A Seafalcon mesél

Mindenféléről mesélek a tengerészet kapcsán. Fényképek, videók, receptek, sztorik, naplóbejegyzések, viccek... ami jön.

Csilis trüffel, nemcsak karácsonyra

Print Friendly and PDF

Ti hogyan karácsonyoztatok? Remélem, mindenki szeretetben, békességben töltötte, még a szívemnek oly kedves tengerészek is kikötőben, de legalább is shelterben!

Én személyes ajándéknak mindenkinek csilis trüffelt készítettem. Az asszonykám, a két nagyfiam, a kisunokám mind trüffelt kaptak. Máté persze csili- és rummentest.

Íme a recept, hátha kedvet kapsz hozzá! Valójában a világ egyik legegyszerűbb, de bizton állítom, hogy íz szerint a top 10-ben benne van, mégpedig előkelő helyen! Én Szilágyi Balázs gasztroblogger (is) receptje alapján készítettem. Azért, mert ő nagyon pontos recepteket blogol, és hozzá sok, érdekes információt ad. A mennyiségeket kicsit megemeltem, amint itt következik:

5 tábla 100 gr-os étcsokoládé (én 2 db. 72%-ost és 3 db. 75%-ost használtam).

2 tábla tejcsoki, márkát nem mondok, de ha azt mondom, hogy li betűvel kezdődik és latehén betűre végződik, akkor helyben vagyunk.

370 ml 30%-os tejszín

85 gr (100%-os) vajat használtam. (Madaras Tecsó, francia vaj)

A csokikákat feldaraboltam:

00-truffel-05.jpg

A tejszínt egy edényben felforrósítottam (ne forrjon, de a szélein kezdjen már gyöngyözni). Mehet bele a vaj, elkeverni, és ezt rá kell önteni a csokira. Hagytam állni keveset, kezdett olvadni, ekkor óvatosan simára kevertem!

00-truffel-04.jpg

Amikor "megsimult", akkor ment bele 3 evőkanál minőségi rum, és egy csapott evőkanál Cayenne Pepper őrlemény, hisz ez nem túl erős.

00-truffel-03.jpg

Eldolgoztam, és két órára a hűtőbe tettem (és jól ott felejtettem, így aztán kőkeményre dermedt, de aggodalomra semmi ok, mert szobahőmérsékleten dolgozhatóvá lágyul).

00-truffel-02.jpg

Amorf golyókat gyártottam belőle, holland kakaóporba, kókuszreszelékbe és őrölt dióba forgattam. Bedobozoltam.

00-truffel-01.jpg

 

Öröm volt látni, ahogyan örültek. Ebből a mennyiségből 85-90 darab készíthető.

Máté unokám odavolt a sajátjáért. Aztán a szülei úgy gondolták, hogyha kap a csilisből, akkor nem fog annyira ácsingózni a többire. Igyekeztem nem (túl) csípősre készíteni (az én fogalmaim szerint). Megkapta, azonnal betolta.

- Csíp? - kérdeztük tőle, persze kicsit kárörvendve, kicsit várakozva, de leginkább kíváncsian.

A két és háromnegyed éves unokám tátott szájjal lihegett, hunyorgott, sziszegett, kapott a gyümölcslé után, topogott egy kicsit, aztán kinyögte:

- Nem! - és nyújtotta a kezét a maradékért! A feleségem Palócföldön élő rokonai mondanák rá, hogy:

- Főgyig ember! (Nem palócoknak: földig ember).

Az biztos! Megindult az igazsághoz vezető úton, férfi lesz belőle, az már biztos (és csilitermesztő, remélem)

Boldog Karácsonyt!

Print Friendly and PDF

azaz

Seafalcon

Print Friendly and PDF

Régen nem jelentkeztem. A karácsony a családé és nem az internetezésé. Különben sem itthon töltöttem, miként a Szilvesztert is Pesten. Utána se haza jöttünk, így ez lett az idei első jelentkezésem. Mindenkinek BUÉK!

