A Seafalcon mesél

Mindenféléről mesélek a tengerészet kapcsán. Fényképek, videók, receptek, sztorik, naplóbejegyzések, viccek... ami jön.

Sóskamártás

Print Friendly and PDF

Leves után a mártás. No nem úgy, hogy besűrítem. Még mindig tart a sóska invázió, gyönyörűséges a kertben a szép zöld sáv...

Szedtem egy kis vájdlinggal, a kerti asztalnál fittyet hányva a kánikulának szépen kiereztem, közben lement egy hosszúlépés is.

Az alapos mosás után jött a konyhai procedúra:

Olíva olajon megdinszteltem egy apró hagymát, ahhoz adtam a három evőkanál cukrot, karamellizáltam, és rádobtam a megvágott sóskaleveleket. Megdinszteltem, addig, amíg elfőtte a levét. Szórtam rá három kanál lisztet, elkevertem, majd felengedtem fél liter tejjel.

Felforraltam.

Kóstolás után kért még egy kevéske cukrot, megkapta, és hogy megkoronázzuk a dolgot, hígítottam vagy másfél decinyi félédes fehérborral. Miután felforrt, késznek nyilvánítottam. Főtt burgonyát és a előző napi csirkeszárnyat volt hivatva finomabbá tenni.

A dolgát elvégezte, földi pályafutását délután, a hűtőből kivéve mint kiváló sóskakrém fejezte be (egy hosszúlépés kíséretében)!

Itt a vége fuss el véle!

Sóskaleves

Print Friendly and PDF

Az elmúlt esős időszak (most hogy leírtam, olyan távolinak tűnik...) megbolondította a sóskámat, és annyi van, hogy nem győzzük enni. Nos, most sóskalevest készítettem, ami egyszerű, de nagyszerű étel az ilyen meleg időkben, melegen is és hidegen is.

Tehát szedtem egy nagy vájdlinggal, az erét gondosan kitéptem, nem szeretem, ha szálkás is kicsit. Meg az igazság az, hogy volt egy vendégünk, egy tizennégy éves komoly férfi, és nem szerettem volna, ha azért tolja el maga elől, mert sok benne a szálka.

A receptet persze meggugliztam, és érdekes, szinte nem is volt olyan, ahogyan az édesanyám főzte. Akkor nézzük:

Hozzávalók:

- fél kilónyi sóska,

- egy kis fej hagyma,

- vaj, vagy olíva olaj,

- 4-5 evőkanál cukor,

- személyenként másfél főtt tojás

- egy kanál liszt,

- fél liter tej,

- egy kefír,

- só, bors.

A vajon üvegesre dinszteltem a hagymát (ezt sehol nem találtam), és erre rádobtam a cukrot. Nagyjából öt percet kavargattam, majd rádobtam a sóskát. Én a leveleket egészben dinszteltem, de meg is lehet kissé vágni, meg nagyon is...

Megsóztam,, daráltam rá borsot, s amikor összeesett, onnan számítva gyakori keverés mellett elfőztem a levét, majd megszórtam az egy kanálnyi liszttel. Ráöntöttem a kefirt, majd felöntöttem a tejjel, és pótoltam annyi vízzel, hogy a két liternyi leves meglegyen. Amikor felforrt kóstold meg, és ha kell, adj még hozzá cukrot.

Ha a gázt elzártad, a karikára vágott kemény tojást tedd bele, keverd össze, és lehet tálalni.

Feedek
Megosztás

Címke lista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HTML

ingyenes webstatisztika