A Seafalcon mesél

Mindenféléről mesélek a tengerészet kapcsán. Fényképek, videók, receptek, sztorik, naplóbejegyzések, viccek... ami jön.

A nyári "szentháromság": padlizsán, paradicsom, bazsalikom

Print Friendly and PDF

Sajnos elég régen írtam bejegyzést. Ugyanis van fontosabb dolgom is, mint a gép előtt vesztegetni a drága időt. Elmúlt a lelkesedés, talán majd télen visszatér, amikor a kert is pihen.

Most csak megmutatom az egyik ebédem, és a tegnapi vacsorám. Sajnos a padlizsán még nem a kertből való, de hamarost... A paradicsom és a bazsalikom igen!

Az ebédem a padlizsános-paradicsomos-bazsalikomos spagetti volt. Igen közel áll a ratatujhoz, de mégsem az. A padlizsánt kockákra vágva megsütöm nagyon forró serpenyőben, hogy ne égjen, de azonnal piruljon. A paradicsomot dinsztelt hagymára dobom, sózom, adok hozzá borsot bőven, majd beleforgatom a sült tojásgyümölcsöt, végül mikor levettem a tűzről, jöhet a friss petrezselyem és bazsalikom. Isteni ebéd!

A tegnapi vacsorám egy nagy szelet pirítósra került: Az ujjnyi vastagra karikázott padlizsánt megsütöttem olíva olajban, tepsibe raktam, erre jött a paradicsom. Sóztam borsoztam. Megpakoltam bazsalikomlevéllel, majd jöhet a mozzarella!

 

Alig várom, hogy a kertben megteremjen az első padlizsán, ugyanezt fogok belőle készíteni!

Kínai csirkemáj sült tésztával

Print Friendly and PDF

Előre bocsátom, hogy vannak kaják, amit hanyatt fekve, ollózva, a tenger közepén is képes vagyok megenni (és elkészíteni), ha a sors úgy hozza. Egyszerűen nem tudok ellenállni a wokban sült friss zöldség illatának, és a spagettivel együtt... felséges!

A legutóbbi kisbéri bevásárlás alkalmával vetettem egy 30 dekás csirkemájat az asszonykámmal, és tegnap volt az ideje, hogy terítékre kerüljön. Talán azért vettem, mert legutoljára egy ázsiai gyorsétkezdében ettem csirkemájat, és nem olyan volt, amilyet szeretek. Mert az igazi máj puha, majdhogynem krémes. Ezért "kényszerültem" finoman elkészíteni. Persze mondhatod, miért ettem gyorsbüfében, miért nem egy menő étteremben? Ennek ezer oka is volt: az első, hogy étteremnek híre-hamva sem volt a környéken (puszta közepén épült outlet-center), a második, ha lett volna is... na, de hagyjuk.
Természetesen minden kaját egy fohásszal felérő kérdés vezeti be:
- Guglim-guglim mondd meg nékem, melyik a megfelelő recept...?
Persze, hogy találtam. Elolvastam, elmentettem egy pdf fájlba, osztán nekiláttam:

Elkészítettem a szaftját:

1 deci Olíva olajat, 3-4 kanál sötét szójaszószt, borsot, 2 gerezd apróra vágott fokhagymát és egy deci édes Martinit összekevertem és belekotortam a feldarabolt májat. Aszondod, hogy kínai és Martini együtt, hogyan jön ez össze? Hát úgy, az "eredeti" recept szerint sherry kell bele. Mert az annyira kínai... (nyilván valami távol-keleti alkohol inkább...). És azt is jól kiolvastam, ha nincs sherry, jó a sangria is. Ha az is, akkor a Martini talán nem? Elvégre ugyanaz a kategória... és itthon csak Martini volt bontott (az asszonykámé, hozzávetőlegesen 6 éve bontotta ki, még volt benne egy decinyi, mert ő ilyen ütemben fogyaszt alkoholt), hát azt tettem a kajába.

