Rettentő sok mángoldom van még mindig, és lesz is, amíg a fagy el nem viszi. Sajnos nemcsak én szeretem, hanem a szemétállatrohadt csigák is, így aztán eléggé lyukasak a levelek, amik a mirelit zacskóban nem osztanak se nem szoroznak, mivel tudjuk: a csigák hülyék a matekhoz.
Egy gyermekkádnyit szedtem, lemostam kint a kertben slaggal, aztán a kerti csapnál, és kétszer a mosogatóban.
Bent már "szortíroztam" A leveleket a hosszú és vastag főér mentén levágtam mindkét oldalt, így a leveleket és a levélnyeleket különválasztottam.

 

Feltettem egy 15 literes fazékban vizet 2/3.ig. Amikor felforrt, beletuszkoltam a leveleket, és hagytam 2 percig a forrásban levő vízben. Közben egy nagy lábosban (20 literes) a tűzhely elé tettem hideg vizet, és két perc után a forró vízből a hidegbe tettem át a leveleket. Majd a mosogatóban egy vájdlingban is hűtöttem. A hűtés után négy egyforma =nagyjából) kupacot formáztam belőle, egy nagy tálcára tettem, azt megdöntöttem, hogy minél több víz csöpögjön ki belőle.

 

Pár órán keresztül így hagytam, majd hűtőzacskókba tettem. Mérés után derült ki, hogy 40 deka lett mindegyik (+/- 20 gr.)

 

Ezután következtek a szárak. Ezeket centis darabokra vágtam. majd forró vízben nagyjából 6-8 percig, hideg víz kétszer, és négyfelé osztva zacskókba került.

 

Ezekből 60 dekás zacsek lett. Így most van 4 kiló mángoldom lefagyasztva.

 


Lehet majd belőle  mindenfélét készíteni. Legutóbb a húslevesbe is tettem, és finom volt. De készítettem mángold főzeléket is, ami a következő bejegyzés lesz!