Egy kis csendet kérek! Hallod a fanfárokat? Ugye...? Nos ez az asszonykám tiszteletére szól, aki "megfőzte" a világ legjobb kapros, túrós lepényét!

Az úgy volt...
Nem. Kezdjük az elején: amikor  a palócföldi ősökhöz látogattunk, Ángyika mindig készített kapros, túrós lepényt. Eddig az volt a csúcs.
Mától az asszonyé!
Hogyan készül?
Végy egy tehenet. Mondjuk egy ilyet:

Ez egy nagyon jó tehén, aki mostanság az istállóban tartózkodik. A napi elfoglaltsága mindössze annyi, hogy amit az első inputon belétáplálnak, azt megeszi.
Miután megette reggel, este lehet menni, és a hátsó alsó outputon tejhez lehet jutni. Ha esetleg nem tudod, hol keresd a tejelő szerkezetet, gondolj a sváb nóta megfelelő sorára:
"... tehénke lápa köszt fan ety kepel,
mellyet a tej fégett ránkatni kell...":
Miután az outputon keresztül tejhez jutottunk, haza kell vinni, és meg kell altatni. Ehhez semmi más nem kell, mint egy lábos, és langyosan kell tartani. Amikor már megaludt, le kell szedni a tetejéről a tejfölt. Én két liter tejből négy deci tejfölt szedtem le!

Ezután fel kell melegíteni, nagyjából 40-45 fokra. Nos ehhez a cserépkályha teteje ideálisnak bizonyult. Egy éjszaka tartottam így, és reggelre ilyen szépen elvált a savó a fehérjétől:

Innentől egyszerű: tüll anyagba öntöttem, és felakasztottam, hogy kicsöpögjön. Estére kész is volt, és ment a hűtőbe, hogy a sorsát várja.
Ha megnézed a képen a kész túrót, akkor láthatod, hogy a lengyelek miért hívják ezt bialy sernek (ejtsd: bjali szer), azaz fehér sajtnak! Gyönyörű, remegős túrót kaptam:
Nos, mivel van túrónk, jöhet a kapros túrós. Csak azért mondtam el mindezt, hogy lásd, hogyan kell túróhoz jutni házi tejből...
Hozzávalók, ahogyan azt a Házi Sütemények második kötetében olvasta az asszony: 25 dkg. liszt, 4 deka vaj, 5 deka cukor, 1,5 dl. tej, 2 tojássárgája, 2 dkg. élesztő, egy csomag vaníliás cukor, csipet só.

A töltelékhez:25 deka túró, (a képen látható darab a kóstolás előtt 491 gr. volt, és ehhez két liter házi tejet használtam!), 1 dl. tejfel, 3 dkg. liszt, 2 dek vaj, 2 tojássárgája, 1 tojás, 5 dkg. cukor, 1 csokor friss kapor (a fagyasztóban találtunk...).

Futtasd fel az élesztőt a tej egy részében, a maradékban feloldod a vajat és a cukrot, a tojássárgákat meg a sót. Hozzáadod az élesztőt, beleszórod a lisztet, összedolgozod, és negyed órát keleszted.A tészta 2/3-t kinyújtod, kibélelsz vele egy közepes tepsit. A túrót áttöröd, hozzáadod a tejfelt, a tojássárgákat és a cukrot, habosra kevered, rásimítod a tésztára. A kaprot vajon kissé megpirítod (eléggé magába szívja, az asszonykámnak még kellett hozzá adnia). Ezt a töltelék tetejére szórod egyenletesen, a maradék tésztából egy centi széles csíkokat varázsolsz, és a tetejére fekteted. Most már csak meg kell kenned tojássárgával, és 180 fokon szép pirosra sütöd.Így kell, hogy kinézzen:

 

vagy így: