A Seafalcon mesél

Mindenféléről mesélek a tengerészet kapcsán. Fényképek, videók, receptek, sztorik, naplóbejegyzések, viccek... ami jön.

Párolt céklalevél pirított morzsával

Print Friendly and PDF

Hát az úgy volt, hogy készítettem céklalevest, és a cékla levelei olyan gyönyörűek voltak, hogy nem volt szívem kidobni!
Mit lehetne belőle készíteni?
Keresgéltem a neten, de önállóan semmit, legalább is a Gugli pajtás elől jól el van dugva, ha létezik.
Vacsorára rántott patisszont készítettem magamnak.


Ehhez Gordon Ramsay-től látott módon készítettem morzsát: két száraz zsömlét sok petrezselyem kíséretében meg egy darab száraz sajt hozzáadásával az aprítóban felaprítottam. A patisszonokat beolajoztam egy kenőecsettel, liszt, tojás, morzsa, mentek a tepsibe.
Maradt még morzsa. Villanykörte kattant a kis buksimban: pirítsuk meg a párolt céklalevélhez!


Hamar elkészült: olajon szép barnára pirítottam, félrehúztam, kevés olajon megpároltam a céklaleveleket, sóztam, borsoztam, reszeltem rá szerecsendiót majd a tányéron adtam hozzá chilis balzsamecet krémet (hogy ez milyen rettentően finom!).

Könnyű, finom, egészséges, mi kell még több?

Kint voltam a kertben és...

Print Friendly and PDF

... ezt hoztam be! ... ezt hoztam be!

Paradicsomos rakott patisszon

Print Friendly and PDF
A tepsiben

Az a helyzet, hogy ezt a receptet Gabojszánál olvastam. Nagyon megtetszett, elmondtam az asszonynak, ő először elkészítette tökből, még a nyáron, és az olyan finom lett, hogy most itt volt az ideje, hogy elkészüljön az utolsó eresztés kerti patisszon. De mint minden recept errefelé, ahol a kurta farkú blogger túr, azaz a torta- és pacalhegyen is túl, minden dinamikusan változik, így ez a recept is.
Mert mi (illetve a Seafalconné) ezt így alkotta meg:
Egy zománcos tepsit kiolajozott, kibélelte patisszonnal, amit három-négy milliméteresre szelt. Ment rá kis petrezselyem, só és bors, majd jöttek rá a paradicsomszeletek, amik meg bazsalikomot kaptak magukra, mert milyen a paradicsom bazsalikom nélkül? Olyan, mint a Seafalcon fényképezőgép nélkül! De ez az állapot már gyökeresen megváltozott, mert megvan a kamerám és a paradicsom is megkapta a bazsalikomját. Ezután reszelt sajtot szórt az asszony rá, és ami nagyon fontos: házi tejfelt csurgatott keresztbe kasba.
Ezután megismételte a rakást illetve a rétegzést, a tetejére sajt került és ment be az előmelegített sütőbe. Kétszáz fokon fél órát sült.

A tányéron

Meglepően ízletes és finom lett! Hatalmas élmény volt! Sokat törtem a fejem, mi adott neki ennyire kellemes ízt, mert nem akartam elhinni, hogy csak "úgy", magától finom.
Azt hiszem, rájöttem: a házi tejfel a forsza! Most nem akarok senkit elkeseríteni, de az a tejfel, amit te megvásárolsz, akár házi tejfölként is a piacon a maszektól, nem házi tejfel. Ugyanis azt oltóval készítik, és hiányzik belőle az íz! Az igazi tejfölt én aludttejről szedem le, olyanról, ami legalább három-négy napot "aludt" már. Ennek a teteje már elkezd "bőrösödni", sőt kicsit nyúlós lesz, és eszméletlen finom íze van (vigyázz a finom az nagyon relatív jelző!). Nos én ennek tulajdonítom azt a hallatlanul csodálatos ízt és kulináris élvezetet, amit ettől az ebédtől kaptam.
Azt még fotó nélkül mondom el, hogy a maradékhoz spagettit kevertem, és vacsorára is finomat ettem.

Gabojszának igaza vagyon, amikor a hűs fehér bor dicséretét zengi, ami illő kísérete ennek a finomságnak!

A hobbyparaszt elégedett...

Print Friendly and PDF

...azzal, hogy csak kimegyek a kertbe, és van sok minden, bőségesen! És a bőség másodsorban nekem köszönhető! (Az első sorban más áll...)

