A Seafalcon mesél

Mindenféléről mesélek a tengerészet kapcsán. Fényképek, videók, receptek, sztorik, naplóbejegyzések, viccek... ami jön.

Szejtán gördice főtt burgonyával

Print Friendly and PDF

És savanyú uborkával.
Az úgy volt, hogy rábukkantam az Origón egy írásra, ahol a vegák és a paleósok kaptak egy kezet, azaz jól megkapták a magukét, mert csalnak, és mint tudjuk, aki csal az lop is, aki lop az öl is, oszt aki vega és paleós az előbb utóbb az akasztófán végzi!
Nem hiszed? Olvasd el a cikket, de csak azután, hogy a receptem végére értél, mert valld be: irtóra fúrja az oldalad a kíváncsiság, hogy mi is az a gördice, és hogyan készül? Elöljáróban egy jó hír: ha nem vagy vega, akkor hússal is készítheted!!!
Nos a gördice egy Dél-Vegán kaja Észak-Paleo megyéből, amit pofon egyszerű elkészíteni!
Olyan eccerű, hogy még bográcsban is készítheted, ha nem vagy vega! Vagy kemencébe, de ott nem szokták.
Tehát:
Hozzávalók:
25 deka búzahús vagyis szejtán.
1 nagy fej hagyma apróra vágva
pirospaprika csapott evőkanál
Ízlés szerint mehet bele erős paprika is.
Kókuszzsír 14 gr, vagy valamilyen olaj két evőkanálnyi.

Elkészítése: Az olajon a hagymát megdinszteled. Tehetsz alá kis vizet is. ha szép üveges, megszórod piros paprikával, belekevered a kockára vágott szejtánt, adsz alá egy kevés vizet, és fedő alatt szépen összefőzöd. Ha a víz elfogy, lehet pótolni.
Kész.
Én főtt burgonyát ettem mellé és savanyú uborkát.
Finom volt!



U.I.: Ha azt mondod, hogy ez pörkölt, akkor valójában igazad van, de akkor a cikk szerint pszichésen károsodott vagyok, és féloldali húsehetnékes agylottyanásom van, tehát azért készítem. Nyilván nem tudja az Iván gyerek, hogy a hagymás paprikás alapban megpárolt valami az ételkészítési mód, és nem biztos, hogy sertés-, marha-, csirkehúsból kell készülnie. Mert ha nem tudná, van olyan beszéd a gasztronómiában, hogy aszondja: gombapörkölt, karfiolpörkölt, hogy a paprikás krumpliról ne is is beszéljünk, csak az hosszú lére van...
Szóval, ha ezután pörköltöt készítek vega módon, hogy ne legyek csaló, én gördicének hívom!
Elvégre Kohn is azt mondta a hentesnek, amikor sertéshúst vásárolt:
- Maga csak adjon abból a halból, és ne azt magyarázza, hogy maga minek hívja!

