A Seafalcon mesél

Mindenféléről mesélek a tengerészet kapcsán. Fényképek, videók, receptek, sztorik, naplóbejegyzések, viccek... ami jön.

Padlizsános lecsó, a kedvencem

Print Friendly and PDF

Sokáig törtem a fejem, hogy milyen címet adjak? Mert amit nagyon szeretek az a lecsó és a ratuille gyermeke, de egyik sem. Több, mint a magyar lecsó, a franciákénál kevesebb. De nagyon finom, minden nap enni tudnám!

Hozzávalók:
1 nagy fej vöröshagyma felszeletelve,
2 gerezd fokhagyma apróra vágva,
1 nagy padlizsán felkockázva,
3 db színes paprika felkockázva,
3-4 paradicsom felkockázva,
só, bors, bazsalikom

Először a padlizsánt sütöm meg. Nagyon forró serpenyőbe leheletnyi olajat teszek, csak annyit, hogy ne legyen száraz, bele a padlizsánt, és barnára sütöm állandó rázogatás, dobálás közben.
Félreteszem.
A hagymát olajon megkaramellizálom, azaz szép barnára sütöm.

 


Ezután mehet rá a paprika, átforgatom, pár percig párolom.



Most jön a paradicsom. Fedő alatt összerotyogtatom.



Majdnem kész, amikor a padlizsánt is rádobom.



Megszórom friss bazsalikommal.
Volt itthon maradék csicseriborsós rizsköret, arra szedtem, és hogy a lényeg le ne maradjon öntöttem rá Nagylegény a gáton chiliszószt. Ez nagyon kellemes, bazsalikomos, oreganós, kicsit zelleres, tehát abszolút passzol az ételhez! És nem igazán kell belőle sok, mert betyár erős! Csak az fogyassza, aki úgy érzi: nagylegény a gáton! (Bár a kis legény kevesebbet tesz belőle, és a túl erős gond megoldva).



Jó étvágyat mindenkinek!.

Hegyaljai gnocchi

Print Friendly and PDF

Hát ez kérem csak úgy kipattant...
Volt otthon egy csomag mirelit gnocchi (régóta), és ha már van, ne legyen tovább, még lejár nekem, oszt kész. Mit lehetne belőle csinálni? A fricskóban volt padlizsán és cukkini, hát adott a lehetőség, hogy elkészítsem hasonlóan az egyik nagy kedvenchez, a padlizsános spagettihez.


Padlizsán és cukkini felkockázva, és külön, külön megpirítva. kevés olíva olajon, mert akármennyit magába szív, ésnem akartam zsírosra készíteni. Ezután hagymát dinszteltem, rádobtam egy nagy marék szárított paradicsomot (de finom frissből is, csak akkor az íze teljesen más lesz)
Paradicsomlét adtam hozzá, majd fűszereztem bazsalikommal, sóval, borssal, oregánóval.
Most jön a Hegyalja:
ehhez a mártáshoz mindig használok kevés citromot, vagy borecetet. Van nekem otthon egy nagy üveg hegyaljai borból készített házi ecet. Még inkább bor, mint ecet, de inni már nem igen lehet. Ebből adtam hozzá, és mint utólag kiderült, igen jól tettem! A bor jellegzetes íze nagyon jól passzolt a szárított paradicsomhoz. Szerintem egy kevéske borecet és jellegzetes hegyaljai bor is alkalmas!
Rottyant egyet, majd beledobtam a kiengedett gnocchit, összekevertem, fedő alatt addig pároltam, amíg a gombócok puhák nem lettek.
Sajtot reszeltem rá, és fehér bort ittam hozzá.

Muszaka

Print Friendly and PDF

Volt itthon három darab padlizsánom, ebből muszaka lesz, akárki meglássa!
Van nekem egy kedves blogom a sok közül, amit olvasni is szeretek, meg főzni is a receptjeiből. Ő a Rántott hús wokban. Nála láttam egy megfelelő receptet, és elkészítettem.
Ez ugye egy rakott finomság.
Az első sorba előre megsütött burgonyaszeleteket teszünk. Kevés olajban készítettem.


A következő réteg a padlizsán. Ehhez szeletekre kell vágni, besózni mindkét oldalát, és hagyni, hogy húsz perc alatt izzadja ki a nedvességet magából. Megtöröljük szárazra, és száraz serpenyőben grillezzük. A legjobb, ha ezt parázson csinálod, de ha nincs, akkor nincs... Én nem teszek alá olajat, mert szinte minden mennyiséget képes magába szívni.


A padlizsánokat két rétegben tesszük, ezért csak a fele kerül be a tepsibe.
Ezután jön a darált hús. Hagymán felteszed, hagyod, hogy levet eresszen és azt elfője. Ekkor fehér borral engeded fel. A legjobb hozzá a Retsina, a görög gyantás bolt. Ezt viszonylag gyakran lehet kapni a Lidlben.


