A Seafalcon mesél

Mindenféléről mesélek a tengerészet kapcsán. Fényképek, videók, receptek, sztorik, naplóbejegyzések, viccek... ami jön.

Töki pompos, ahogyan azt kell: kemencében

Print Friendly and PDF

Olyan ritkán gyújtjuk be a kemencét, pedig igazán remekül működik. Egy baj azért van vele: fogyókúrás salátákat, meg diabetikus ételeket nemigen sütnek benn, így én sem.

Kenyérsütés mellé találta ki az asszonykám, hogy csinál töki pompost. Van neki sok-sok receptkönyve és füzete, ennek a receptjét és eredetét Lévai Anita: Péksütemények és házi kenyerek című gyűjteményében találta.
A sztoriját nem írom, azt meghagyom a könyv olvasóinak.
Előre bocsájtom, remek lett!
Dagassz egy jó kis tésztát, kell hozzá: 50 deka liszt, 3 darab főtt krumpli, három evőkanálnyi olaj, só, a kovászhoz: fél élesztő, langyos víz, kevéske cukor, egy csapott kanál liszt.
Ha kigyúrtad, és megkelt, akkor mehet a kikent tepsibe.
Mi kell a feltéthez?
Jó finom tejfellel kend meg a tetejét, vágj rá sok lila hagymát, szórjad meg kockára vágott füstölt húsos szalonnával. A szalonnát hentesnél vegyed, mert akkor nem kapsz benne jófajta csapvizet, míg a fóliásat telenyomják vele. És persze kolbászt is karikázz reá. Most már készen áll a kemencébe való bemenetelhez!

Ezt én nyitott ajtónál süttem, úgy, hogy még égett benne a tűz, de okulva az előző lángoló, szenes langallómból, nem hagytam magára, hanem árgus szemekkel figyeltem. Már majdnem kész volt, amikor kivettem, és rászórtam a sajtot. Így én is adtam hozzá némi munkát  nemcsak az asszonykám!
Kockára vágtuk, és jól bediétáztam belőle.

(Sajnos annyit nem ettem, amennyi jól esett vón, mert ugye mégiscsak fehér liszt, én meg cukordiétán, de egy szelet azért csak lement!)

Na mostan, fontos: Amikor megkóstoltuk, egy kicsit megijedtünk, hogy nem sült meg a közepe, de azért semmi baj nem volt vele. Mondta is az asszonykám, hogy legközelebb elő kell sütni, és utána kenni meg a tejföllel. És mit ad isten, amikor a sztoriját olvasom, írta is, hogy elősütik, és utána kenik meg! Szóval ezt tartsd szem előtt!

És persze lett kenyér is, teljes kiőrlésű búzalisztből, világos rozslisztből és finomlisztből (1/3-1/3 arányban) csak kissé elgaloppíroztam magam a mennyiségekkel, így a kedves szomszédok is kaptak belőle.


Kemencére fel, tessék begyújtani, és lehet sütni! Jó étvágyat!

Készül a kemencém - 2. rész (elkészült, ez az utolsó rész lett!)

Print Friendly and PDF
Ezzel a bejegyzéssel régóta tartozom, jelesül, amióta elkészültem a nagy művel! Ez pedig volt a tavalyi nyár végén... Volt egy próbafűtés, egy próbasütés, minden nagyon szép, minden nagyon jó, kész.
Szóval:


Ott hagytuk abba, hogy az elejét szintbe kellett hozni a tűztérrel. Ezután építettem meg a tűztér homlokzati falát. A középső képen látszik, hogy két tégla vfan rézsút összeillesztve, ez elég, mert nem kell nagy terhet cipelnie. Ezután kezdtem el a kéményt. A nyitott rész boltízvjéhez egy használt autógumit használtam, ez elég is volt, mert ugye csak egy tégla vastagságúra kellett készítenem.


Innen már nem volt más dolgom, mint a kéményt felhúzni. Utólag láttam csak, hogy a szimmetria nevű barátom nem érkezett meg, de ez legyen az ő baja!.
A harmadik képen látszik, hogy a dongás boltívet kőgyapottal burkoltam, de ha nem igazán, akkor a következőn biztosan:


Hál' Istennek nem kellett sajnálnom, a padlás szigetelésből maradt egy teljes tekercs, most igen jól jött! Ezután agyagot dobáltam a szigetelésre, jó sokat, hogy szépen kiadja a "tető" vonalát. Kavartam cementes agyagot, és a cserepeket ebbe ültettem bele.


