A Seafalcon mesél

Mindenféléről mesélek a tengerészet kapcsán. Fényképek, videók, receptek, sztorik, naplóbejegyzések, viccek... ami jön.

Spenótos gnocchi kolbászmorzsával

Print Friendly and PDF

Most mindenkinek megmondom az őszintét, Zének igaza volt! Ugye tudjuk, kicsoda Zé. Kedvenc Konyhafőnök műsorunk kedvenc zsűritagja (elnöke?), menő gasztroblogger, aki megmutatta, hogy gnocchit mindenki tud otthon csinálni.
Igaza van, bár az előző mondatban van egy pici nemértemség. Mármint az, hogy krumpligombócot mindenki otthon csinál amúgy is, nem? Elképzelhetőnek tartom, hogy van bóti is, de az minden, csak nem finom.
Hogy kedvenc filozófusomat - Besenyő MM Pista bácsit (Besenyő Mindent Megmond István) - idézzem, a kőolaj egyáltalán nem finom, hiába finomítod, az sosem lesz finom. Így aztán a gnocchi hiába bóti, az sosem lesz igazi.
Szóval egy szónak is száz a vége, szuperfinom kaja.
Úgy írom le, ahogyan készítettem:
Elsőnek kolbászkarikákat vágtam, vagy 20 darabot, azt alaposan kisütöttem, hogy jó ropogós legyen, és egy aprítóban ledaráltam (aprítottam), hogy morzsa állagú legyen! Az lett, egy csipetet meg is kóstoltam, hát emberek...!!!
Közben megfőztem nagyjából 70 deka krumplit (pontosan 708 gr. volt, de te ne legyél cukros, hogy 'cantira' tudnod kelljen a tápanyagtartalmát) héjában. Kivettem a vízből, tíz percig pihent és hűlt, majd dobálgatva meghámoztam volt.
Ezután összetörtem egy villával, de neked van krumplinyomód, azzal ügyködj. Ha megtörted, akkor mehet rá liszt, nagyjából 15 dekányi, a tetejére két tojás sárgája, és alaposan összedolgozod. Ha kell, még lisztezz utána, szerintem 20 dekát vesz fel. Sima, lágy és meleg tészta az eredmény.
Ebből lisztezett deszkán kis hurkákat sodorsz, két centis darabokra vágod, kézzel megigazgatod, és végül egy villával megnyomod, hogy szép stráfos, rovátkolt legyen a teteje.
Közben lobog a főzővized, beledobod, és ha a tetejére feljött, még hagyod egy percet, és kiveszed. A kolbászzsíros serpenyőbe dobjad, és tegyél mellé kevés vajat. Rázogassad, kevergessed, és ha az egyik oldala megpirult, megfordítod, és adj hozzá friss (bébi) spenótot (nekem mirelit levelesem volt csak). Ha a másik oldala is megpirult a gnocchinak, akkor tányérra vele, szórd meg sajttal és kolbászmorzsával, add a párodnak, hogy azt mondhassa:
- Ilyen finom gnocchit én még nem ettem!
És ez így igaz!


Zé persze másként ízesítette, nekem ez volt itthon. Nézd meg az eredeti videóblog bejegyzését.

Hegyaljai gnocchi

Print Friendly and PDF

Hát ez kérem csak úgy kipattant...
Volt otthon egy csomag mirelit gnocchi (régóta), és ha már van, ne legyen tovább, még lejár nekem, oszt kész. Mit lehetne belőle csinálni? A fricskóban volt padlizsán és cukkini, hát adott a lehetőség, hogy elkészítsem hasonlóan az egyik nagy kedvenchez, a padlizsános spagettihez.


Padlizsán és cukkini felkockázva, és külön, külön megpirítva. kevés olíva olajon, mert akármennyit magába szív, ésnem akartam zsírosra készíteni. Ezután hagymát dinszteltem, rádobtam egy nagy marék szárított paradicsomot (de finom frissből is, csak akkor az íze teljesen más lesz)
Paradicsomlét adtam hozzá, majd fűszereztem bazsalikommal, sóval, borssal, oregánóval.
Most jön a Hegyalja:
ehhez a mártáshoz mindig használok kevés citromot, vagy borecetet. Van nekem otthon egy nagy üveg hegyaljai borból készített házi ecet. Még inkább bor, mint ecet, de inni már nem igen lehet. Ebből adtam hozzá, és mint utólag kiderült, igen jól tettem! A bor jellegzetes íze nagyon jól passzolt a szárított paradicsomhoz. Szerintem egy kevéske borecet és jellegzetes hegyaljai bor is alkalmas!
Rottyant egyet, majd beledobtam a kiengedett gnocchit, összekevertem, fedő alatt addig pároltam, amíg a gombócok puhák nem lettek.
Sajtot reszeltem rá, és fehér bort ittam hozzá.

Feedek
Megosztás

Címke lista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HTML

ingyenes webstatisztika