Ha ezt is elfőtte, akkor mehet bele a paradicsompüré, a só, a bors és a fahéj! Elképesztő, hogy milyen jól passzol ez az általában sütikbe használt fűszer a húshoz! Ha a szaftját elfőtte (de ne száraz legyen), akkor mehet a padlizsánra.


A húsra jön a következő sor padlizsán, én kevertem hozzá szeletelt paradicsomot is.


Végül besamellel takarjuk le.


Most már nincs más hátra, mint betenni a sütőbe, és nagyjából negyven perc alatt szép pirosra sütni!


Ezzel kész az ebéd! Vágjál belőle egy szép szeletet, és jól edd meg!


Ehhez a tepsihez az alábbi mennyiségeket használtam:
Burgonya 70 deka, padlizsán három (kisebb), darált hús fél kiló, hagyma egy fej, bors, só ízlés szerint, fahéj egy csapott teáskanál, két paradicsom. A besamelhez: 60 gr vaj, két púpozott evőkanál liszt, fél liter tej. Besamelből legközelebb dupla adagot készítek!

Jó étvágyat kívánok hozzá!


A nyári "szentháromság": padlizsán, paradicsom, bazsalikom

Print Friendly and PDF

Sajnos elég régen írtam bejegyzést. Ugyanis van fontosabb dolgom is, mint a gép előtt vesztegetni a drága időt. Elmúlt a lelkesedés, talán majd télen visszatér, amikor a kert is pihen.

Most csak megmutatom az egyik ebédem, és a tegnapi vacsorám. Sajnos a padlizsán még nem a kertből való, de hamarost... A paradicsom és a bazsalikom igen!

Az ebédem a padlizsános-paradicsomos-bazsalikomos spagetti volt. Igen közel áll a ratatujhoz, de mégsem az. A padlizsánt kockákra vágva megsütöm nagyon forró serpenyőben, hogy ne égjen, de azonnal piruljon. A paradicsomot dinsztelt hagymára dobom, sózom, adok hozzá borsot bőven, majd beleforgatom a sült tojásgyümölcsöt, végül mikor levettem a tűzről, jöhet a friss petrezselyem és bazsalikom. Isteni ebéd!

A tegnapi vacsorám egy nagy szelet pirítósra került: Az ujjnyi vastagra karikázott padlizsánt megsütöttem olíva olajban, tepsibe raktam, erre jött a paradicsom. Sóztam borsoztam. Megpakoltam bazsalikomlevéllel, majd jöhet a mozzarella!

 

Alig várom, hogy a kertben megteremjen az első padlizsán, ugyanezt fogok belőle készíteni!

Barna rizs sült zöldségekkel

Print Friendly and PDF

Jó régen nem jelentkeztem, de hát jó régen volt időm a konyhában tevékenykedni. Most is az asszonykám főztjét mutatom meg, mert nagyon finomra sikeredett!

Húsvét előtt ettük, ez volt Nagypénteken az ebéd, így ne csodálkozz, hogy nem volt hús hozzá, bár ha nem böjti napon készül, akkor finom lehet hozzá egy kis rántott csirkecomb...



A barna rizst pirított hagymás olajon kissé megdinsztelte az asszonykám, a főzőlébe tett házi zöldségkrémet (Vegetát), és a végén belekevert egy fél zacskó mirelit zöldborsót, így maga a rizs is finom lett.  A besózott és lecsepegtetett zöldségeket külön sütötte meg. Volt gomba, cukkini, padlizsán, és most ettük meg a saját termésű lila krumpli végét... (Ez persze így nagyképű megfogalmazás, mert mindössze egyszer ettünk belőle, kész: ennyi termett!)

Ratatouille, avagy a kert dicsérete

Print Friendly and PDF

Amióta ebben a kis faluban élek, a hétköznapok legboldogabbjai közé tartoznak azok a napok, amikor kimegyek a kertbe, és leszedek valamit és beviszem a konyhába! Hát még az ilyen alkalmak, amikor minden hozzávaló (a só kivételével) a kertből való!
Mert mi kell hozzá? Padlizsán, cukkini, paprika, paradicsom, és hagyma. Fűszerek közül fokhagyma, bazsalikom, petrezselyem, kakukkfű és természetesen só. Mindez ott van a kertben, csak ki kell menni, és... Ilyenkor nagyon tudok örülni.
Nagyon szeretjük ezt a francia kaját (amiből közelítőleg annyiféle tuti recept van, ahány francia háziasszony...), csak kicsit pepecs, de megéri a fáradságot!