Nézzétek meg, hogyan karácsonyoztunk 2005-ben az Isartal motoroson. Nem mindenki karácsonyfa díszítéssel tölti a szenteste előtti utolsó órákat... Még a szakács is raktárt takarított...

Mogyoróvaj

Print Friendly and PDF

Sokszor feltűnt ifjúkori olvasmányaimban a mogyoróvaj. El nem tudtam képzelni, miféle szerzet? Valami nagyon különleges, valami nagyin finom extraság, hiszen AMERIKAI, így csupa nagybetűsen, hiszen a szocializmusban az volt minden, ami ott készült. Mindig ett a fene, hogy meg kellene kóstolni!

Egészen addig vágy volt, amíg el nem olvastam a készítését itt: Alexandra Gasztroblogja Sidney-ből. Innen már semmi varázslat, csak egy pofon egyszerű eljárás, mindössze az kell, hogy legyen egy késes robotgépet, ami megfelelően erős is.

Nos, ez két éve be is következett, amikor vettünk egy "ezer lóerős" masinát, ami erre is alkalmas. Belevágtam karácsony előtt. Úgy terveztem, hogy három üveggel készítek, és kettő a karácsonyfa alatt igen jól fog mutatni.

Pofon egyszerű az eljárás. Egy kiló pörkölt, sós mogyorót vettem (háromszor 40 dekás kiszerelésben), két menetben készítettem el: beleszórtam a robotgép tartályába, bekapcsoltam a lassabb fordulatra, és elmentem internetezni. (Azt hiszem ez fontos, ettől szép világosbarna lett, ha közben olvasol, akkor sötétebb lehet... állítólag...)

Azért öt perc múlva kinéztem a konyhába, és láss csodát, szép krém volt az imént még egész mogyorók helyén. Amíg neteztem, megtudtam, hogy Elvis Presley-nek a mogyoróvajas-banános szendvics volt az egyik kedvence (meg is hízott!). A két szelet kenyeret megkente mogyoróvajjal, rá a banán, összeborította, majd kívül mindkét szeletet megvajazta, és serpenyőben megsütte. Ha vézna vagy, ez jó kis hízókúra lehet...

Aztán üvegbe töltöttem, megcímkéztem, és ment a karácsonyfa alá. De azért meg is kóstoltam, hát úgy összekapta a számat, hogy alig tudtam nyitni... de finom. Kicsit szokni kell.

A fiaim örültek neki!

Gombaleves és sajtos rántott fogas szentestére

Print Friendly and PDF

Mint mindig az elmúlt karácsony este is gombaleves volt nálunk, tekintettel a hagyományokra. Sokat gondolkodtam, és keresgéltem blogokon, meg receptgyűjtő oldalakon, de végül egy hagyományos leves mellett döntöttem, amiben van zöldség is. Azért tettem így, mert kaptam a fiamtól egy nagy zacskó szárított vargányát.

Vettem hozzá még harminc deka csiperkét és húsz deka laska gombát. A vargányát jó előre beáztattam. Lemostam, majd utána újabb vízben tettem el duzzadni, mert az áztató vizet is fel kell használni, benne van a gomba íze!
Apróra vágott hagymát olíva olajon megfuttattam, majd a karikára vágott sárga- és fehérrépát is rádobtam. Pár perc múlva a laskagombát is hozzáadtam, végül a csiperkét és a vargányát, persze mindegyiket felvágtam, nem túl apróra. Sóztam, borsoztam és kevés szerecsendiót reszeltem rá. Ezután felöntöttem vízzel, persze lehet húslével, vagy leveskockás lével is. Amikor felforrt, akkor levettem a gázt, lassan hagytam főni, mintegy tizenöt percig. Közben a tojást habosra kevertem vajjal, adtam hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz, és legalább húsz perc pihentetés után vajgaluskát szaggattam a levesbe. Amikor lekapcsoltam alatta a gázt, megszórtam apróra vágott petrezselyemzölddel.
Tejfellel tálaltam.
Hozzávalók: 30 deka csiperke, 20 deka laskagomba, 15 deka szárított vargánya, egy közepes fej hagyma, két sárga- és egy fehérrépa, só, bors, szerecsendió, petrezselyem, tejfel.
A vajgaluskához: egy tojás, fél vaj (5 deka), két evőkanál liszt, csipet só.

