A Seafalcon mesél

Mindenféléről mesélek a tengerészet kapcsán. Fényképek, videók, receptek, sztorik, naplóbejegyzések, viccek... ami jön.

Tarja bálmossal

Print Friendly and PDF

Rögtön megmondom, hogy így nem igaz, ahogyan leírtam a címet. Mert nem bálmossal volt, hanem csak savóval készített mamaligával. De így jobban hangzik a cím...

A tarját az asszony alkotta, amikor serpenyőben süt, akkor a hús mellé kerül mindig bőven hagyma és szeletelt alma is. Valami fantasztikus a szaftja, és a sült alma is felséges, hogy a hagymáról ne is beszéljünk. És a gasztronómiai élvezetet fokozta, hogy puliszkával ettük. Aznap készítette,m, házi túrót, és a savó a bejárati két ajtó között a küszöbön (téli pótfridzsider) várta a sorsát.
"Keletkezett" a családban egy aranyos kislány, éppen menynek való (és az is lesz), így őt, kértem meg, hogy csináljon hozzá bálmost.
- A szót ismerem, mert hallottam már, de se nem ettem, és nem is készítettem még soha! - mondta (angolul, mert amikor nagyon szükséges, hogy pontosan fejezzük ki magunk, akkor ezt használjuk, mivel oly tökéletlen vagyok, hogy nem beszélek románul, pár fontos tengerész kifejezéstől eltekintve: unde merdzse domunle, cse facse domnule, primbáré, zsumatáte, pucin kontrol, nu stiu rumuneszk, ma numeszk szífalkon...).
Na, szóval elmagyaráztam, hogyan kell. Gondolom, értette is, de volt benne némi bizonytalanság. De mint minden mai fiatal, bensőséges viszonyban van a világhálóval és azonnal megguglizta. És jött is ezerszám a román nyelvű találat. Innen már nem volt nehéz elkészíteni.
Dobálós savanyúságot ettünk hozzá, hát isteni volt!!!
Csak ezt akartam mondani...

Kocsonya, avagy sertésköröm sütemény

Print Friendly and PDF

Nagyon ügyeske vagyok! Sikerült a kettőt összehoznom. Mert ugyebár szilveszterkor sok helyütt kocsonya van, és mindenütt akad egy-két tonna sütemény. Nos az enyém így néz ki:

Kocsonyakuglóf



Szóval kocsonyakuglófot csináltam. Legtöbbször körömből, mint most is, de te használj nyugodtan bőrt, meg fejet, meg fülét, szóval mi szem-szájnak ingere, és belevaló.
A főzés nálunk a lehető legegyszerűbb: a megmosott, tisztított körmöket bele a vízbe, hogy jól ellepje, sózom, borsozom, bele egy nagy fej hagyma egészben, és ízlés szerint fokhagyma, nálam sok (egy fej). Azért sok, mert édesanyámtól úgy tanultam, hogy megy a kocsonyába is módjával, de hogy az ízét átadja, a tányérok aljára tett zúzott fokhagymát, és arra merte a levet.

Mutatós a felvágás után is!

 

Nos, én most nem tányérokba mertem, hanem megálmodtam egy klassz, mutatós kocsonyát, és a kuglóf formába ment minden. Így a főzéskor kapta a sok fokhagymát. Ahhoz, hogy ilyen réteges legyen, a következőt csináltam:
Amikor majdnem kész volt, kimertem egy keveset (5-6 merőkanálnyit), s kitettem az ablakba hűlni. Amikor megdermedt behoztam, s a következő piros réteget mertem rá. Ez úgy készült, hogy előző este a céklát hámozva főztem, és a főzőlében megfőztem egy darab körmöt. Ez végül nem sok lé lett, de nem is baj, mert nem tudtam, hogy ízben mennyire üt el a többitől, de hál' Istennek, semmi baj nem volt vele. Tehát ment rá a kihűlt céklás lé. (A céklás és az első réteg közötti fehér csík a dermedt zsír, nem vészes, fogyasztható!) Dermedés után tettem rá a kicsontozott körmök húsát, és végül felöntöttem a lével. Pont egy kuglófformányi lett!
Szépen megdermedt az erkélyen

Az ablakpárkányos szépen megdermedt, most már csak a kiborítás maradt. Ehhez vizet forraltam, egy pillanatra belemártottam, de tényleg csak egy pillanatra, mert a megolvadt kocsonya másképp túl sok lett volna, és a tálra való borításkor mindent összefröcskölhetett volna.
Mindenki úgy ette, ahogyan szerette: a fiam mustárral, a feleségem kevés citromlével, de én paradicsomcsatnit készítettem a nyáron, azzal, hát valami fölséges volt! (Máskor hagymával és ecettel szoktam.)

