Most Ágni görög konyhájában talált recept volt az alap. Itt is volt eltérés, mert ő nem használt paradicsomot, de én tettem bele.
Miért torta?
Mert Ágni egy kerek készségbe tette, ami még az is lehet, hogy tortasütő... detőle kitelhet, hogy van egy görög valódi kerek muszaka sütője! És talán az isadta, hogy szerinte tortaként szeletelhető, ami mint látni fogjátok, igaz!
Ha okosan csinálod, akkor tedd fel a darált húst: hagymát dinsztelj, majd erre dobd a húst (marha, de én most pulykából készítettem. Ha kifehéredett, akkor adj hozzá egy kis sűrített paradicsomot, és egy összeturmixolt frisset. keverd össze, majd fűszerezd: pirospaprika, fahéj, szegfűbors, fehér bors, só, kevés fehérbor. Addig párold, amíg a levét majdnem elfövi.


Amíg rotyog, jöhet a padlizsán. Felszeleteled, besózod, és hagyod, hogy levet eresszen:


Most jöhet a burgonya, annyi, hogy felszeletelve a kiválasztott edény alját szépen be tudjad majd fedni vele. Ezt bő olajban süsd szép aranyszínűre!

Ha kisült, akkor készíts besamelt. Tudod, vajrántás, felengedve tejjel. Tedd félre, hogy lehűlhessen.
A padlizsánok következnek sütésre. ezeket is szép barnára! Ha megvan, akkor jöhet a tortaforma.
Első sor a krumpli. Most két tojást válassz el, külön a sárgáját és fehérjét. Ez utóbbit keverd a húsba, alaposan, ez szeleteléskor össze fogja tartani! Most kend rá a húst, ha megvan, akkor a következő réteg a padlizsán. Én lehúztam a héját. Erre vágtam friss paradicsomkarikákat, és bőven teleszórtam friss bazsalikommal! Mivel a besamel már lehűlt, hozzákevertem a tojások sárgáját, és kész:


Mehet a sütőbe! Ha kisült, akkor ilyen tortád lesz:


Most leveszem a keretet:


És szépen kiadagolom a szerencsés jelenlevőknek:


Nekem ez jutott:



Hát akkor jó étvágyat!!!