Érdekes: karácsony előtt a gyerekek gyakran mondják: az idén mást együnk, ne azt, mint tavaly. És ahogyan egyre közeledik az ünnep, úgy "törnek" meg, és kérik a hagyományost. Így jártunk az idén is. Ezért aztán a leves után rántott hal volt, egy szelet ponty a hagyomány miatt, és egy szelet sajttal töltött rántott fogast kapott mindenki, természetesen krumplisalátával.
A fogast akkora szeletekre vágta az asszony, hogy bele tudott nyomni egy adag tejszínes krémsajtot, majd összetekerte (nem túl egyszerű művelet!) és kirántotta.
Hozzá krumplisaláta dukál, de ez nálunk már lassan egészen más valami, mert mindig alakul egy kicsit: a krumplit egészen apróra vágjuk, mellé hagymát, zöldhagymát, almát, savanyú uborkát, retket adunk és megszórjuk durvára vágott dióval. Ehhez én készítek mindig öntetet. Előbb majonézt készítek: 4 tojást 4 deci olajjal simára kikeverek, ezt ízesítem: sózom, borsozom, kap citromlét, egy háromdecis tejfelt, egy kanál mustárt. Egy napig áll a hűtőben.
Tavaly karikákra vágott volt a burgonya, akkor "harapható" volt, az idén az apróra vágás miatt krémes lett. csuda finom volt!

Boldog karácsonyt!

Print Friendly and PDF
Boldog, békés, szeretetben töltött karácsonyt kívánok mindenkinek!

 

Karácsonyi ajándékom, nektek.

Print Friendly and PDF
Nem tudom, lesz-e időm és lesz-e időtök netezni közvetlenül karácsony előtt? Mindenki azt ad, amit tud, én ezt adom neked kedves blogolvasóm, kívánok vele boldog, békés, szeretetben töltött karácsonyt.

Nagyszékely István

A halhatatlan Munyóka

 

Rohanás, tolongás, cipekedés, lökdösődés, leszakadt kabátgomb, letörött cipősarok, tömeg, egyszóval bevásárlás, rohanás.

Kirámolás, ablakpucolás, szemétlevivés, sikálás, porszívózás, mosás, szőnyegporolás, szemétlevivés, törülgetés, szemétlevivés, egyszóval nagytakarítás, rámolás.

Mosogatás, kikeverés, bepanírozás, habverés, eltörülgetés, kiklopfolás, bepácolás, megtöltés, kimagozás, pirítás, párolás, egyszóval sütés-főzés, mosogatás.
Persze írhattam volna sokkal egyszerűbben is: karácsonyi készülődés...
Az ember nem tudja, hol áll a feje...

De szívesen csináljuk, csinálom, csinálod, mert van valaki, vannak valakik, akik nagyon várják a szentestei rántott halat, a bejglit, a pulykasültet s igazán megérdemlik, hogy szépen terített asztal várja őt, őket, mindenkit a szépen feldíszített karácsonyfa fényében.

Az ajándékok kiosztva, mindenki boldog, mindenki örül, már úszik a lakás, a sok csomagolópapír szerteszórva, nem lehet lépni, mindenki boldog, csak te ülsz le egy pillanatra, hogy kifújjad magad.

