A Seafalcon mesél

Mindenféléről mesélek a tengerészet kapcsán. Fényképek, videók, receptek, sztorik, naplóbejegyzések, viccek... ami jön.

Házi sajt, most először tejoltóval!

Print Friendly and PDF
Ez a darab sajt 782 gramm, és öt liter tejből készült

Nagy-nagy élvezettel pancsolok a házi tejjel. Az ecettel készített sajtot már nagyon tudom. Ehhez a fajta sajtkészítéshez az indiai konyhán keresztül jutottam, ahol a panír készítését tanultam meg. Ezt aztán elkezdtem variálni, ízesíteni, és igazán kiváló sajtok készültek. A legjobban a currys sajtot szeretem ebben a kategóriában. Semmi waszisztdasz, csak a forrni készülő tejbe curryt keverek, és ez megadja a fantasztikus ízt.
Aztán olvastam több házi sajtos blogot, mint mimimaáét, és onnan indultam el az oltott sajtkészítés rögös útján.
Tehát:
vettem öt liter házi tejet.
Fel kell melegíteni 32-34 fokra. Ezt úgy lehet megoldani, hogy lázas tejet készítek, aminek a hőmérsékletét lázmérővel ellenőrzöm, majd a tejet átöntöm egy hideg lábosba, és alaposan elkeverem. Ezzel elértem azt, hogy a lábos alja nem forró, és a tej hőmérséklete nem változó.
Ezután jön bele a tejsav. Öt liter tejbe 2,5 ml., elkeverem, és hagyom állni vagy fél órát. Ezután jön bele a tejoltó. Szintén 2,5 ml. amit egy injekciós tűvel nagyon pontosan ki lehet adagolni. Ezzel is hagyom állni legalább fél órát. Ezután lecsöpögtetem, egy tüll anyagba öntve, illetve merőkanállal meregetve, ez egyúttal meg is töri a teljesen összeállt kocsonyás fehérjét. A tüll egy szűrőben van, itt a kisajtolást is meg lehet ejteni, csak egy tányér kell a tetejére. Én egy éjszakát hagytam csöpögni.
Ezután jön a sózás művelete: egy liter vízben 2 dl.sót oldok fel (nem 20 dkg!!! hanem két deci sót), és ebbe az oldatba teszem a sajtot. Időnként megforgatom, minimum 5 órát, legfeljebb 15-öt kell áztatni.
Jöhet az érlelés: egy tányérra tettem, egy műanyag tállal lefedtem, naponta kétszer megforgattam, és a kicsorgott levet leöntöttem, 5-6 nap után ment a hűtőbe.
Mára csak egy kis darabka maradt, de valami csuda finom, érett íze van!
Ja, és a szükséges anyagokhoz a tatai Equus állatpatikában lehet hozzájutni, a webáruház házhoz küldi, és igazán nem drága.

Aludttejleves a kánikulai napokra

Print Friendly and PDF
Aludttejleves kánikulai napokra

Kánikulai, hideg leves, most van a szezonja! Az igaz, hogy Hobbychef úgy nevezte a blogjában, hogy Maast-o-Khiar/ Perzsa uborkás, mentás joghurtleves, hidegen, de ahogyan olvasom a receptjét, ő is változtatott bizonyos dolgokat a perzsa levesen, oszt én is ezt tettem, hát már nem hívom ilyen szép néven, hanem mondjuk csak azt, hogy aludttejleves. Jobban fedi a lényeget.
Kell hozzá, és ez a lényeg: házi aludttej. Így nem kell joghurtot és tejszínt, esetleg tejfölt összekeverni. Jó zsíros házi tej, két napra az ablakba, majd a hűtőbe... Az aludttejet öntsd egy tálba, alaposan keverd meg, hogy folyós legyen.Utána kimész a kertbe és behozol egy csokor borsmentát (jobb szeretem, mint a fodormentát, sokkal intenzívebb az illata), egy-egy csokor metélő petrezselymet és kaprot, és pár szál zeller zöldet. No, meg egy szál zsenge fokhagymát, és egy közepes fej  vöröshagymát (vagy zöldhagymát, nekem most nincs újhagymám, ez viszont a boltokban van rogyásig). Jó apróra metéled az összest, vágsz hozzá három darab ecetes (kovászos) uborkát, teszel bele két nagy marék durvára vágott diót, és egy kevéske márványsajtot (gorgonzolát, kék sajtot), de csak annyit, hogy éppen érezhető legyen az íze. Sózzad és borsozzad. Két órára mehet a hűtőbe, és utána lehet fogyasztani.

Aludttejleves grillezett házi sajttal

Vacsorára is ezt ettem, és azt találtam ki, hogy házi sajtot grillezek hozzá, kevés olíva olajon megsütöttem, rátettem, hát elmondhatom, nem rossz ötlet!

Sajtos, mandulás spenótmártás húsokhoz

Print Friendly and PDF

Azt hiszem át kéne írni a blogom címét: A Seafalconné főz, Seafalcon blogolra, csak baromi hosszú lenne...

Amit itt megmutatok egy félszemmel való tévézés eredménye, a paprikán volt valami hasonló...
Nem hinném, hogy a sült csirkecomb mibenlétét hosszasan taglalni kellene, meg hogyan készíts párolt rizst az ebédhez. Most a lényeg a mártás!
A mártáshoz hozz a kertből vagy húsz dekányi spenótot. (Ha a kerted a multinál van vagy egy kistermelőnél, akkor vásárolj...) Megmosod, és felteszed igen kevés vízben főni. Épp, hogy ellepje, ha jól belenyomkodod. Adj hozzá fokhagymát, frissen reszelt gyömbért és egy kis csokor korianderlevelet. Ha megfőtt, turmixold össze.
Vajon piríts meg két csapott evőkanál szeletelt mandulát, szórd meg liszttel, adj hozzá tejszínt, és főzz belőle besamelt. Ehhez add a spenótot. Kicsit főzd össze, de közben tegyél bele házi sajtot. Ha nincs, akkor jól olvadót használj. Egy részét akkor tedd bele, amikor már annyira lehűlt, hogy egyben maradnak a sajt kockák.
Amióta az asszonykám elkészítette, több módon is esszük, például pirítósra kenve is nagyon finom, és természetesen spagetti mellé is tökéletes!
Jó étvágyat!

Panír, az indiai házi sajt

Print Friendly and PDF
Panírt készítek a videón. Ez nagyon fontos adaléka az indiai szabdzsinak (sabji). Nézd meg, és könnyen elkészítheted magad is!
Feedek
Megosztás

Címke lista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HTML

ingyenes webstatisztika