A Seafalcon mesél

Mindenféléről mesélek a tengerészet kapcsán. Fényképek, videók, receptek, sztorik, naplóbejegyzések, viccek... ami jön.

Rántott camembert bodzalekvárral

Print Friendly and PDF

Valamelyik nap olvastam egy blogban, hogy a bodzalekvár tökéletesen kiváltja az áfonyát, mindenhez illik, amit az erdei gyümölcsből készült lekvárral szervíroznak. Nekem meg ugye a pincében ott sorakoznak szépen bodzalekváros üvegeim!

 

Innen már csak egy gyorskeresés a gömbkomputerben (okos kis buksim), és kidobta, hogy: rántott camembert. Nosza!

A kerek sajtokat kettévágtam, tejben megforgattam, majd lisztben. Most jött a "tojásfürdő", majd a prézli, és megint tojás és megint prézli. Magyarán duplán bundáztam, ahogyan az olvadékony sajtokat szokták, ha kirántják. Ezután ment bele a fagyasztóba, mert ez is egy trükk a sajtok rántásánál: a burok megsül, mire a sajt észbe kap, már nem tud kifolyni!

Közben elkészítettem a párolt rizs, ahogyan szoktam: olajon megdinsztelek egy kis fej apróra vágott hagymát, majd arra megy a megmosott bögrényi rizs. Ha kifehéredett, akkor megszórtam házi ételízesítővel, sóztam, majd felöntöttem kétszeres mennyiségű vízzel. addig pároltam fedő alatt, amíg elfőtte a vizet, utána levettem, hogy kipárologjon belőle a maradék.

A sajt mellé bodzalekvárt tettem, igazán finom ebédünk lett!


Paradicsomos rakott patisszon

Print Friendly and PDF
A tepsiben

Az a helyzet, hogy ezt a receptet Gabojszánál olvastam. Nagyon megtetszett, elmondtam az asszonynak, ő először elkészítette tökből, még a nyáron, és az olyan finom lett, hogy most itt volt az ideje, hogy elkészüljön az utolsó eresztés kerti patisszon. De mint minden recept errefelé, ahol a kurta farkú blogger túr, azaz a torta- és pacalhegyen is túl, minden dinamikusan változik, így ez a recept is.
Mert mi (illetve a Seafalconné) ezt így alkotta meg:
Egy zománcos tepsit kiolajozott, kibélelte patisszonnal, amit három-négy milliméteresre szelt. Ment rá kis petrezselyem, só és bors, majd jöttek rá a paradicsomszeletek, amik meg bazsalikomot kaptak magukra, mert milyen a paradicsom bazsalikom nélkül? Olyan, mint a Seafalcon fényképezőgép nélkül! De ez az állapot már gyökeresen megváltozott, mert megvan a kamerám és a paradicsom is megkapta a bazsalikomját. Ezután reszelt sajtot szórt az asszony rá, és ami nagyon fontos: házi tejfelt csurgatott keresztbe kasba.
Ezután megismételte a rakást illetve a rétegzést, a tetejére sajt került és ment be az előmelegített sütőbe. Kétszáz fokon fél órát sült.

A tányéron

Meglepően ízletes és finom lett! Hatalmas élmény volt! Sokat törtem a fejem, mi adott neki ennyire kellemes ízt, mert nem akartam elhinni, hogy csak "úgy", magától finom.
Azt hiszem, rájöttem: a házi tejfel a forsza! Most nem akarok senkit elkeseríteni, de az a tejfel, amit te megvásárolsz, akár házi tejfölként is a piacon a maszektól, nem házi tejfel. Ugyanis azt oltóval készítik, és hiányzik belőle az íz! Az igazi tejfölt én aludttejről szedem le, olyanról, ami legalább három-négy napot "aludt" már. Ennek a teteje már elkezd "bőrösödni", sőt kicsit nyúlós lesz, és eszméletlen finom íze van (vigyázz a finom az nagyon relatív jelző!). Nos én ennek tulajdonítom azt a hallatlanul csodálatos ízt és kulináris élvezetet, amit ettől az ebédtől kaptam.
Azt még fotó nélkül mondom el, hogy a maradékhoz spagettit kevertem, és vacsorára is finomat ettem.

Gabojszának igaza vagyon, amikor a hűs fehér bor dicséretét zengi, ami illő kísérete ennek a finomságnak!

Paradicsomos rakott tök

Print Friendly and PDF

Az ötletadó Gabojsza. Ő cukkiniből készítette, és mivel a tök és a cukkini rokonok, ez a két étel is rokon, de nem ugyanaz!
A mi kertünk is ontja az ontani valót, így a minap egy gyönyörűséges spárgatököt hoztam be. Kinyomtattam Gabojsza receptjét, és megbeszéltük, hogy ez alapján készül el. Elkészült. Természetesen teljesen más lett. Az asszonykám eszét dicséri! Azt meg borítékolom, hogy te meg eldobod az agyad, ha elolvasod...

Hozzávalók:
Egy közepes zsenge tök, egy kis fej hagyma, kiskanál pirospaprika, felszeletelt paradicsom, sajt, paradicsom csatni, tejfel, kapor, bazsalikom.
Nos, a tököt tessék alaposan megmosni, majd a héját szépen lehámozni, felkockázni a csíkokat, és félretenni. A hagymát vágd apróra, dinszteld meg kevés olajon, add hozzá a pirospaprikát. Ha azt mondod, hogy ez pörköltalap, akkor bingó. Most dobd bele a tökhéjat sózd meg, és szépen dinszteld, amíg megpuhul. Nem kell neki sok! Tedd félre.