Még nem tarunk itt. A konyhában sütök-főzök, keverek, pirul a sütemény, jaj hol a fakanalam a kedvenc, amit a mamától örököltem, anélkül nem megy anélkül nem lehet rendesen készülődni. Hova tettem, hol áll a fejem ezt nem hiszem, tudom, az előbb a kezemben volt most meg sehol, hát ilyen nincs, ez nem lehet igaz! Hova a fenébe tettem? Még akkor is hova a fenébe, ha karácsony van. Jaj Istenem! Eszterke mit csinál? Gyanúsan csendben van, négyéves korban a csend gyanús, vajon mit csinál, meg kell néznem, a fakanál ráérhet, elsőbb a gyerek.

A szobában nem látom, talán nem ment ki valahova a lakásból, de nem. Az asztal alatt mocorgás, leguggolok, hát ott ül a kicsi lányom szőke buksija világit.

- Mit csinálsz Eszterke?

Az egyik kezét háta mögé kapja, a másikkal melléhez szorítja a fakanalat, a kis ujja görcsösen ráfonódva a sötétbarna nyélre, ujja hegye fehérlik az erőlködéstől...

- Mit csinálsz kincsem?

Nem válaszol, csak néz rám azzal a nagy kék szemével, ijedt a tekintete, négy évének apró kétségei csillognak a szemekben. Ugye mamikám nem tettem rosszat, nem veszed el, ugye nem? Játszhatok vele kérdi a tekintete, de mit tegyek, nekem kell a fakanál, nem guggolhatok itt egész délután. Add ide picim, sütök, kevernem kell a krémet. Nyúlnék érte, de a szeme, a szeme nem engedi, hogy kivegyem a kezéből, hogy lefejtsem az ujjait a barna nyélről. Az elhasznált alig nyél szinte eltörik pici markában, és vigyorog, mosolyog, úgy ahogy az tud csak, aki nem tudja, hogy mit tett, nem tudja mi lesz a következménye, hiszen ez csak egy fakanál! Vagy mégsem?

- Mutasd a másik kezed - mondom, mondanám, de látom hogy túl nagyot kérek tőle, valamit titkol a kislányom, valamit el akar előlem rejteni kedves mosolya mögé, hát hogyan vegyem el? - A kezed, a kezed mutasd... Megfogom a karját, nem ellenkezik. Lassan előre hozza pici öklét, és kínja-vigyorral néz rám. Nem szól, kinyitja tenyerét, s ott van benne a rúzsom, amit napok óta keresek, és a riadt szemből kiolvasom a nagy titkot.

A fakanalat megfordítom, bár már nem tudni melyik az eleje melyik a hátlapja, de a befordított oldalon két nagy piros folt éktelenkedik, s a rúzsom hegye lapos. Hát mit csinálsz, te kis rosszcsont?!

Rosszcsont, rosszcsont, fakanál, rúzs, miért találkoztak össze ezek a szavak bennem, hiszen nem rosszcsont, csak használja a rúzsomat, nem rosszcsont, csak kifesti a fakanalat, a használt fakanalat, az öreg fakanalat, édesanyám fakanalát kifestette a kis rosszcsont Eszterke.

Leülök mellé, látom megnyugszik. Ha a mama leül abból baj nem lehet, ezt minden gyerek érzi. Egyik se tudja, csak érzik odabent. Ami összeköt vele még most is, az mindig működik. Az sose szakad el. Ülünk egymással szemben, s Eszterke odanyújtja a fakanalat. Leteszem, mert nem vehetem el tőle. Ott kell hagynom, hogy láthassa, s pár pillanatra kimegyek, és amikor visszajövök a szobába a kicsi lány már nem az asztal alatt ül hanem egy cipődobozt hoz elő, s abba teszi a fakanalat és úgy néz rám, mint aki azt mondja: - Pszt, mami, alszik...