a kert ajándékaiból

Elsőként a centis karikákra felszeletelt cukkinit dobom forró olívaolajra, úgy grillezem, hogy barnára süljenek az oldalai. Zutty, bele egy nagyobb tálba. Ezután ugyanerre a sorsra juttatom a - most vékony csíkokra szeletelt - padlizsánt is. Ha piros mindkét oldala, mehet a cukkinire a tálban. Most jön a paprika, amiből legyen benne sárga, zöld, piros is. Nekem volt két előérett kápia paprikám, egyik fele zöld, a másik már piros volt. Ezeket hosszanti vékony csíkokra vágtam (máskor mindent kockázom, de most csíkozhatnékom volt). A paradicsomot lobogó vízbe dobtam, majd öt perc múltán hidegbe, és a héjukat lehúztam. Több, mint a fele befőzni való volt, hogy legyen bőven leve, és volt benne jócskán lucullus is, hogy az maradjon egybe, legyen a paradicsom is harapható. Most már csak a hagyma volt hátra.
Csíkokra vágva ment az olívaolajra, miután egy keveset párolódott, ment rá a paradicsom, bele a friss, megvágott fokhagymagerezdek, rottyant egyet, bele a paprika, a padlizsán és a cukkini. Összefőztem, meghintettem petrezselyemmel, bazsalikommal és kakukkfűvel. A végén sóztam. A főzési idő csak annyi volt, hoyg a hagyma is roppanós maradt a végére, tehát nem lett minden "agyonfőzve"!
Csuda finom volt!
Nálam most ilyen lett az énféle rataouille!
Másnap a maradékot belekeverte az asszonykám frissen főtt kölesbe, így is nagyon eteti magát!

Mozzarella fogságban

Print Friendly and PDF

Sajnos, a kertünket az esküvői előkészületek, és az utólagos "romeltakarítások" kissé háttérbe szorították. Így aztán néhány napja, amikor kimentem, találtam egy óriás cukkinit.
Mit lehet belőle készíteni? Volt egy kisebb padlizsán is, ami elég nyamvadtnak tűnt, de aztán jött az ötlet, és ez lett belőle:

A sült padlizsán a cukkiniben, majd mozzarella, végül paradicsom rá és az öntet...


A cukkinit felszeleteltem, a közepét kivájtam, és olíva olajon megsütöttem mindkét oldalát. A kis padlizsánt felszeleteltem, és az is ment a serpenyőbe. Ezután tepsibe helyeztem, a padlizsánra mozzarella golyókat helyeztem félbevágva. Ehhez elengedhetetlen volt a friss oregano.
Erre jött a kertből a paradicsomszelet, amire friss bazsalikomot kötelező tenni! Ezzel a mozzarella máris fogságba került!
Mivel a hét végi grillezésből maradt fűszeres aludttej öntetem (menta, petrezselyem, római kömény, ánizskapor, kurkuma ízesítésű volt, a garam masala kimaradt, mert sajnos az asszonykám nem igazán szereti a csípőset), ezzel meglocsoltam.

Most már nincs más hátra, mint sütőbe tolni, és megsütni.
Amikor a paradicsom, a cukkini, a padlizsán és a bazsalikom egy ételben találkozik, abból csak jó jöhet ki, és ez pirítósra helyezve igencsak finom volt!

rozsos tósztkenyéren igazán finom volt!

 

Röfte puliszkával, kefires padlizsánnal és balzsamos sült céklával

Print Friendly and PDF

A puliszkáról most nem mesélek, a blogomban vannak receptek, a keresőben megtalálod. A kefires padlizsán egy ötlet alapján készült, amit Narancslekvárnál olvastam, de azért más, csak az ötlet jött onnan.


A padlizsánt kockára vágtam, olíva olajon megsütöttem, sóztam, borsoztam, kapott egy kis provance-i fűszerkeveréket, majd egy pohár kefirrel nyakon öntöttem.

A balzsamos cékla receptjét Gabojsza blogjában olvastam. Ami kicsit másképp működik, hogy a leírt procedúra alapján nekem nem maradt olyan friss hatású a cékla, hanem szépen megsült.

Nos, marad a röfte. Ezt hívhatnánk másképpen krémes húsgolyóknak is.
Vettem fél kiló darált húst. Ehhez beáztattam vízbe egy nagy szelet korpás kenyeret (mert éppen az volt itthon). Egy közepes fej hagymát felvágtam, egy csokor petrezselymet megmostam, durván megvágtam. Ezután ment az egész a robotgép táljába. Ütöttem rá egy tojást, sóztam, borsoztam, kapott egy kevés köményt, pirospaprikát. Most beindítottam a robotgépet, és a késsel pépesre vágtam-kevertem. Az egész egy habos, krémes massza lett. Ebből golyókat formáltam vizes kézzel, és kisütöttem.

Ennyi. Finom.