Szarvaspörkölt bográcsban

Print Friendly and PDF

Bográcsban a pörköltMég a télen kaptunk egy nagy szarvashús csomagot, akkor nem volt érkezésünk elkészíteni, most viszont lejött Akára mindkét fiam, hát van-e jobb alkalom egy jó kis bográcsozásra?
Azt hiszem, az a helyes, ha nem is szarvast írok, hanem őzt, mert két és fél kilóba belefért egy egész első comb és a két teljes borda. Nem mondom, hogy egyszerű volt lefejteni a húst a comb- és lapockacsontról, de sikerült. (És persze a csontok is mentek a bográcsba).
Ehhez a húshoz öt közepes fej hagymát kockáztam durvára, egy paradicsom és két csöves paprika ment még hozzá, és kell a végén valami jófajta, minőségi vörösbor. És persze a fűszerek: só, fokhagyma, pirospaprika, fahéj és némi szegfűbors. Kolozsvári szalonnát pirítottam a bográcsban vagy egy decinyi olajon. Ebbe dobtam a hagymát, s miután kiüvegesedett, ment bele a hús. Kifehéredésig fedő alatt pörköltem, majd megszórtam egyharmadnyi pirospaprikával, egy csapott kiskanál fahéjjal, és pár szem szegfűborsot is szórtam bele, megsóztam, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje. Legalább két és fél órát főztem. Kóstolgatással teszteltem a hús puhaságát, amikor azt mondtam, hogy majdnem jó, hozzáadtam a zúzott fokhagymát, öntöttem bele két-három deci vörösbort, és még húsz percet főtt. Öt perccel a vége előtt szórtam meg a kétharmadnyi pirospaprikával.
2014-07-28-szarvaspörkölt-03Főtt krumplival tálaltuk, és nagyon jót ettünk belőle! Azt hiszem, most is kiderült, hogy az a legjobb hús, ami csonton van, együtt kell vele főzni, és akkor csuda ehetős... Nekem legjobban a borda (oldalas) falatkák ízlettek, a hús rázsugorodott a csontra, pici nyelük lett, megfoghatós, és a hús szépen lefoszlott róla a szájban... Természetesen vörösbort ittunk hozzá, ugyanazt, amivel készítettem.

Vaddisznópörkölt

Print Friendly and PDF

Az úgy volt, hogy a legutolsó tanfolyamon az egyik hallgató koszosan, véresen állított be az óra kezdetén.

- Elnézést, vadászni voltam, azért nézek így ki...

Elnéztük. Főleg, miután felajánlotta, hogy jutányosan vehetünk a vaddisznóból (elvégre a vadász sem ingyen jut a húshoz).

Vettem két adagot.

Soma, a vadász, a lelkemre kötötte, hogy ki ne felejtsem az ételből az őrölt koriandert, babérlevelet, és szegfűborsot.

- Ez a vadételek lelke - világosított fel, amikor elmondtam, hogy sose készítettem még vaddisznót.

Nos, nem sokáig állt a hús a hűtőben, mert kedves vendégeink jöttek, akiknek elkészítettem. A bogrács kölcsön volt, mert a miénknek lába kélt. Hogy hova tettük, egyikünk se tudja.

Szót fogadtam, és úgy főztem, ahogyan hallottam: A három kiló húst (amiben a csont legalább egy kiló volt), kockára vágtam. A gerincet amennyire csak tudtam lefaragtam, a bordákat ketté törtem. Nagyjából 15 deka mangalicaszalonnát kockára vágtam, és egy nagy kanál disznózsír kíséretében kisütöttem. Erre dobtam a négy fej karikára vágott hagymát, alaposan megdinszteltem.

Rádobtam a húst, alaposan elkevertem. Lefedtem, és hagytam, hogy pörkölődjön. Mikor minden hús kifehéredett, akkor sóztam. Hamarosan kapott másfél evőkanál gyengén csípős darált, sóban és olajban eltett pirospaprikát, és két evőkanál édes nemes fűszerpaprikát.

Alapos keverés után lefedtem, és hagytam, hadd főjön. Nagyjából egy óra után adtam hozzá a kevéske őrölt szegfűborsot (ezt nem mertem bőven adagolni, lehetett vagy 5-6 szem), kb. hat-nyolc babérlevelet, és egy púpozott evőkanál őrölt koriandert.

És természetesen megkapta a titkos csodafegyverem: az olajban eltett gyömbéres fokhagymából egy erős kávéskanálnyit.

Most már csak puhulnia kellett.

Egyszer fel kellett öntenem vízzel, mert elfőtte a levét. Amikor a kóstoláskor azt gondoltam, hogy kell még egy jó fél óra, akkor öntöttem bele a nagyjából két-három deci vörösbort (Egri Bikavér). Három és fél óra alatt omlós, puhára főtt.

Sós burgonyával tálaltam, és annyira izgatott voltam a tálaláskor, hogy elfelejtettem lefényképezni a pörköltöt a tányéron. Ezért ezt a fantáziátokra bízom, de a bográcsos képet persze megmutatom.

Feedek
Megosztás

Címke lista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HTML

ingyenes webstatisztika