Ragasztó kerül elő, egy kis kóc a férjem vízvezeték-szerelős ládájából, s a fakanál hamarosan hajat kap. A szemceruzám szemet rajzol s a két piros folt is megmarad, s közé Eszterke rajzol ormótlan csámpás szájat, addig már kész is van a fehér rongyból készült kis szoknya, és kész a blúz s a fakanál már felöltözött.

Eszterke ragyog, kidugja nyelvét úgy kötözi a kanálbaba nyakába a maga tépte-szakította sálat s a cipődoboz hamarosan kisággyá lép elő miként paplanná a kordbársony farmer szárának egy darabja.

A süti odaégett, a tészta túlkelt, a leves kifutott, a konyha szalad.

- Csináljunk keresztelőt - mondom, és hozok egy üdítőt is, hogy koccinthassunk a nagy eseményre: s íme nevet kapott, már nem fakanálkisasszony, már ő Munyóka.

Takarítás, altatás, felmosás, öltöztetés, tűzhelypucolás, babusgatás, mosogatás, ruhaszabás, újrasütés. Babaház.

Lassan-lassan minden a helyére kerül, a karácsonyfa feldíszítve, az asztal megterítve s Munyóka várja a karácsonyt, a karácsonyfát és az ajándékokat.

- Látod Munyóka, ma jön a Jézuska és kapunk babházat, meg kapunk meséskönyvet, meg kapunk szaloncukrot, meg kapunk... meg kapunk... meg... meg... meg látod Munyóka, jó kislány voltál Munyóka, kapunk... kapunk... hoz a Jézuska...

Már együtt a család, mindenki izgalomban, mindenki vár, mindenki izgatott. A karácsonyfa alatt gyűlnek az ajándékok.

- Látod Munyóka... a jó kislányok... a jó kislányok Munyóka... Munyóka...

Édesanyám is eljött már, mindenki itt van. Már közeledik a gyertyagyújtás.

- Látod nagyi, milyen jó kislányok voltunk, mindjárt... mindjárt... és Munyóka is nagyon várja... Munyóka látod, milyen szép... nagyi... látod nagyi... nagyikám...
Sziporkázik a csillagszóró telehinti megnyugvással a szobát. Csillog a karácsonyfa, halkan szól a zene, mindenki boldog, mindenki örül, csak az Édesanyám sír... a mamám sír... siratja a huszonöt évvel ezelőtti karácsonyt... azt a régit... amikor... amikor... amikor...

Sose tudta meg mi az a Munyóka. Csak engem látott, amint ott szipogtam az akkori fa előtt és Munyókámat hívtam. Nem tudta mi az a Munyóka, sose mondtam meg neki, sokáig kérdezte de nem mondtam meg, nem mondtam meg mert Munyóka az enyém volt... csak az enyém... csak... csak... csak...

Szól a zene, az áhítatos, mindenki énekli, énekeld te is Munyóka, hogy:

- Mennybő lazangyal... énekeld te is Munyóka... látod Munyóka milyen jó kislány voltál... mennyi mindent kaptunk... az a sok sok ajándék a miénk...
- Eszterke a kis locsi-fecsi boldog, örül Munyókával együtt.

Az utcán feldübörög egy sportkocsi, százzal dönget, de a hangszórója teljes hangerővel, ezer decibellel üvölti: I Wish You a Merry Christmas.

A szemközti házban, a velünk szembeni lakásban karácsonyfa, áthallatszik a Stille Nacht.

Mennyből az angyal, énekel a család, énekel Munyóka, és sír az Édesanyám.

- Boldog Karácsonyt, mama. Egy fakanál csak... Csak egy fakanál volt...

Atlanti óceán, 2003. május 5.


(Megjelent a JEL-ben a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének a folyóiratában, a dátumot most nem áll módomban visszakeresni, de 2003.-ban vagy 2004.-ben.)

Gombaleves, rántott hal, bobajka...