Tegnap kimentem, és behoztam egy vájdling ezt-azt.

A garázsban van egy kalap, meg egy patisszonom, no, mit is csináljak vele? Amikor kirántottam, volt két darab, amit már nem lehetett felhasználni, gondoltam egyet, és zsupsz bele a dobálós savanyúságba! A napokban kóstoltam, hát csuda finom!

Így aztán tegnap négy szép csillagtököt felkockáztam, kettő ment a dobálósba, kettő pedig befőttes üvegbe, és rámertem a dobálós savanyúság levét, (mert abból túl sok van).

Aztán aszaltam a napon is paradicsomot, azt is olíva olajban tettem el. De van jó kis paradicsomlé is, zelleres, hagymás, bazsalikomos.

 

Aztán szedtem cickafark virágot, kiszárítottam, és most van három zacskóval, egy 20, egy 30 és egy 40 grammos. És mit a Jóisten? Az asszonykám szegény az elmúlt napokban vesekővel kínlódott. És a cickafark tea pedig erre a nyavalyára kiváló!

Rántott patisszon tört krumplival

Print Friendly and PDF

Ez a - nem is azt mondom, hogy 90 napos diéta, mert jóval hosszabb, hanem a szétválasztós étkezés - zöldségnapi kajám volt.

Valójában nem egy nagy vaszisztdasz...

A patisszon héjába vájd bele a körmöd. Könnyen belement? Remek! A patisszon zsenge! Nincs más dolgod, mint alaposan megmosod, és szeletekre vágod, héjastól, szőröstől-bőröstől. Mindkét oldalát besózod, tálcára teszed, hagyod, hogy kieressze a levét. Amíg ereszti, megpucolod az újkrumplit, apróra vágsz egy fej hagymát, azt zsíron megdinszteled, és rádobod az újkrumplit. Sózod és fedő alatt megdinszteled, néha megkavargatod. Én akkor szeretem, ha a fele elmálik, a fele darabos marad.

A patisszont szokás szerint bepanírozod, és kisütöd.

Hozzá uborkát ettem. Egy kefirben elkevertem, friss kaprot, szurokfüvet (oregánót), és görög bazsalikomot, majd sóztam, és az uborkára öntöttem. Vágtam még hozzá friss paradicsomot is. Mennyei eledel!

A hobbyparaszt kérdezi

Print Friendly and PDF

Most kérdeznék, mert sajnos a fokhagymámmal nem tudok dicsekedni. Kicsi fejek lettek, ki tudja miért? Azt olvastam, hogy az őszi dugványozásúból szebb fejek lesznek, vajon ez az oka? Ilyen picurkák:

 

 

De hogy dicsekedjek, itt a nagyobb cukkinim! Ebből főzelék lesz, meg lecsóbővítő adalék...

 

 

Ja, és van ez a patisszon, ezt kirántsam? Másképp még nem ettem. Vagy van ajánlat?

 

Rántott patisszon

Print Friendly and PDF

Az a nagy harci helyzet, hogy mi nem vagyunk vegetáriánusok, de néha tele van a hócipőnk a hússal, és olykor sokáig nem eszünk húst.

Most sikerült olcsón szerezni (venni) patisszont, hát kitaláltam, hogy a Seafalconné csináljon rántott patisszont. Csak a tisztítás maradt énrám, mert azt mindketten nagyon nem szeretjük.

Nos, azt találtam ki, hogy előbb vágom szeletekre a csillagtököt, csak utána vágom le a keskeny héjakat, így aztán az már nem egy vaszisztdasz, igaz-e? A szeleteket besóztam, hagytam, hogy lecsurogjon róla a sós lé (egy ferde vágódeszkára szoktam tenni).

És ezután már nyugodtan át lehet adni a terepet az asszonynak, aki szépen bepanírozza: liszt, tojás, prézli, ahogyan azt kell, és szép ropogósra süti a forró olajban.

Rizst ettünk hozzá, a tengerészné tejfölt tett a sajátjára, én meg cseresznyepaprikát haraptam hozzá, mert mindenem az erős (és ezzel {a kapszaicinnel} a rákot is megelőzhetem). De akinek van frissen készített majonéze, vagy esetleg tartármártása azzal is nyakon öntheti, csak boltit ne használj, ha sokáig akarsz élni.

 

 

.

Feedek
Megosztás

Címke lista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HTML

ingyenes webstatisztika