdonságot, amit én kaptam az már Fx-ik nemzedék lehetett.
Mit lehet itt tenni?

Vettem Yellow Bhut Jolokia, Trinidad Scorpion Butch_t magokat, és kipróbálom, milyen terem belőle majd Akán!

Folytatása következik, természetesen.