A Seafalcon mesél

Mindenféléről mesélek a tengerészet kapcsán. Fényképek, videók, receptek, sztorik, naplóbejegyzések, viccek... ami jön.

Tök párizsiasan spenótos polentával

Print Friendly and PDF
Az úgy van, hogy se nem a húsmentesség, se nem a vegaság miatt lett ez a kaja, hanem amit a kert ad, azt az ember örömmel eszi. Leszedtem a teljes töktermést, el lett téve télire üvegbe, de maradt ebédre is.
Az asszonykám szép vékony szeleteket vágott, és párizsiasan csinálta, kevésbé hizlal, ha nincs rajta prézli, és ez komoly szempont.

A köret az enyém:

Egy fél zacskó bébispenótot lobogó, sós vízbe (fél liter) dobtam, és hozzáadtam 10 deka kukoricalisztet. Addig kavartam, amíg el nem vált az edény falától. A végén egyí kis darabka vajat dobtam még bele, és kész.
Azt hiszem, valamilyen gasztroblogvideón láttam az ötletet, és megmondom az igazat, hogy valóban finom a végeredmény!
Kapott mellé egy kevéske chilis balzsamecet krémet.

Spenótos gnocchi kolbászmorzsával

Print Friendly and PDF

Most mindenkinek megmondom az őszintét, Zének igaza volt! Ugye tudjuk, kicsoda Zé. Kedvenc Konyhafőnök műsorunk kedvenc zsűritagja (elnöke?), menő gasztroblogger, aki megmutatta, hogy gnocchit mindenki tud otthon csinálni.
Igaza van, bár az előző mondatban van egy pici nemértemség. Mármint az, hogy krumpligombócot mindenki otthon csinál amúgy is, nem? Elképzelhetőnek tartom, hogy van bóti is, de az minden, csak nem finom.
Hogy kedvenc filozófusomat - Besenyő MM Pista bácsit (Besenyő Mindent Megmond István) - idézzem, a kőolaj egyáltalán nem finom, hiába finomítod, az sosem lesz finom. Így aztán a gnocchi hiába bóti, az sosem lesz igazi.
Szóval egy szónak is száz a vége, szuperfinom kaja.
Úgy írom le, ahogyan készítettem:
Elsőnek kolbászkarikákat vágtam, vagy 20 darabot, azt alaposan kisütöttem, hogy jó ropogós legyen, és egy aprítóban ledaráltam (aprítottam), hogy morzsa állagú legyen! Az lett, egy csipetet meg is kóstoltam, hát emberek...!!!
Közben megfőztem nagyjából 70 deka krumplit (pontosan 708 gr. volt, de te ne legyél cukros, hogy 'cantira' tudnod kelljen a tápanyagtartalmát) héjában. Kivettem a vízből, tíz percig pihent és hűlt, majd dobálgatva meghámoztam volt.
Ezután összetörtem egy villával, de neked van krumplinyomód, azzal ügyködj. Ha megtörted, akkor mehet rá liszt, nagyjából 15 dekányi, a tetejére két tojás sárgája, és alaposan összedolgozod. Ha kell, még lisztezz utána, szerintem 20 dekát vesz fel. Sima, lágy és meleg tészta az eredmény.
Ebből lisztezett deszkán kis hurkákat sodorsz, két centis darabokra vágod, kézzel megigazgatod, és végül egy villával megnyomod, hogy szép stráfos, rovátkolt legyen a teteje.
Közben lobog a főzővized, beledobod, és ha a tetejére feljött, még hagyod egy percet, és kiveszed. A kolbászzsíros serpenyőbe dobjad, és tegyél mellé kevés vajat. Rázogassad, kevergessed, és ha az egyik oldala megpirult, megfordítod, és adj hozzá friss (bébi) spenótot (nekem mirelit levelesem volt csak). Ha a másik oldala is megpirult a gnocchinak, akkor tányérra vele, szórd meg sajttal és kolbászmorzsával, add a párodnak, hogy azt mondhassa:
- Ilyen finom gnocchit én még nem ettem!
És ez így igaz!


Zé persze másként ízesítette, nekem ez volt itthon. Nézd meg az eredeti videóblog bejegyzését.

