A Seafalcon mesél

Mindenféléről mesélek a tengerészet kapcsán. Fényképek, videók, receptek, sztorik, naplóbejegyzések, viccek... ami jön.

Egy könnyű reggeli, avagy a kert utolsó üzenete: kelbimbó

Print Friendly and PDF

Két hete kimentem a kertbe, és az utolsó, tavaly ültetett zöldségemet is "leszüreteltem". Bizonyos technikai okok miatt a bimbóskel kint telelt és nem a fagyasztóban, és milyen jól tettem, hogy nem tudtam leszedni, most még mindig van friss!
Az igaz, hogy az alsó bimbók kifakadtak, és olyanok, mint egy miniatűr káposztafej, de ez azt hiszem, nem baj. Megmutatom, mennyit szedtem:
Mint ezen a blogon sokszor elmeséltem, nagyon szeretek minden káposztafélét alaposan megpirítva, most is egy efféle reggelit mutatok be:A kelbimbót kiolajozott serpenyőben megpirítom (kevés hagyma társaságában). Ezután a tojást felverem, adok hozzá egy pötty ízletes ecetet (ezt egy japán háziasszonytól tanultam), majd mehet a serpenyőbe. Finom, tavaszt hozó reggeli!

Zöldséges sült rizs hajószakács módra

Print Friendly and PDF

Zöldséges sült rizsEz megint olyan étel, amit nagyon szeretek. Nem biztos, hogy azt kapod, amire asszociálsz, mert nincs sok köze a thai (ázsiai) sült rizshez, illetve azt még nem ettem, nem néztem utána, ez olyan, ahogyan hajószakácsoktól tanultam.

A lényeg az, hogy kedvedre való zöldségeket megpirítasz. Akár wokban, akár serpenyőben, mindegy. A lényeg a kevés olaj (csak csillogjon az edény), forró legyen, hamar megbarnuljon a zöldség, ahol érintkezik az edénnyel. Az így pirított kelkáposztáért egyszerűen  megvadulok, annyira szeretem. Most tettem még bele kevés fehér répát, sok hagymát, zöldborsót (mirelit) és kukoricát (mirelit). Sárgarépa nem volt, így kevéssé lett tetszetős (sajnos).

Most nem fűszereztem a só kivételével. Illetve egyetlen egyet használtam, de erről majd később.
A rizst megfőztem. A zöldséget összekevertem a rizzsel, és mivel felvert tojás jön majd bele, ezért úgy ízesítettem, ahogyan egy japán háziasszonytól lestem el egy videón: ecettel. Ők nyilván másfélét használnak, mint mi. Neked azt mondom, használjad a legjobb borecetet (balzsamecetet). Én kaptam a sógornőmtől házi borecetet, ami nem más, mint megecetesedett bor. De milyen!? Hegyaljai, tokaji bor adta meg magát az ecetbaktériumoknak, de nem teljesen. Van ecet stichje, de érezni a tipikus hegyaljai, tokaji bor ízét is. Nos ebből locsoltam meg a rizst, majd adtam hozzá a felvert tojást. (Egy bögre rizst főztem, ehhez 5 tojást használtam). Addig kevertem és kavartam, amíg a tojás láthatóan szárazra nem sült!

Mit mondjak, isteni kaja!

Csurgatott tojásleves (savanyú)

Print Friendly and PDF

Amikor gyors leves kell, néha készítek ilyent is. Édesanyám gyakran főzte, biztosan azért mert szerettem, és nem a sovánka fizetés volt az oka.
Most, ha nem is a pénztárca okán, de néha jól esik. Arról nem beszélve, hogy aki tartja a böjtöt, annak bővíti a választékot.

Nagyon egyszerű. Még rántás se kell hozzá, ha diétázol. Ha nem, és "vastagabban" szeretnéd, akkor egy paprikás, hagymás rántást készíts. Én kevés olajon megdinszteltem a hagymát, megszórtam pirospaprikával, majd felengedtem egy liternyi vízzel. Sóztam, tettem bele babérlevelet. Amikor felforrt, két kevés tejjel felvert tojást csurgattam hozzá állandó keverés mellett. A végén ecettel állítottam be a savanyúságát. Lehet még beleütni személyenként egy egész tojást, akkor buggyantott is lesz benne, így azt gondolhatod, hogy eszel valamit.

Egy finom reggeli: marokkói tojás

Print Friendly and PDF
Ennek a receptjét a Gourmet Stúdió blogban találtam, és annyira megtetszett, hogy egyik nap elkészítettem, hogy megkóstolhassam. Ha az eredeti receptre vagy kíváncsi, azt a linken megtalálod. Azért voltam lelkes az elolvasása után, mert valami hasonlót én már készítettem régen is, az internet előtti őskorban, amit spanyol tükörtojás néven ismertem (bár az kicsit, no legyen: nagyon más). Azt, amikor főiskolás voltam a '70-es évek végén, sokszor készítettem. De most erről a Marokkói tojás néven ismert tojásételről beszélünk.
Ehhez használtam el a kert utolsó, frissen leszedett paradicsomait. Nekem nincs se salott hagymám, se mogyoróhagymám, de van sokkal finomabb: minden hagyma amit az első kertbe duggattam, apró maradt, és bár beérett, finom, leveses és édes lett. Így ebből pucoltam meg 5 darabot, apróra vágtam. Adtam hozzá vagy három gerezd felaprózott fokhagymát is.
Olaj nélkül - indiai módra - megpattogtattam egy kiskanálnyi római köményt, majd megloccsantottam olíva olajjal, és beledobtam a hagyma, fokhagyma keverékét. 4-5 paradicsomot meghámoztam forró víz segítségével (beledobtam, majd némi hőfürdő után hidegbe tettem, a szauna után a paradicsom le kívánja vetni a bőrét), a magokat kikapartam, de úgy, hogy minél kevesebb lé menjen veszendőbe. Felaprítottam, rádobtam a hagymára, sóztam, borsoztam és megszórtam csilivel (ez utóbbit csak hazudom ám, mert a Seafalconné nem eszi a csípőst, de te, ha szereted, tegyél rá, én utólag, a tányéron szórtam meg), és kissé besűrítettem.
Ezután beleütöttem a tojásokat, a fehérjét elblögyköltem, vigyázva, hogy a sárga épen maradjon. Megszórtam petrezselyem zöldjével.
Annak ellenére, hogy a fényképen nem látszik, úgy ettem, hogy egy-egy szelet pirítósra toltam a tojásokat.
Csuda finom reggeli volt!
Feedek
Megosztás

Címke lista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HTML

ingyenes webstatisztika