Amíg pácolódott, addig elkészült a sült tészta:

A spagettit megfőztem (al dente, mert csak így az igazi), amikor leszűrtem, akkor a wokban elkészítettem a zöldségeket:
Julienre vágtam (olálá..., ahh minő gasztro vagyok, meg kulinár!), azaz gyufaszál vékonyra és hosszúságúra egy fél pirospaprikát (kápia, saját), két kelkáposztalevelet (finnyásokok tehetnek bele sima káposztát is) meg egy kis fej hagymát. Akkor dobtam az olíva olajra, amikor a wok már füstölt. Gyorsan megpirul, vigyázni kell, hogy csak barnára süljön, de ne égjen oda. Ekkor ment bele a friss (mirelit) zöldborsó, zöldbab és kukorica. ha lett vón' sárgarépa, akkor az is. Megpirultak ezek is.
Zsupsz bele a tésztát, keverés, kavarás vagy öt percig, kész. Egy lábosba öntöttem.

A wokot kikapartam a falapáttal, és beledobtam a májat az összes mindenféle olajos páccal. Addig sütöttem, amíg a máj kifehéredett, de még nem kezdett keményedni. Kész!

Most már csak tálalni kell! Most csili nélkül készült, mert számítottam az asszonykámra, hogy eszik belőle, és igen! Ezért én a tányéron szórtam meg házi erős paprikával.
Na, és a tetejére apróra vágott petruska (fodros petrezselyem) került.

Móri Ezerjót ittam hozzá, mert Mór Aka vonzáskörzetébe tartozik, és én lelkes lokálpatrióta vagyok.

Spagetti a la che cosa c'e nel frigo

Print Friendly and PDF

A lecke fel volt adva: ebéd kéne, de nem akarózott boltba menni, mit főzzek? Úgy döntöttem, hogy szétnézek a hűtőben, vajh mi van benne? Hát kérem, találtam szárzellert, egy fél üveg paradicsomsűrítményt, gyömbért, és Telemea Huedin sajtot, amit Bukarestből kaptunk. (Ha olvassa egy kedves erdélyi blogger ugye megkommenteli, hogy mit jelent a neve vezeték, keresztnév -, meg mit kell róla tudni, meg mihez használják Erdélyben, meg a románok, meg minden...) A kredansz  aljában mindig van száraztészta két dobozban. Az egyikben vegyesen, hogy bármikor bármilyet elő lehessen kapni, a másikban spagetti az én kedvemre. Találd ki, melyik a kedvencem? Így már összeállt a második fogás.

Apró hagymából hármat is pucoltam, és olíva olajra dobtam a serpenyőben. Adtam neki még egy kiskanál gyömbéres fokhagymát, majd zutty bele három zellerszárat, zöldjével egyetemben. Félpuhára dinszteltem, és nyakon öntöttem a fél üveg sűrített paradicsommal. Sóztam, borsoztam, de most nem vettem elő az olaszok kedvenc fűszereit, mert a zellert akartam, hogy domináljon. A bolti paradicsom erősen savanykás volt, ezért kapott egy leheletnyi cukrot is (ízlés dolga, az enyém ilyen). Ezzel kész.
És mehetett az al dente kifőtt spagettire.
A tetejére Telemea (vagy Huedin? Melyik a vezeték, és melyik a keresztneve? Vagy Tehu sajtként kell híni?) sajtot tettem (ha nincs neked itthon, ne ess kétségbe, a fetához hasonlít), de ez csak akkor derült ki, amikor kibontottam, mert soha nem kóstoltam. Most először, és megmondom a tutit: nagyon ízlik!
Szóval így készítsd a Mi van a frigóban spagettit.

 

Csalánpesztós spagetti

Print Friendly and PDF

Tésztanapon sok spagettit eszem. Nos, nemrégen zsenge csalán csípett meg.

- A rosseb egye meg! - dühöngtem, de aztán arra gondoltam, hogy inkább nekem kellene. A gondolatot tett követte. Gumikesztyűt húztam, leszedtem a csalánt, alaposan megmostam. Elkészítettem a pesztót, az alábbi zöldekből, ahogyan azt az alábbi mozaikképen láthatod:

csalán, lila hagyma, citromfű, menta, petrezselyem, szurokfű (oregáno). A zöldeket megvágtam, hoyg besegítsek a turmix késének. Természetesen kell hozzá olajos mag, ez a szezámmag volt, és egy kevéske olíva olajat is cseppentettem hozzá. Ezt turmixba, alaposan elturmixoltam, és a pesztóm készen volt. Most már csak rá kellett szednem a kifőtt spagettira, összekeverni, és bedörgölni.

Jó étvágyat kívánok!
Feedek
Megosztás

Címke lista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HTML

ingyenes webstatisztika