A kérdés fogós, ravasz, de előbb azon gondolkodjunk el, hogy miért tesz el valaki egy Rendőrségi zsebkönyvet a távoli jövő számára?
Van egy huszonegy éves fiatalember 1948-ban, ambiciózus, költő akar lenni, és mint újságíró keresi a kenyerét. Egy efféle zsebkönyvben sok hasznos információt találhatott akkoriban, hiszen ha nősülni akart volna (nem akart!), akkor nem tudta megguglizni, hogy milyen iratokra is lenne szüksége.
Nos ez a fiatalember az édesapám volt.
Nekem adta az elmúlt héten.
Már azért is érdeklődéssel forgattam, mert ebben az évben születtem! És mindenkit érdekel, hogy mi volt a születése évében, azokban az időkben, amikor a világra jött. Én például, képes voltam elmenni a Széchényi Könyvtárba, és kikérni mikrofilmen a Szabad Nép 1948-as évfolyamát, hogy elolvashassam az augusztus 3-i eseményeket!
Érdekes.
Tehát van ebben a könyvecskében egy fejezet, a Hasznos tudnivalók. Ebben valóban sok minden van, ami az ügyeket intézni számára elengedhetetlen.
Mint például a házasulók számára az alábbi szócikk:

Szegénységi bizonyítvány... nem kellene újra bevezetni?
Aki akkoriban nősülésre, férjhez menésre adta a fejét, nem járhatott el hűbelebalázs módjára! Érdekes átolvasni!
De egy zsebkönyv akkoriban is alkalmas volt a hirdetésre. És hogy mit hirdettek benne? Olyasmit, amire a mai ember nem is gondolna! Még én sem!
Ez lett később az Állami Áruház reklám, vagy valami hasonló...
Hát én gondoltam sok mindenre, de arra nem, hogy akkoriban létezett olyan, hogy Rendőrszövetkezet! És annak boltja!
Még a belső címoldalt is megmutatom, mert érdekes:
Az adatok lezrva...
A XXI. évfolyam azt mondja, hogy a 1920-ban jelent meg az első... ebben még sok az utalás Trianonra, még külön eljárás jár azoknak, akik elcsatolt területekről érkeztek.