Spenóttal töltött burgonya

Print Friendly and PDF


Az ötlet az asszonykámé, és ez a bejegyzés is csak ötletadó.
A főtt burgonyákat kivájta, és spenóttal töltötte. A spenótban szerecsendió és volt az ízesítés a són kívül. A krumplikat addig sütötte a tepsiben, amíg pirosodni nem kezdtek. Sült csirkéhez kaptuk.

Valami isteni volt!

Palak panir és ciabatta

Print Friendly and PDF

Régóta készültem, hogy elkészítem, de vagy spenót nem volt itthon, vagy panir. Igazából most se volt spenót, mert "csak mirelit", de szegény ember mirelittel főz (télen).

Most volt panir is, igaz nem friss, hanem két napos. Most tapasztaltam ki, hogy így viszont jobban süthető! Azt hiszem, hogy így viszont nem igazán autentikus, mert frisset kellene használni. Hogy a panir hogyan készül, azt már leírtam a cafeblogban is.

Palakot készíteni meg könnyű. nagyon hasonlít ahhoz, amit mi spenótnak hívunk (én ki nem állhatom a főzelék jelzőt ebben az esetben), bár nem tejjel készül, ahogy édesanyámtól eltanultam a módit.


Palak panir barnarizzsel

Mint említém volt, mirelitet használtam. Még csak nem is azt, amit nagyon szeretünk - spenótlevelek összetekerve, lefagyasztva -, hanem a spenóttégla masszát.

Egy kis fej hagymát megdinszteltem, adtam hozzá összedarált fűszereket: koriaandert, római köményt, fekete borsot, és három nagy gerezd fokhagymát, mivel Zsolt, a falusi boltos nem tart hinget (az indiaiak fokhagyma helyettesítőjét), majd beledobtam a kiengedett spenótot. Ezután adtam hozzá a mokkáskanálnyi kurkumát és reszelt gyömbért. Összefőztem az egészet, és kész. Mivel a víz elpárolog, nem lett valami sok, de hát eleve úgy terveztük, hogy barna rizzsel esszük.

A panirt felkockáztam, és olíva olajon pirosra sütöttem... Ha friss lett volna a panir, mint már említettem, nehezebb lett volna a sütés, mert az olaj szerteszét fröcsköl. A házi sajt milyenségét nagyban befolyásolja, meddig hagyod csöpögni, és meddig préseled. Ez mindkét esetben "ottfelejtődött", így hosszan (vagy húsz órát) csöpögött, és délutántól másnap délig préselődött, azután két napot pihent a fricskóban!

Mivel másnapra csak nagyjából három evőkanálnyi maradt, ezért sütöttem pár ciabattát (a hideg szobában állandóan van hidegen kelő kenyérmassza), és összeházasítottam az indiai és olasz finomságokat egy echt ungarische dish-sé!


Ciabatta és palak

Sajtos, mandulás spenótmártás húsokhoz

Print Friendly and PDF

Azt hiszem át kéne írni a blogom címét: A Seafalconné főz, Seafalcon blogolra, csak baromi hosszú lenne...

Amit itt megmutatok egy félszemmel való tévézés eredménye, a paprikán volt valami hasonló...
Nem hinném, hogy a sült csirkecomb mibenlétét hosszasan taglalni kellene, meg hogyan készíts párolt rizst az ebédhez. Most a lényeg a mártás!
A mártáshoz hozz a kertből vagy húsz dekányi spenótot. (Ha a kerted a multinál van vagy egy kistermelőnél, akkor vásárolj...) Megmosod, és felteszed igen kevés vízben főni. Épp, hogy ellepje, ha jól belenyomkodod. Adj hozzá fokhagymát, frissen reszelt gyömbért és egy kis csokor korianderlevelet. Ha megfőtt, turmixold össze.
Vajon piríts meg két csapott evőkanál szeletelt mandulát, szórd meg liszttel, adj hozzá tejszínt, és főzz belőle besamelt. Ehhez add a spenótot. Kicsit főzd össze, de közben tegyél bele házi sajtot. Ha nincs, akkor jól olvadót használj. Egy részét akkor tedd bele, amikor már annyira lehűlt, hogy egyben maradnak a sajt kockák.
Amióta az asszonykám elkészítette, több módon is esszük, például pirítósra kenve is nagyon finom, és természetesen spagetti mellé is tökéletes!
Jó étvágyat!