Print Friendly and PDF

Elmúltak az ünnepek, és egy évvel öregebbek is lettünk, bár az én születésnapom nem január elseje, de ha mindenki ezt mondja, akkor én se húzom ki magam ez alól. Mert ez egy nyelvi bevett fordulat, még akkor is, ha nem a valóságot fedi. Hagyomány, amit tartunk. Miként a karácsonyi, de főleg a szentestei menüt. Édesanyám arra tanított, hogy szenteste gombalevest kell enni és rántott halat, amihez krumplisaláta dukál.

Az asszonykám pedig a bobajkát hozta a szentestei asztalhoz. A bobajkát sokan mákos gubaként ismerik, de aki Ipolyságról származik, miként az anyósom, annak a tót név a megszokott.Tavaly úgy döntött a család (ráadásul nem is 2/3-os, hanem 3/4-es többséggel), hogy az asszonykám ne főzzön. És ezt kis módosítással az idén is tartottuk.Én elkészítettem a hagyományos estebédet, amit fél négykor tálaltunk, a gombalevest és utána a rántott halat.

A gombalevest négyféle gombából készítettem. Két friss: csiperke és laska, valamint két szárított féléből, amit órákkal előtte beáztattam. A szárítottakat később csíkokra vágtam. Készítettem egy vajrántást, amibe szerecsendiót és egy kis gyömbért reszeltem, majd felengedtem tyúkhúsleves-kockás vízzel. Elsőként a laska és csiperke szárát tettem bele, megfőztem, majd botturmixszal simára turmixoltam. Utána ment bele a szárított gomba, végül a laska és csiperke felszeletelt kalapja. Végül két deci tejszínben elkevertem kb. három deka kék sajtot, és állandó keverés mellett, hogy oda ne kozmáljon a sajt, felforraltam. A kék (gorgonzola, dán, norvég néven is illetik, de mindegyik ugyanaz a fajta) sajttal óvatosan bánj, mert nem a sajt ízvilágát akarjuk élvezni, hanem a gombákét, amihez ez a sajt nagyon halvány ízzel igen kiváló!

A rántott halról semmit se kell írnom, mert semmi cifraság. Hozzá krumplisaláta volt. A főtt krumplit felszeletelte az asszony, apró hagymát, ecetes uborkát, kockára vágott almát kevertünk bele, végül az elmaradhatatlan durvára vágott dió kell bele. Megsózás után nyakon öntjük egy jó adag tartárral (nem sima majonézzel), és ezt adjuk a rántott halhoz. A bobajkát a Seafalconné készítette. Nem kifliből, hanem a kicsi, ügyes kezével gyúrta meg a kelt tésztát, ebből hosszú rudakat formázott, amit kisütött, és feldarabolt. Ezt öntötte nyakon tejjel, és szórta meg mézes-mazsolás-rumos mákos keverékkel. Estebéd után következett a gyertyagyújtás. Az ajándékok között számomra volt valami nagy meglepetés, mert kaptam kerítést! Előzőleg írtam egy listát, hogy mit szeretnék karácsonyra, és ebbe beleírtam, hogy kérek kerítést az akai ház köré. Nos, a Jézuska meghozta. Egy helyre kis mézeskalács ház volt a fa alatt, és körötte mézeskalács kerítés. Ezt kaptam (többek között) az asszonykámtól!

Karácsony, Szilveszter, hajózás, tenger...

Print Friendly and PDF

Vége az ünnepeknek... Elmúlt a karácsony, el a szilveszter. Hála a tévéknek (mivel szilveszter este volt minden, csak műsor nem), az asszoynkámmal videóztunk. És betettem az Isartalon készült videókat, és rajta a volt a karácsonyunk és a szilveszterünk is.

Nézd meg, hogyan telnek az ünnepek a hajón... És ezzel kívánjunk minden, tengeren levő tengerésznek Boldog Új Évet!

 

És a szilveszter:

Feedek
Megosztás

Címke lista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HTML

ingyenes webstatisztika