Nem fogod elhinni, de ez a recept se erre a névre hallgatott eredetileg, hanem a hangzatos Fogas Gundel módra. Az eredeti receptben Gundel rántott fogas szeleteket használt, ezt "No Salty", ahol a receptet a nagy fiam találta egészben sütötte meg a fogast.

Nimród (a fiam), mint a borok a halak nagy családi szakértője úgy döntött, hogy valami efféle lesz a vacsora szenteste. Ezt is ettük, úgy tizenegy felé. A fogasból először is süllő lett, ugyanis csak kilencven dekás volt, és a süllő és a fogas között a választóvonal az egy és fél kilogrammos súlyhatár.

Hozzávalók (négy személyre): 1 süllő,  ami nagyjából 80-90 dkg. (egyes források szerint 4 személyre 40 dkg. hal kell, de szerintem ebben az esetben csak egy kiadós ebéd után egyétek. Ennyi még Toldi Miklós kákabélű bátyjának se elég, bár a báty Arany szerint rókalelkű volt, de úgy semmi értelme az idézetnek, és akkor mi van az irodalmi izével?)

50 dkg spenót, 20 dkg gomba, 80 dkg krumpli, 40 dkg vaj, 5 tojássárga, 4 dl tej, 1 dl tejszín, 10 dkg sajt, 1 gerezd fokhagyma, 1 db szerecsendió, frissen őrölt bors, só.

Na, most mit csinálj? A süllőt süsd meg egyben vajon egy tepsiben. Ehhez a finomsághoz csak friss spenót a jó, ha nincs, ne is fogj hozzá! Tisztítsd meg, majd vajon párold meg sóval, és fokhagymával. Reszelj ró szerecsendiót és szórd meg őrölt borssal. A burgonyát megfőzöd (ahogy szoktad, mi általában hajúban, majd megtisztítjuk és úgy törjük össze), adj hozzá 5 dkg vajat, 1 dl. tejet, 3 tojássárgáját, sót, szerecsendiót, és borsot, jól összedolgozod. A burgonyát a tálalótálra szeded kanállal, helyre kis kupacokat formázol, csinálhatsz rá sormintát is egy villával, szépen berovátkolod. A szeletelt gombát is pirítsd meg. A burgonya közé helyezd a spenótot, erre fektesd rá a halat. A halra pedig jön a pirított gomba.

Mornay mártással tálaltuk. Hogy ez minő dolog, álljon alant az elkészítése: Világos, híg rántást kell készíteni 5 dk vajból és 3 dkg lisztből. Hozzáadsz 3 dl. tejet, jól összeforralod, miközben állandóan kevergeted habverővel. Ezután hozzáteszel 1 dl. tejszínt, sót, szerecsendiót reszelsz, valamint borsot darálsz rá. Forralod, kevered, kavarod, s lám, egyszer csak bársonyosan folyós lesz. Tegyél hozzá két tojássárgáját, de ha nem rántottát készítesz, akkor óvatosan, lassan, keverés közben, majd zárd el a lángot. Ezután 5 dkg. sajtot keversz bele, addig kavarod, amíg abbahagyja a gőzölgést.

Tálalhatsz. Ehhez a Laposa családi pincészet 2008-as Badacsonyi Kéknyelűjét és egy igen finom tokaji furmint-hárslevelű házasítást (sznobék cuvét mondanak manapság), az olaszliszkai vayi dülő borát ittunk

Na, még mit is csinálj? Fényképezd le, egyétek meg, mosogass el, és tedd ki a blogodba, amit főztél.