Uirou Linyahtól

Print Friendly and PDF
Ez a bejegyzés egy Blogspotos gasztrobloggereknek szóló játékra készült, de azért itt is közzéteszem:
Sajnos, nagyon sajnos, hogy a játékra nem tudtam elkészíteni a beígért finomságot a részemre kisorsolt Linyah blogjából, de most pótolom, mea culpa, mea maxima culpa.
Tehát Uirout fogunk készíteni, úgy, ahogyan azt Linyah is tette, de a lényeg, hogy a módszerét is pontosan kell követni!
Ez a finomságot a távoli Japánból szerezte a bloggertársunk, és imígyen néz ki:
http://onpara.jp/share/around/winter/images/data/photo_uirou.jpg
Hát ez klassz, akkor nézzük, hogyan s miként készítjük?
Linyah ezt írja a blogjában:

"Láttam egy tv-műsort japán és mindenféle távol-keleti édességekről, így kezdtem keresgetni, képeket, recepteket és találtam meg az uirout, amely hagyományos japán párolt sütemény rizslisztből és cukorból. Egyik jellemző ízesítése a matcha tea."

De nekem az ő változatát kell elkészítenem, ami szerinte:
Ez meg itten a nem rizslisztől, nem hagyományos módon és nem matcha tea ízesítéssel készült változata :)
Hozzávalók:
8 dkg búzaliszt (4 púpozott evőkanál)
2 dkg rizsliszt (én ezt úgy, ahogy van, átváltottam búzalisztre)
10 dkg cukor
3,5 dl víz

Tehát nincs más hátra, mint alkalmazom a módszerét, és megadom, hogy mi kell az Uirouhoz Seafalcon módra via Linyah:
Ez se nem hagyományos lesz, mert a 8 deka búzaliszt helyett egy bögre kölest használunk. A 2 dkg. riszlisztet, amit Linyah búzalisztre váltott, én spenótra változtattam, a 10 deka cukrot 2 tojásra, és a 3,5 dl. viz helyett tejfölt használtam.
Innen már megy minden, mint a karikacsapás:
Linyah így készíti:
1. A hozzávalókat elkeverjük csomómentesen egy mikrózható edényben. Ha maradt benne csomó, le kell szűrni.
Én viszont ezt úgy változtatom, hogy a kölest háromszoros mennyiségű vízben megfőzöd, sózod.
2. Az edényre tetőt rakunk, de nem zárjuk le, hogy ki tudjon szökni a gőz és 7 percig mikrózzuk a legmagasabb fokozaton. Kivesszük (leápoljuk a gőz által megégetett kezünket ...) és ha kihűlt, 2 órára hűtőbe rakjuk.
Én viszont ezt úgy változtatom, hogy a spenótot vajon megpárolod, adsz hozzá egy kis szerecsendiót, sót, borsot, megszórod két kanálka zabpehelyliszttel, és teszel bele egy nagy kanál tejfelt.
3.Én a sima víz helyett narancslevet használtam, a lilás változatba pedig tettem egy adag összenyomkodott szedret (nem szűrtem le a végén).
Igen, én pedig mindehelyett tettem bele két tojás sárgáját és összekevertem a kölest a spenóttal.
4. Zselés állaga van, elsőre kicsit furcsa, de rákaptam, főleg a szedresre ... :) Könnyen szeletelhető késsel.
Mielőtt tepsibe simítod keverd bele óvatosan a felvert tojásfehérjét, a tepsiben reszelj rá sajtot, és süsd össze az egészet.
Ha megsült, akkor élvezd ezt a japán fincsiséget, amit most én neked közreadtam!
Az eredeti így néz ki:
http://kaikoan.com/pic/uirou1.jpg
Amit Linyah készített így:
Linyah Uirouja
Amit az asszonykám (mert még annyit változtattam, hogy nem én, hanem Seafalconné követte el), így:
Seafalconné kölesfelfújtja.
Ezzel, remélem eleget tettem a kiírásnak a játéknak, és elnézitek nekem, hogy...
Ja, nem is...
Hiszen még annyit módosítottam az egészen (mivel ilyen tanulékony vagyok), hogy a határidőt mostanra tettem át, így aztán mindenben eleget tettem a kiírásnak.
JÓ ÉTVÁGYAT EHHEZ A JAPÁN ÉDESSÉGHEZ!

