Elolvadt a nagy hó, kaptam a csizmám, és rohantam a kertbe csicsóka szedni! Gyönyörűséges a termés, szép nagy gumók, egy "fészekaljból" majd egy öt literes vödörrel szedtem ki a földből, jócskán hagyva, hogy legyen termés ősszel is! Igazán szerencsésnek érzem magam, hogy "vadon" terem a kertben. Nem is szántom ki, inkább kikerülöm a vetés, palántázás alkalmával.


Azt már tudjuk, hogy milyen egészséges, cukrosoknak kimondott áldás, a fogyókúrázók se hagyják ki (és most mindkét kategóriában versenyző vagyok!) Arról pedig ne is beszéljünk, hogy szeretem.

Szóval azt találtam ki, hogy tócsnit készítek belőle! Kimértem fél kiló megpucolt csicsókát, majd feldaraboltam, és ment a robotgép "vagdalkozójába". Hozzáadtam öt evőkanál teljes kiőrlésű rozslisztet, apróra vágtam egy lila hagymát, pár gerezd fokhagymát, egy evőkanál sót és két tojást. Az aprítóban összekevertetem (ha nincsen, akkor marad a két kis ügyes kezed, azzal dolgozd össze). Egy kanál zsírral kikentem egy tepsit, abba szedtem egy evőkanállal a masszát. 150 fokon (légkeveréssel) sütöttem meg. Az asszonykám kedvéért olajon is kipróbáltam (én a fogyási elhatározás miatt sütöttem most tepsiben, azért az olajban sistergő az igazi).


Tejföllel ettem, teát ittam hozzá, mint hajdanán, amikor gyerek voltam...