A Seafalcon mesél

Mindenféléről mesélek a tengerészet kapcsán. Fényképek, videók, receptek, sztorik, naplóbejegyzések, viccek... ami jön.

Ratatouille, avagy a kert dicsérete

Print Friendly and PDF

Amióta ebben a kis faluban élek, a hétköznapok legboldogabbjai közé tartoznak azok a napok, amikor kimegyek a kertbe, és leszedek valamit és beviszem a konyhába! Hát még az ilyen alkalmak, amikor minden hozzávaló (a só kivételével) a kertből való!
Mert mi kell hozzá? Padlizsán, cukkini, paprika, paradicsom, és hagyma. Fűszerek közül fokhagyma, bazsalikom, petrezselyem, kakukkfű és természetesen só. Mindez ott van a kertben, csak ki kell menni, és... Ilyenkor nagyon tudok örülni.
Nagyon szeretjük ezt a francia kaját (amiből közelítőleg annyiféle tuti recept van, ahány francia háziasszony...), csak kicsit pepecs, de megéri a fáradságot!

a kert ajándékaiból

Elsőként a centis karikákra felszeletelt cukkinit dobom forró olívaolajra, úgy grillezem, hogy barnára süljenek az oldalai. Zutty, bele egy nagyobb tálba. Ezután ugyanerre a sorsra juttatom a - most vékony csíkokra szeletelt - padlizsánt is. Ha piros mindkét oldala, mehet a cukkinire a tálban. Most jön a paprika, amiből legyen benne sárga, zöld, piros is. Nekem volt két előérett kápia paprikám, egyik fele zöld, a másik már piros volt. Ezeket hosszanti vékony csíkokra vágtam (máskor mindent kockázom, de most csíkozhatnékom volt). A paradicsomot lobogó vízbe dobtam, majd öt perc múltán hidegbe, és a héjukat lehúztam. Több, mint a fele befőzni való volt, hogy legyen bőven leve, és volt benne jócskán lucullus is, hogy az maradjon egybe, legyen a paradicsom is harapható. Most már csak a hagyma volt hátra.
Csíkokra vágva ment az olívaolajra, miután egy keveset párolódott, ment rá a paradicsom, bele a friss, megvágott fokhagymagerezdek, rottyant egyet, bele a paprika, a padlizsán és a cukkini. Összefőztem, meghintettem petrezselyemmel, bazsalikommal és kakukkfűvel. A végén sóztam. A főzési idő csak annyi volt, hoyg a hagyma is roppanós maradt a végére, tehát nem lett minden "agyonfőzve"!
Csuda finom volt!
Nálam most ilyen lett az énféle rataouille!
Másnap a maradékot belekeverte az asszonykám frissen főtt kölesbe, így is nagyon eteti magát!

Kukoricaleves (2)

Print Friendly and PDF

Ma finomat ebédeltünk! Kukoricalevest készítettem, és utána petrezselymes újkrumplit fejes salátával. Persze ez a kaja nem így az igazi, hanem a forró krumplihoz hideg aludttej dukál, bár városban a tej nem szeret aludni, inkább büdöslik, ezért ott elképzelhető joghurttal is.

De az igazi az volt, amikor Földesi néni megfejte este a tehenet (képzeld, nem lila színű volt, mert valaha voltak barna-fehér jószágok is!) én elmentem egy háromliteres kannával, és elhoztam, na, abból aludttej készült! De előbb főzzünk egy kukoricalevest, aminek az alapját a Kulináris világ portálon találtam: Hozzávalók:

  • só, bors, curry
  • 1 közepes, kockára vágott burgonya
  • 1 fej apróra vágott vöröshagyma
  • 1 konzerv kukorica
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • fél liter víz (háztartási, vagy más néven asztali víz)
  • ízlés szerint petrezselyem
  • A hagymát apróra vágtam, az olívaolajra dobtam, hozzáadtam a burgonyát, sóztam, fehér borssal megszórtam, majd felengedtem vízzel. Amikor forrás után még vagy öt percig főztem, majd levettem, bele a turmixgépbe, adtam hozzá egy kiskanálnyi curryt és elturmixoltam. Vissza a lábosba, és feltettem forrósodni. Tálaláskor tettem bele a petrezselyemzöldet, és megszórtam még pirospaprikával (csilivel, cayeni borssal, kinek hogyan tetszik.) Itt vethetsz egy pillantást a második fogásra is. Ez egy komplett ebéd a 90 napos diéta keményítőnapján!

    Feedek
    Megosztás

    Címke lista

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    HTML

    ingyenes webstatisztika