(Zárójelben: ha valaki kölesfelfújtnak hívja, az nagyot nem téved!)

Spenótos palacsinta

Print Friendly and PDF
Most egy gyönyörűséges kaja jön tésztanapra a 90 napos diétán belül, avagy ha már elég kövér vagy, akkor csak egy kiadós, és ízletes második fogás!

Itt a vége a spenótomnak, már a kihúzkodott tövekről szedem le a megmenthető leveleket. Ezekhez jött az ötlet, hogy együnk egy kis palacsintát.

Tehát, sütni kell...

Kikevertem a tésztát, cukor nélkül, mert sós palacsinta kell, elkezdtem sütni.

Amikor az asszonykám meghallotta, hogy kinek a milyen anyja mit csináljon, kijött, és megsütött tizenkét palacsintát, én meg a fejembe dugtam a szakadt elsőket... (Ketten voltak, két okból is: 13 palacsintát tilos sütni - a biztonság kedvéért, mert babonásak nem vagyunk -, és egy szakadt palacsintának még nincsen említésre méltó anyukája...)

Amíg a palacsinták sültek, megcsináltam a spenótmártást, és utána és szépen csíkokra vágtam a palacsintákat.

A spenóthoz nagyjából 40 deka levelet használtam fel. Kicsit durván megvágtam őket, és egy kisebb fej hagymát megdinszteltem olíva olajon, és rádobtam a leveleket. Sóztam, borsoztam, adtam neki kevéske gyömbéres fokhagymát, és őrölt szerecsendiót jócskán. Nem kell sokat vacakolni, tíz perc párolás után felöntöttem két deci tejszínnel, felforraltam, és levettem.

Na most jöhet a rakás, avagy a rétegzés: A csíkokra vágott palacsintából egy réteget leraktam, arra jött a krém, arra palacsinta, arra krém, arra palacsinta, arra krém, nolámcsak elfogyott a palacsinta, így a legfelső spenótra sajtot reszeltem, és mehetett a sütőbe. Egészen addig ott lebzselt, amíg a sajt szépen rá nem olvadt a tetejére. A 90 napos diétások ezt nyugodtan elhagyhatják, illetve a maguk adagjára ne tegyenek sajtot, de a spenótjukat se tejszínnel dúsítsák, hanem jófajta csapvízzel adják meg a folyósságát.

Amúgy meg jó étvágyat kínálunk hozzá!

Spenótkrém leves

Print Friendly and PDF

Ezt a 90 napos diétám alkalmával készítettem:

Egy kisebb hagymát apróra vágtam, megdinszteltem, majd rádobtam kb. 40 deka friss, a kertből szedett spenótot. Sóztam, borsoztam és szerecsendiót reszeltem rá. Amikor megfonnyadt, akkor megszórtam egy kevés liszttel, majd felengedtem másfél liternyi vízzel. Ez a víz nem igazi víz volt, hanem az, amiben a második fogásnak való burgonyát főztem. Amikor felforrt, hagytam egy kicsit lehűlni, bele a konyhai robotgépbe és alaposan elturmixoltam. Én így ettem, de az asszonykámnak sütöttem pirítóst hozzá. Te erre még reszelhetsz sajtot is, és akkor igazán fenséges leves!

Süllő spenótágyon

Print Friendly and PDF

Nem fogod elhinni, de ez a recept se erre a névre hallgatott eredetileg, hanem a hangzatos Fogas Gundel módra. Az eredeti receptben Gundel rántott fogas szeleteket használt, ezt "No Salty", ahol a receptet a nagy fiam találta egészben sütötte meg a fogast.

Nimród (a fiam), mint a borok a halak nagy családi szakértője úgy döntött, hogy valami efféle lesz a vacsora szenteste. Ezt is ettük, úgy tizenegy felé. A fogasból először is süllő lett, ugyanis csak kilencven dekás volt, és a süllő és a fogas között a választóvonal az egy és fél kilogrammos súlyhatár.

Hozzávalók (négy személyre): 1 süllő,  ami nagyjából 80-90 dkg. (egyes források szerint 4 személyre 40 dkg. hal kell, de szerintem ebben az esetben csak egy kiadós ebéd után egyétek. Ennyi még Toldi Miklós kákabélű bátyjának se elég, bár a báty Arany szerint rókalelkű volt, de úgy semmi értelme az idézetnek, és akkor mi van az irodalmi izével?)

