A Seafalcon mesél

Mindenféléről mesélek a tengerészet kapcsán. Fényképek, videók, receptek, sztorik, naplóbejegyzések, viccek... ami jön.

Sült szejtán salátával - Cukros diétám 4

Print Friendly and PDF

Most a szejtánt favorizálom, ami más néven búzahús vagy egyszerűen sikérből készített húspótló. (Megjegyzendő, hogy a por alakban kapható búzasikérnek a fehérjetartalma 70%, azaz megegyezik a csirkemellével. Ízre pontosan olyan, azaz se íze, se bűze, viszont lehet sokkal kellemesebb állagúra készíteni.
Engem a jutúb oktatott ki, hogyan készítsem. A Cukros diétám 2 című bejegyzésben mutattam egy videót, de az nem az igazi, de megnézni nem árt. Ami nekem eddig bejött az ez a videó. (Az elején kicsit gubanc van a mennyiségekkel, a lényeg: negyed annyi Graham liszt, mint sikér.)
Szóval ez alapján készítettem az utolsó adagomat, és mondhatom, igen finom lett! Az állaga pont jó, és a pácolás után igazán finomat ettem belőle! Tegnap este bepácoltam:
4 evőkanál elíva olaj, egy teáskanál szójaszósz, egy evőkanál mustár, és egy evőkanál Sertéssült ételízesítő. Nagyon fontos, hogy a Vegeta Naturella márkájút használd, mert ebben nincs tartósítószer, sem ízfokozó!
Ma reggel két szeletet beletettem a wokba, és minden olaj nélkül (hiszen megszívta magát) kisütöttem!
Íme:



Megmondom az őszintét, kicsit elsóztam, mert nem számoltam a fűszerkeverék sósságával. Utána sózni mindig lehet! Nem igaz?
És egy kis dicsekvés:


De ebben jelentős szerepet játszik a testmozgás is!!!

Tojásos nokedli, és nokedliválság

Print Friendly and PDF

Az úgy volt... A nagy fiam leadta a rendelést az édesanyjának, amikor megbeszéltük a hazajövetelét.

- Készíts nekem sárgaborsó főzeléket, de jó sűrűt, hogy a kanál megálljon benne, aztán grízes tésztát baracklekvárral, legyen krumplis tészta savanyú uborkával és tojásos nokedli fejes salátával!

- Na, hiszen! Kitaláltad mindazt, amit nem szeretek! - válaszolta az édesanyja.

- Majd elkészítem én - vállalkoztam, ami azért is jó ötlet volt, mert unoka miatt az asszony most extázisban van és nem itthon (én se, de én csak időlegesen vagyok a fiaméknál, az asszony meg ott van állandóan büfiztetésre, vasalásra, főzésre készen, és emellett éjszakai ügyeletes, meg efféle). Naponta én is átmegyek egy kis csodálkozásra, bámulgatásra, és ha ébren van, akkor szeretgetésre, babusgatásra.

Szóval főzés...

Elkészítettem mindent a nagyobbik ivadéknak, de sajnos a tojásos nokedlire már nem került sor. Így most a blogon keresztül üzenem neki Norvégiába: elkészült.

Egy személyre főztem. A nokedlihez húsz deka liszt, só, egy tojás, és víz. Nokedlitészta kész.

Ja, még elmondom, hogy a kisebbik fiamnál volt paprikás csirke, nokedlivel. - Van nokedli szaggatód? - kérdeztem.

- Van.

- Hát ez naccerű!

Bekevertem a tésztát. A fiú keresi a vadi új konyha vadi új mindenholjában...

- Apa, lehet, hogy nektek van? Nálatok láttam?

- Bingó! Nu, akkor most mit csináljunk? -

Az écák:

1. szaggassuk ki kanállal.

2. Hagyományosan deszkáról (most sokan nézhetnek!).

3. - Van sajtreszelőd? Tudod az ovális, a nagy lyukú?

- Van! - és kérem megoldódott a nokedliválság!