Sztori:
Ha ezt a tökhéj pörköltöt megeszed rizzsel, az egy komplett második fogás, olyan, mintha gomba pörköltöt ennél. Ezt az anyósom rendszeresen készítette. Vagy tojást ütött rá, akkor nem ment bele pirospaprika, és akkor tojásos gombaként ette. Ő úgy volt ezzel, hogy a gombát az állaga miatt nem szerette, de az ízét igen. Így ezt a kaját ette gomba helyett...
sztori vége...

A hámozott tök belét szedd ki, majd az egészet szeld fel szép vékony szeletekre. Most egy kivajazott tálba rakj egy sor tököt, hintsd meg friss kaporral, ezt szórd meg a tökhéj pörkölttel, tegyél rá paradicsomszeleteket (nem kell túl sok) erre friss bazsalikomot tegyél, tejfelt rá és reszelt sajtot. A rétegezést folytasd addig, amíg van hozzávaló. Ha van kevés paradicsomlé otthon, akkor locsold meg vele1-2 dl. és kanalazz rá paradicsomcsatnit, amit elsimítasz. A tetején sajt legyen.
Ha megvan, akkor told be a sütőbe és fél óra alatt süsd meg.
Ezt ebédre magában ettem, könnyű kis Móri Ezerjóval, hát csuda volt. Este váratlan vendégek jöttek, ők rizzsel kapták, és nagyon nagy sikert aratott így is!

Sajtgombóc leves medvehagymával

Print Friendly and PDF
Sajtgombóc leves

Mint minden ami nagyszerű, ez is egy egyszerű leves. Sokszor már vigyorgok magamon, hogy már megint leves... hát mit tegyek, ha szeretem? És az asszonykám olyan finomakat főz! Mint például ezt is! Valami olcsó ételek szakácskönyvéből nézte ki: Semmiből valamit, a könyv 69 forint volt, ennek a receptnek az elkészítési ára 4-5 forint. És nemcsak ilyen olcsó, gyors is.

Hozzávalók:
5 deka reszelhető sajt,
egy tojás,
két csapott evőkanál liszt,
1 liter víz,
ételízesítő,
tejfel a habaráshoz,
só, fehér bors,
kapor vagy petrezselyemzöld vagy medvehagyma

Először elkészítjük a galuska masszáját.
A tojásban sózás után simára kevered a lisztet, hozzá adod a reszelt sajtot, és tíz percre a hűtőbe teszed. Amíg pihen elkészül a "leves":
A lábosba szórod az ételízesítőt, hozzáadsz két evőkanálnyi olajat, felengeded a vízzel. Az asszony ezt saját zöldségkrémmel helyettesítette, hozzáadott egy tyúkhúsleves kockát a vízhez, és felforralta. Ezután beleszaggatta a galuskákat, amint feljött a leves felszínére kész is volt. Ezután behabarta. Lehet a levesre szórni frissen vágott kaprot vagy petrezselyemzöldet, de én medvehagymát tettem rá!
Nagyon finom!

Zsályás csicsóka vacsora

Print Friendly and PDF
Dolce Vita blogjában olvastam egy igen egyszerűen elkészíthető Zsályás csicsóka sütőben című kaját. Alaposan megkívántam. Nos, mi a teendő, (Sto gyelaty)? A legegyszerűbb, ha az ember kimegy a kertbe, és a vésztartaléknak meghagyott csicsókát kiássa. Egyszer már megörvendeztetett, amikor Gyönyörű virággal lepett meg október elején. Akkor elhatároztam, hogy utolsónak fogom kiszedni, valamikor télen. Most érkezett el az ideje.
Kiástam az utolsó két tövet. Lett csicsóka bőven!
Erről is van fotóm, megmutatom persze, nem én lennék, ha nem így tennék!
Szóval kiástam, és megfőztem az asszonykámat, hogy csináljuk meg azt a kaját, amit Dolce Vita írt. Én mindent megtettem, beszereztem a csicsókát és a sört, a többi az asszonykám gondja.
Hát amit az én kis asszonykám képes megtenni, azt nem sokan utánoznák le! megmosta majd a legaprókább gumócskát is lekaparta késsel, vagy két és fél órán keresztül pucolta ezt a mennyiséget!
Utána már könnyen ment és, valóban gyors vacsora volt. A tepsibe kevés olíva olajat öntött és természetesen nemcsak sózta és zsályát szórt rá, mert mindenki hozzáad a recepthez valamit, ezért ő egy tubus tejszínes krémsajtot nyomott rájuk, és apró hagymát valamint lila hagyma szeleteket dugdosott a gumók közé. Ez után az egészet beborította almaszeletekkel.
Harminc percre a sütőbe tette, és szépen megsült.
Nagyon finom vacsorát hozott nekem a kozmológiához! (Így hívja, amikor kedvenc sci-fi sorozataimat nézem.)
Dolce Vitának igaza van. nagyon illik hozzá a sör.

 

Feedek
Megosztás

Címke lista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HTML

ingyenes webstatisztika