50 dkg spenót, 20 dkg gomba, 80 dkg krumpli, 40 dkg vaj, 5 tojássárga, 4 dl tej, 1 dl tejszín, 10 dkg sajt, 1 gerezd fokhagyma, 1 db szerecsendió, frissen őrölt bors, só.

Na, most mit csinálj? A süllőt süsd meg egyben vajon egy tepsiben. Ehhez a finomsághoz csak friss spenót a jó, ha nincs, ne is fogj hozzá! Tisztítsd meg, majd vajon párold meg sóval, és fokhagymával. Reszelj ró szerecsendiót és szórd meg őrölt borssal. A burgonyát megfőzöd (ahogy szoktad, mi általában hajúban, majd megtisztítjuk és úgy törjük össze), adj hozzá 5 dkg vajat, 1 dl. tejet, 3 tojássárgáját, sót, szerecsendiót, és borsot, jól összedolgozod. A burgonyát a tálalótálra szeded kanállal, helyre kis kupacokat formázol, csinálhatsz rá sormintát is egy villával, szépen berovátkolod. A szeletelt gombát is pirítsd meg. A burgonya közé helyezd a spenótot, erre fektesd rá a halat. A halra pedig jön a pirított gomba.

Mornay mártással tálaltuk. Hogy ez minő dolog, álljon alant az elkészítése: Világos, híg rántást kell készíteni 5 dk vajból és 3 dkg lisztből. Hozzáadsz 3 dl. tejet, jól összeforralod, miközben állandóan kevergeted habverővel. Ezután hozzáteszel 1 dl. tejszínt, sót, szerecsendiót reszelsz, valamint borsot darálsz rá. Forralod, kevered, kavarod, s lám, egyszer csak bársonyosan folyós lesz. Tegyél hozzá két tojássárgáját, de ha nem rántottát készítesz, akkor óvatosan, lassan, keverés közben, majd zárd el a lángot. Ezután 5 dkg. sajtot keversz bele, addig kavarod, amíg abbahagyja a gőzölgést.

Tálalhatsz. Ehhez a Laposa családi pincészet 2008-as Badacsonyi Kéknyelűjét és egy igen finom tokaji furmint-hárslevelű házasítást (sznobék cuvét mondanak manapság), az olaszliszkai vayi dülő borát ittunk

Na, még mit is csinálj? Fényképezd le, egyétek meg, mosogass el, és tedd ki a blogodba, amit főztél.

Zöld kuszkusz

Print Friendly and PDF

Most megmondom az őszintét. Egészen, de nagyon mást akartam főzni, és ha végigolvasod, kiderül, miként lehet a levest megsütni. A napokban a Seafalconné főzött nekem egy kedvencet, a lombard gombócot. Ez ugyebár spenótalapú finomság, és meg kell főzni. Nos, hogy a főzővíz ne menjen kárba, ezért azt gondoltam, hogy főzök vele zöldséglevest. Krumplit hámoztam, sárgarépát tisztítottam, bele a szép zöld főzőlébe, hozzátettem egy kevés mirelit kukoricát meg egy kevés brokkolit, no és egy kevés maradék spenót is került bele. Amikor megfőtt, akkor hozzáöntöttem a kuszkuszt, hogy egy kicsit besűrítsem a levesem és lezártam a gázt. (A kuszkuszt lobogó vízbe teszed, majd lezárod a tüzet alatta és tíz percig állni hagyod.) Amikor a fedőt levettem, akkor ért a meglepetés: Leves nuku, viszont kaptam egy szép, zöld kuszkuszt, ami nagyon hasonlított ízre az egyik lengyel szakácstól tanultra. Kevés házi piros aranyat tettem rá, meg petrezselyemzöldet, amit a hó alól bányásztam ki, és kész a nép-nemzeti ebéd. Eddig a kaja vegetáriánus,  de meg lehet bolondítani ezt kolbásszal, miként az ábra mutatja. Ezután két tojást beleütöttem a serpenyőbe, megfőztem vízben a cserkészkolbászt, majd a tojással összesütöttem a masszát. A kolbászokkal tálaltam. Az igazság az, hogy Andrzej Paczynski, a Clipper Caraibes szakácsa így tette az asztalra.

Feedek
Megosztás

Címke lista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HTML

ingyenes webstatisztika