Amikor a tetővel készen lettem, amilyen hamar csak lehetett, kipróbáltam a kemencét. Begyújtottam, és láss csodát, gyönyörűen égett benne a fa, a kéménye csak úgy "pöfögött", szóval minden rendben volt.
Sütöttem is benne, hamarost. Mivel a tévőt három Ytong darabbal helyettesítettem, ezért kinyitás, becsukás macerás volt, eléggé kihűlt sütés közben. De a káposzta, amit este hatkor tettem be, és másnap délben vettem ki, csodás lett! A dologból okulva elkészítettem egy Ytong tévőt, de ezt egy vaslapra szereltem. Az alsó képen a másodikon láthatod. Ennek a tévőnek (tűztér ajtó) van ám hajózási vonatkozása is! Az acéllemez testvérei Japánban szolgálták az autóipart, mivel Dunaújvárosban beraktam a Vörösmarty tengerjárónk egy japán rakományát uszályokra, azok lementek Izmailba, és onnan Japánba!


Milyen jó, hogy van kemencém! Most hogy vega étrendre tértem át, majd sütök benne finom salátát és csicseriborsó főzeléket! Vagy teljes kiőrlésű kenyeret az egész családnak!

Készül a kemencém! 1. rész

Print Friendly and PDF
Esik az eső...
Ez nem egy olyan mondat, ami ritkán hangzott el ezen a nyáron. És nagyon úgy látszik, ez az idény nem lesz a meteorológusok sikeres nyara, ami a "jóslásaikat" illeti. Nekem most kint kéne lennem és építenem, de nem tehetem, mert esik.
No, mindegy.
Az alapokat tavaly készítettem el (segítséggel).


Körben vagy hatvan centi mélyen kiástuk, majd feltöltöttük betonnal. Középen tíz centi vastag betonra került a háló, majd újabb réteg beton. Ez biztos alap lesz a kemencének.
Ezután pihent az alap, mert jött a tél...
Ám nyáron folytatódott. Eljött az Ecsém, ki igen fájintos kemencéket tud építeni, és a rekkenő hőségben rávett, hogy csináljuk készre a sütőtér alapját:


A blokktéglákat purhabbal rögzítettük egymáshoz, a tűztér alapba nagyjából 15 centi vastag üveg került, arra egy fedő homokréteg.


A homokra egy réteg agyagpépet tettem, ebbe tettem a samottéglákat (inkább nem mutatom meg, milyen rossz minőségűeket kaptam). Három dongasort építettem nagyméretű bontott téglából. Ezután kezdtem el a kemence elejét, most az a következő lépés, hogy szintbe hozom.
Most itt tartok, és nagyon remélem, hogy hamarosan használatba is vehetem, és akkor jöhetnek a kemencés ételek. (Addig valahogy ki kéne találni a koleszterinmentes, diétás, lúgosító házikenyeres sült csülköt.)




Beindult a kemence projekt

Print Friendly and PDF

Valószínűleg, az idén lesz egy kemencénk az udvaron. Tegnap megtettem az első lépést. A kemencebence.hu oldal fórumán sok-sok képet, a galériában sok-sok albumot láttam, de senki nem kezdte el itt a fotózást (ha igen, akkor elnézést!) üvegek

Azon még mindig töröm a fejem, hogy vajon az öntöttvas fürdőkádból legyen-e a tűztér, vagy inkább egy dongás téglaboltozatú kemencét építsek. Eddig abban a hitben éltem, hogy a kád mérete az egy kisebb kemencének felel meg, de nemrégiben volt nála vitorlázás ügyben beszélgetni egy falumbéli, aki mint kiderült kályhás (és épített már kemencéket is), és szerinte a kád nagy égésteret ad.

No, majd kérdezek a fórumban.törtüveg Viszont most, hogy a linkért ellátogattam a kemencés honlapra, olyan információ birtokába jutottam, ami eldöntötte a kérdést: dongás kemencét fogok építeni. Ennek igen egyszerű az oka: ez a Bakony vidékére jellemző kemencefajta. Akkor már nehogy mást építsek itt, a Bakonyalján!

És hogy elképzelésed legyen arról, hogy miféle kemencém lesz, beszúrok egy fotót az egyik kemencés galériából:  persze csak a típus, a hogyanról még nem döntöttem.  A dongás tűztér jól látható, lesz majd neki teteje is, első kéményes lesz, és már az is megvan, hogy a kemenceajtót hogyan fogom megszerezni (mert az sokáig gond volt). Annyival biztosan más lesz, hogy a kémény alatt nagyobb lesz a hamuzótér, és az is íves lesz! No, majd ha a tervrajz meglesz, akkor jelentkezem.

Feedek
Megosztás

Címke lista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HTML

ingyenes webstatisztika