A Seafalcon mesél

Mindenféléről mesélek a tengerészet kapcsán. Fényképek, videók, receptek, sztorik, naplóbejegyzések, viccek... ami jön.

Paradicsomos rakott tök

Print Friendly and PDF

Az ötletadó Gabojsza. Ő cukkiniből készítette, és mivel a tök és a cukkini rokonok, ez a két étel is rokon, de nem ugyanaz!
A mi kertünk is ontja az ontani valót, így a minap egy gyönyörűséges spárgatököt hoztam be. Kinyomtattam Gabojsza receptjét, és megbeszéltük, hogy ez alapján készül el. Elkészült. Természetesen teljesen más lett. Az asszonykám eszét dicséri! Azt meg borítékolom, hogy te meg eldobod az agyad, ha elolvasod...

Hozzávalók:
Egy közepes zsenge tök, egy kis fej hagyma, kiskanál pirospaprika, felszeletelt paradicsom, sajt, paradicsom csatni, tejfel, kapor, bazsalikom.
Nos, a tököt tessék alaposan megmosni, majd a héját szépen lehámozni, felkockázni a csíkokat, és félretenni. A hagymát vágd apróra, dinszteld meg kevés olajon, add hozzá a pirospaprikát. Ha azt mondod, hogy ez pörköltalap, akkor bingó. Most dobd bele a tökhéjat sózd meg, és szépen dinszteld, amíg megpuhul. Nem kell neki sok! Tedd félre.


Sztori:
Ha ezt a tökhéj pörköltöt megeszed rizzsel, az egy komplett második fogás, olyan, mintha gomba pörköltöt ennél. Ezt az anyósom rendszeresen készítette. Vagy tojást ütött rá, akkor nem ment bele pirospaprika, és akkor tojásos gombaként ette. Ő úgy volt ezzel, hogy a gombát az állaga miatt nem szerette, de az ízét igen. Így ezt a kaját ette gomba helyett...
sztori vége...

A hámozott tök belét szedd ki, majd az egészet szeld fel szép vékony szeletekre. Most egy kivajazott tálba rakj egy sor tököt, hintsd meg friss kaporral, ezt szórd meg a tökhéj pörkölttel, tegyél rá paradicsomszeleteket (nem kell túl sok) erre friss bazsalikomot tegyél, tejfelt rá és reszelt sajtot. A rétegezést folytasd addig, amíg van hozzávaló. Ha van kevés paradicsomlé otthon, akkor locsold meg vele1-2 dl. és kanalazz rá paradicsomcsatnit, amit elsimítasz. A tetején sajt legyen.
Ha megvan, akkor told be a sütőbe és fél óra alatt süsd meg.
Ezt ebédre magában ettem, könnyű kis Móri Ezerjóval, hát csuda volt. Este váratlan vendégek jöttek, ők rizzsel kapták, és nagyon nagy sikert aratott így is!

Tökfőzelék vs. csicseriborsó leves

Print Friendly and PDF

Aki diétán van, az nem ehet mindent, csak úgy hűbelebalázs módra. Azt terveztem, hogy csicseriborsó levest készítek, mert - megvallom őszintén - ilyet még nem ettem. Eddig kimaradt az életemből, és ezt be kell pótolnom! Ezért nemrég vettem két üveggel, hogy alkalomadtán elkészítem. Ma jött el a napja.
Ám reggel a kertben járva, észrevettem, hogy az utolsó spárgatök elbújt a hatalmas, rozsdásodó levelek alatt, hát azonnal eldőlt az el sem kezdődött mérkőzés, a csicseriborsót a tök kiütötte. Az asszonykám is szereti, hát nincs mese.

A tökfőzelék nálunk idényben elég gyakori. Amit az asszonykám készít nagyon finom (minden), szeretem (a főztjét), de most nagyon be volt fogva, ezért én álltam neki.
Pucolás, kibelezés, bele a robotgépbe, szép vékonyra gyalulta. Egy közepes hagymát karikára vágtam, megdinszteltem. Amikor egy kicsit megfonnyadt rádobtam a tököt. Sóztam, egy evőkanálnyi ecetet loccsintottam rá, gyengéden átforgattam. A kímélet oka, hogy nem szeretem, ha a végeredmény egy nagy lábas, homogén kenyőcs. Lefedtem, negyed óra múlva megszórtam liszttel és kevéske pirospaprikával és óvatosan átkavartam. Pár perc múlva megszórtam alaposan friss kaporral, kevés vizet adtam hozzá, annyit, hogy a tököt éppen elfedje, és készre főztem. Tálalás előtt még egy kis doboz tejfelt hozzákevertem, kóstolás után pici ecet is kellett, és készen volt.
Nagyon klassz lett, mert a szálak épen maradtak, a tök éppen megfelelő volt, lehetett harapni, nem mállott szét.
Ez nekem a zöldségnapi kajám volt. A tejfel csak dísz... nem oszt nem szoroz. Ha nem diétázol sokféle feltéttel lehet enni, maradék pörkölttel szeretem a legjobban vagy fasírttal.

Hobbyparaszt (5.)

Print Friendly and PDF

Izgatottan jöttem haza Hévízről, kíváncsi voltam mi vár rám a kertben. Este tíz után érkeztünk, de a sötétben is láttam, ami nagyon szomorú volt:

 

 

Letört a barackfa terméssel zsúfolt ága. Úgy néz ki, hogy szegény utoljára adott termést. Viszont a kertben másnap reggel csak néztem, mekkora patisszon bújt meg a hatalmas levelek alatt. Majdnem két kiló volt! Van szép tök, patisszon, és persze sárga- és görögdinnye! Úgy döntöttünk, hogy ezt a cukkinit az asszonykám megtölti...

 

Feedek
Megosztás

Címke lista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HTML

ingyenes webstatisztika