Tálalva, jó étvágyat kívánok!

 

Röfte puliszkával, kefires padlizsánnal és balzsamos sült céklával

Print Friendly and PDF

A puliszkáról most nem mesélek, a blogomban vannak receptek, a keresőben megtalálod. A kefires padlizsán egy ötlet alapján készült, amit Narancslekvárnál olvastam, de azért más, csak az ötlet jött onnan.


A padlizsánt kockára vágtam, olíva olajon megsütöttem, sóztam, borsoztam, kapott egy kis provance-i fűszerkeveréket, majd egy pohár kefirrel nyakon öntöttem.

A balzsamos cékla receptjét Gabojsza blogjában olvastam. Ami kicsit másképp működik, hogy a leírt procedúra alapján nekem nem maradt olyan friss hatású a cékla, hanem szépen megsült.

Nos, marad a röfte. Ezt hívhatnánk másképpen krémes húsgolyóknak is.
Vettem fél kiló darált húst. Ehhez beáztattam vízbe egy nagy szelet korpás kenyeret (mert éppen az volt itthon). Egy közepes fej hagymát felvágtam, egy csokor petrezselymet megmostam, durván megvágtam. Ezután ment az egész a robotgép táljába. Ütöttem rá egy tojást, sóztam, borsoztam, kapott egy kevés köményt, pirospaprikát. Most beindítottam a robotgépet, és a késsel pépesre vágtam-kevertem. Az egész egy habos, krémes massza lett. Ebből golyókat formáltam vizes kézzel, és kisütöttem.

Ennyi. Finom.

Csak egy baja van: hogy kissé elbaltáztam... illetve: ez a kaja azért röfte, mert nem köfte. Eddig érthető? Nem? Nos, köfte recepteket olvastam, és annyira megtetszett, hogy ráéheztem. De nincs marhahús, röfi viszont van, ezért hogy ne legyen szentségtörés, nem köftének hívom, hanem röftének.
A balta ott került bele, hogy az eredeti receptben a száraz kenyeret őrlik meg a késes robotban, én viszont beáztattam, és az egész masszát elkevertem... Így kaptam egy fűszeres, finom húskrémet, s balta ide, balta oda, jó lett!

Ja, bónuszként megmutatom a tegnap sült kenyeret:

 

Mititei vagy mics, valahogy így hívják...

Print Friendly and PDF

Ez a kaja valami isteni! Aki teheti, az próbálja ki! Először Konstancában ettem, egy kedves shipschandler hívta meg a hajó vezetését és ezt, és így tálalt, kivéve persze a korbács sajtot (füstölt, fonott sajt), ott mi remek kaskavált ettünk hozzá!




Tálalásra kész a mititei!
Paprikával, paradicsommal, füstölt juhsajttal valamint egy "korbáccsal" tálaltuk
Hozzávalók:
50 dkg darált marhahús, 50 dkg darált sertés (ez zsírosabb legyen), ha van egy kis darált bárány vagy birka, azt is nyugodtan add hozzá, egy nagy fej hagyma, só, bors, egy-két gerezd fokhagyma, egy kávéskanál szódabikarbóna.
A tálaláshoz paradicsom, zöldpaprika, felszeletelt kaskavál sajt, ha nincs, akkor kecske vagy juhsajtot is adhatunk hozzá. 1 palack vörösbor, mert sütés közben megszomjazik a sütőmester!

Elkészítése:

A darálthúsokat és a hagymát a sóval és borssal és szódabikarbónával összegyúrjuk, 8-10 cm-es rudakat formázunk, roston, faszén fölött sütjük meg. Kaskavál sajtot adjunk mellé, valamint zöldpaprikát, paradicsomot és puha kenyeret. Vörösbor illik hozzá.






Sütés közben oda kell figyelni!
JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!

Feedek
Megosztás

Címke lista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HTML

ingyenes webstatisztika