Szóval, elkészült a nokedlim (immár itthon), bele egy serpenyőbe, forró olajra, majd ráöntöttem három felvert tojást, és addig kevertem folyamatosan, míg megfelelőre nem sült. Hozzá fejes saláta dukál...

Különleges saláta a világvége utánra tyúkhúrból

Print Friendly and PDF

Vége a szezonnak, leesett a hó, a tyúkhúr már elfagyott, legközelebb tavasszal, amikor jön a zöldéhség lesz alkalmad elkészíteni. És a sok-sok hegyekben álló karácsonyi kaja és elképesztő mennyiségű sütike között egy kis zöld...
Sajnálom, hogy későn próbáltam a tyúkhúrt, mert finom.
Ezt a salátát egy japán recept "ihlette", de azért nem írom, hogy melyik, mert mindenben alapanyagban különbözik, csak a metódus az.

Tehát: a tyúkhúrt leforrázod ha magyarul főzöl, de blansírozhatod is, ha gasztróul készíted. (Persze tisztítás után). Sózod, egy kevéske édesítőt tegyél hozzá (cukor, nádcukor, xukor, stívia, édeske, attól függően, hogy milyen csodában hiszel, csak egyet ne higgyél: hogy nem lesz 2013 tavasza, amikor elkészítheted a salátámat, hidd el, nem lesz világvége 2012. december 21-én). Adj hozzá egy csepp balzsamecetet, és három kanálka édes Malagát (na most megint az jön, amid otthon van: Garrone, Martini, sherry, édes rizsbor, Tokaji Aszú, nekem Malagám van a bárszekrény sarkában - csak az asszony meg ne tudja, hogy így pazarlom, amit négy éve hoztam neki ajándékba Malagából hazajövet, és bedörgölt belőle vagy két decit, persze vendégekkel együtt). No, még nincs kész, hanem adjál bele egy kevéske sötét szójaszószt, majd a végén megszórod valamilyen olajos maggal (én hántolt szotyit daráltam kávédarálón, de ezt el nem árulom senkinek, inkább azt mondom, hogy fenyőmaggal készítettem, az sokkal drágább és kulinárisabb, bár ízben nem lehet érezni, hogy melyiket használtad.)
Ezzel kész is.
Ugye nem egy ördöngösség? Ja, és eheted japánul is vagy kínaiul is:




Egyiptomi babfőzelék

Print Friendly and PDF

A 90 napos diéta egyik kedvenc kajája, amit keményítőnapon szoktam magamnak főzni.

A babot előző nap beáztatod, kb. 40 dekát. Én az áztatóvízzel szoktam főzni. 2 fej felaprított hagyma egyikét és ízlésed szerinti fokhagymát (én egy kiskanál olajban eltett gyömbéres fokhagymát használtam, hát ezzel csak finomabb lett!) 2 evőkanál olajban megpirítasz. Aztán beleteszed a babot, és párolod vele együtt. Hozzáadsz 25 dkg felszeletelt kelkáposztát, 1 evőkanál őrölt koriandert, és az áztatóvízzel felöntöd. Addig főzd, amíg a bab megpuhul. Ekkor egy csomag vágott kaprot, 2 kávéskanál őrölt édesköményt, sót és frissen vágott mentalevelet adj hozzá. A másik felszeletelt hagymát és 2 gerezd préselt fokhagymát 1 evőkanál olajban megpirítasz, majd néhány friss mentalevéllel a kész bab tetejére öntöd.

Vannak orvosok, akik ettől a diétától óvnak, mondván, kevés vitaminhoz jutsz, meg mindenféle (lobbiérdekből adódó) kifogásuk van. Most csak azért mutatom meg, hogy a tegnapi protein (fehérje, húsnapon) mit ettem, hogy lássad, mily vitamin és tápanyagszegény, sőt egészségtelen ebben a diétában étkezni. Tehát itt van a sült csirkeszárny:

Mindig sok salátával eszem, most főleg "leveles" dolgokat adtam a paradicsom, paprika és uborka alaphoz: spenótlevelet, petrezselyemzöldet, mentát és citromfüvet.
Feedek
Megosztás

Címke lista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HTML

ingyenes webstatisztika