A Seafalcon mesél

Mindenféléről mesélek a tengerészet kapcsán. Fényképek, videók, receptek, sztorik, naplóbejegyzések, viccek... ami jön.

Indiai csirke curry főtt pulykából

Print Friendly and PDF

Hazajöttünk Hévízről ahol éves generálon voltunk és a műszakit egy évre megkaptuk. Itthon a sógoromék vártak egy hatalmas lábas húslevessel, amiben pulykacomb, pulykaszárny és némi sertéshús voltak. Hááát, ez a leves isteni volt!
Elmentek, és itt maradtunk ketten fél hordó levessel és egy csomó főtt hússal.
Mit kellene főzni, hogy felhasználhassam a sok-sok főtt húst? Ahogy böngésztem a receptjeim között, megláttam a curry szót, ez azonnal eldöntötte a kérdést... Most már célirányosan kerestem Tasty Appetite receptjei között, amíg meg nem találtam az indiai csirke curryt, és a csirke majdnem pulyka... nem?
Elkészítettem, nos, ez telibe talált.

Én így készítettem:

Elsőként felvágtam egy közepes hagymát apróra, megdinszteltem. Ezután apróra kockáztam két nagy fokhagyma gerezdet, egy közepes csili paprikát (most tulajdonképpen hazudok, mert "csak" zöldpaprika volt, az asszonykám nem tudja az erőset megenni, és ökör eszik magánban...). Aztán behoztam nyolc darab koktélparadicsomot, félbe vágtam őket. Friss gyömbérből letörtem egy nagyobb diónyit,  pucoltam felaprítottam és mindet beledobtam a turmixgépbe. Öntöttem hozzá nagyjából két decinyi házi kecsöpöt, egy kávéskanálnyi koriander magot és egy csapott kanálnyi római köményt (mindkettő saját termés!). Alaposan összeturmixoltam. Ráöntöttem a hagymára és alaposan elkevertem.
Most jön bele a fél kilónyi csirkemell, vagy mint én csináltam a kockára vágott leveshús és gyakori kevergetés mellet 15 perc alatt megpuhul. Természetesen amikor elkeverted, jöhet a só, a frissen őrölt bors, egy púpozott kávéskanál kurkuma és ízlés szerinti curry por.
Amikor elkészült akkor egy nagy csokor friss koriandert és/vagy petrezselyemzöldet felaprítasz és beledobod.
Főtt rizzsel célszerű tálalni.
De ha maradt az előző napi csicsókából akkor azzal fehérje napra való fogás!

Vörösboros pulykacomb kelkáposztaágyban

Print Friendly and PDF

Nem akarom azt mondani, hogy nem a vörösboros kakas ihlette, mert nem lenne igaz. Vettünk barátságos áron filézett combokat, és elkészítettem a húgoméknak, a hét végén voltak nálunk, így a gyümölcsnapom ki is maradt a 90 napos diéta megsínylette (de csak kicsit, mert tegnap pótoltam). Tovább»

Cserepes pulyka

Print Friendly and PDF
Nos a név tőlem ered, valójában a semmitmondó Pulykamell (aszalt szilvával töltve) néven találtam a világhálón . És ez volt a december 25-i fő fogás a karácsonyi asztalon. Seafalconné beleadott apait-anyait, és valami isteni pulykát tett az asztalra. Most azt mondhatnád, hogy "de nagy volt a szád, miszerint a feleséged nem főz karácsonykor!". Nos, nincs igazad, mert ezt az asszonykám már 23-án elkészítette, ebéd előtt csak bizonyos utómunkálatokra volt szükség. A legelső lépés, hogy szerezz egy szép cserépedényt. A mienk ilyen gyönyörűséges, román, de valódi román, mert kedves bukaresti vendégeinktől kaptuk. Mielőtt részletezném a hozzávalókat, elmondom, hogy a pulykának két vendégváró ebédre kellett elégnek lenni, ezért mi többszörösét vettük a hozzávalóknak.
Nézzük! Hozzávalók: 800 g pulykamell filé egyben, 100 g puha kimagozott aszalt szilva, 1 közepes alma, 1 közepes fej hagyma, 10 szelet füstölt szalonna, 1 rozmaringág, 8-10 gerezd fokhagyma, 1,5 dl száraz vörösbor, 2 evőkanál olaj, fehér bors, só Láss hozzá: A húst a mosás után törölgesd meg, majd úgy vágj bele oldalirányból, hogy minél nagyobbra tudd szétnyitni. Klopfolni tilos, mert lényeges, hogy a hús felszíne egyenetlen legyen. Sózd, borsozd. Készítsd elő a hozzávalókat: az almát kockázd fel, a hagymát tisztítsd meg.
A húst fedd be a szalonnával, majd erre halmozzad az almát és a szilvát. A szélén hagyj egy keskeny sávot. Most tekerd fel, a tölteléktelen sáv fedje be. Kötözd át zsineggel, cérnával, amid van.  Az edény aljába tedd a fokhagyma  és a hagyma felét. Mi három tekercset készítettünk, a cserepünkbe függőlegesen tettük (ez a köcsög adottsága miatt volt). Ha benne van, akkor dugd közéjük a rozmaringot, tedd a tetejére a  maradék felszeletelt hagymát és a fokhagymát. Öntsd nyakon a vörösborral, fedd le a cserépedényt a tetejével, és tedd a 180 fokos sütőbe. A cseréptálban nem lehet hipp-hopp sütni, tehát legalább három órát hagyd benne.
Mivel mi két nappal előbb készítettük el, ezért 25-én hidegen felszeletelte az asszonykám, majd tepsibe tette, és forró sütőben 15 percig pirított. Hozzá apró burgonyát megfőzött, majd a meghámozottakat vajon megpirította. Ehhez még mártás is dukál. Vörösboros áfonyamártás: Hozzávalók: 1 fej lila hagyma, 1 evőkanál reszelt gyömbér, 1 evőkanál olíva olaj, 2dl vörösbor, 3 evőkanál áfonyalekvár, 1 kávéskanál mustár, 5 dkg vaj, só, őrölt bors ízlés szerint.
Elkészítés: Az apróra vágott hagymát olajon megdinsztelni, hozzáadni a vörösbort, a gyömbért, mustárt. Erős lángon állandó keverés mellett felére főzni. Majd hozzáadni az áfonyalekvárt, sóval, borssal ízesíteni, végül hozzákeverni a vajat. Amikor jól összefőtt, mixerrel pépesíteni. Ehhez nagyon finom vörösbort ittunk. Az ételekhez a bor megválasztása a nagy fiam játéka,. Komolyan veszi, és mindig jót hoz, hiszen  ért hozzá,  komoly bortanfolyamokat végzett, itthon és Londonban, mindenféle sommelier bizonyítványa van. Amit az asztalra tett: a villányi Kiss Gábor pincéjéből egy 2007-es portugieser. Hát mit mondjak, igazán fenséges ebéd volt!
Feedek
Megosztás

Címke lista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HTML

ingyenes webstatisztika