Csak egy baja van: hogy kissé elbaltáztam... illetve: ez a kaja azért röfte, mert nem köfte. Eddig érthető? Nem? Nos, köfte recepteket olvastam, és annyira megtetszett, hogy ráéheztem. De nincs marhahús, röfi viszont van, ezért hogy ne legyen szentségtörés, nem köftének hívom, hanem röftének.
A balta ott került bele, hogy az eredeti receptben a száraz kenyeret őrlik meg a késes robotban, én viszont beáztattam, és az egész masszát elkevertem... Így kaptam egy fűszeres, finom húskrémet, s balta ide, balta oda, jó lett!

Ja, bónuszként megmutatom a tegnap sült kenyeret:

 

Zakuszka, a csak a nevében szláv finomság

Print Friendly and PDF

Ez egy nagyszerű dolog!
Mint a neve is mutatja, ez bizony azon kevés dolgok köüzé tartozik, amit a szlávoktól vettünk át. Még a neve is megmaradt! Mert a Wikipédia azt írja, hogy: "Az orosz konyhaművészetben az előétel neve zakuszka, melynek szó szerinti jelentése harapnivaló."
Szóval onnan jött, még akkor is, ha bizony nem szláv eredetű az étel, hanem ahogyan szintén a Wiki írja: "a zakuszka eredetileg Örményországból, vagy Grúziából származó, de Moldován keresztül Erdélybe került és ott igen népszerű, kenyérre kenhető zöldségkrém, mely felhasználható ételízesítésére és tésztaételekhez szószként is"
De hát nem szómagyarázatra vagy kíváncsi, hanem arra, hogy hogyan készítettem el.
Ez az alap zakuszka, amit padlizsánból, zöld és pritaminpaprikából valamint fűszerekből (a hagyma is az) főztem.
Elsőként megsütöttem egy-egy kiló padlizsánt és zöldpaprikát. Nem fóliáztam, nem szórakoztam, oszt mégis jó lett! Be a sütőbe, és kész.
Ha megsült, akkor hagyom kihűlni. Nem baj ha megfeketedett a héja! Meg kell hámozni mindent, tojásgyümölcsöt, paprikát. Ez igen könnyű művelet, és igen élvezetes, mert csuda finom az illata, és a kezednek is kellemes a paprikaolaj tapintása.
Amíg sült, a hagymát (40 deka) apróra vágtam, és az olaj felén (összesen 3 dl, tehát másfél a hagyma alá) megdinszteltem. Közben egy kiló pritaminpaprikát apróra vágtam a robotban.
Hámozás után összevágtam, nagyobb darabokra a sült zöldségeket (nem láttam be, hogy miért kell megdarálnom a sült paprikát, hiszen sülve elég krémes.
A hagymára rádobtam a ledarált pritamint (jaj de nem szeretem így hívni a paradicsompaprikát!), a sült zöldségeket, sóztam, jól elkevertem, majd adtam hozzá három deci paradicsomlevet (előző napon pont ennyi maradt ki, nem fért már üvegbe!). Kapott egy evőkanál szemes borsot, egy fél fej áttört fokhagymát.

Addig főztem, amíg az olaj fel nem jött a tetejére.
Vigyázz, mert hamar le tud égni, hát gyakran keverd meg. Keveréskor meg arra vigyázz, hogy "pöfög", a forró krém fröcsög...
Közben a tisztára mosott üvegek a 130 fokos sütőben "sültek". Amint lekapcsoltam a gázt, mehetett az üvegbe! A recept, amit olvastam, a maradék másfél deci olajat is hozzáadja, amikor mindent összeöntenek, de én azzal zártam le az üvegeket. A celofán előtt feltöltöttem olajjal.

Az üvegek meg a dunsztba.
A dunszt után más nem marad, mint a címkézés, és a szekrény teteje (nincs spájzunk, sajnos).
és ami kimaradt (ez a mennyiség 8 kis üvegbe elegendő), azt kipróbáltam pirítóson.
Csuda! Komolyan mondom, nagyon finom! csak biztatni tudlak, hogy te is tegyél el!

A hobbyparaszt dicsekszik!

Print Friendly and PDF

Mert van mivel! Amikor kimentem egyszer a kisbéri hetipiacra, láttam padlizsán palántákat. Nosza vettem! Hazahoztam, és meggugliztam. Akkor kiderült, hogy nagy a meleg igénye, itthon főleg melegházakban termelik. Ezért aztán nem is ültettem ki, a szobában tartottam, amíg hidegek voltak, majd kint napozott, és a hűvös éjszakára behoztam. Sok munka volt vele.

De megérte.

Beérett az első padlizsánom.

A kérdés az, hogy mit csináljak belőle, töltsem, vagy padlizsánkrém legyen pirítóssal?

Katt a képre, ha látni is akarod!

És az is látszik, hogy van még zöld is rajta, virág is, tehát lesz még szüret!

Feedek
Megosztás

Címke lista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HTML

ingyenes webstatisztika