A Seafalcon mesél

Mindenféléről mesélek a tengerészet kapcsán. Fényképek, videók, receptek, sztorik, naplóbejegyzések, viccek... ami jön.

Csilis trüffel, nemcsak karácsonyra

Print Friendly and PDF

Ti hogyan karácsonyoztatok? Remélem, mindenki szeretetben, békességben töltötte, még a szívemnek oly kedves tengerészek is kikötőben, de legalább is shelterben!

Én személyes ajándéknak mindenkinek csilis trüffelt készítettem. Az asszonykám, a két nagyfiam, a kisunokám mind trüffelt kaptak. Máté persze csili- és rummentest.

Íme a recept, hátha kedvet kapsz hozzá! Valójában a világ egyik legegyszerűbb, de bizton állítom, hogy íz szerint a top 10-ben benne van, mégpedig előkelő helyen! Én Szilágyi Balázs gasztroblogger (is) receptje alapján készítettem. Azért, mert ő nagyon pontos recepteket blogol, és hozzá sok, érdekes információt ad. A mennyiségeket kicsit megemeltem, amint itt következik:

5 tábla 100 gr-os étcsokoládé (én 2 db. 72%-ost és 3 db. 75%-ost használtam).

2 tábla tejcsoki, márkát nem mondok, de ha azt mondom, hogy li betűvel kezdődik és latehén betűre végződik, akkor helyben vagyunk.

370 ml 30%-os tejszín

85 gr (100%-os) vajat használtam. (Madaras Tecsó, francia vaj)

A csokikákat feldaraboltam:

00-truffel-05.jpg

A tejszínt egy edényben felforrósítottam (ne forrjon, de a szélein kezdjen már gyöngyözni). Mehet bele a vaj, elkeverni, és ezt rá kell önteni a csokira. Hagytam állni keveset, kezdett olvadni, ekkor óvatosan simára kevertem!

00-truffel-04.jpg

Amikor "megsimult", akkor ment bele 3 evőkanál minőségi rum, és egy csapott evőkanál Cayenne Pepper őrlemény, hisz ez nem túl erős.

00-truffel-03.jpg

Eldolgoztam, és két órára a hűtőbe tettem (és jól ott felejtettem, így aztán kőkeményre dermedt, de aggodalomra semmi ok, mert szobahőmérsékleten dolgozhatóvá lágyul).

00-truffel-02.jpg

Amorf golyókat gyártottam belőle, holland kakaóporba, kókuszreszelékbe és őrölt dióba forgattam. Bedobozoltam.

00-truffel-01.jpg

 

Öröm volt látni, ahogyan örültek. Ebből a mennyiségből 85-90 darab készíthető.

Máté unokám odavolt a sajátjáért. Aztán a szülei úgy gondolták, hogyha kap a csilisből, akkor nem fog annyira ácsingózni a többire. Igyekeztem nem (túl) csípősre készíteni (az én fogalmaim szerint). Megkapta, azonnal betolta.

- Csíp? - kérdeztük tőle, persze kicsit kárörvendve, kicsit várakozva, de leginkább kíváncsian.

A két és háromnegyed éves unokám tátott szájjal lihegett, hunyorgott, sziszegett, kapott a gyümölcslé után, topogott egy kicsit, aztán kinyögte:

- Nem! - és nyújtotta a kezét a maradékért! A feleségem Palócföldön élő rokonai mondanák rá, hogy:

- Főgyig ember! (Nem palócoknak: földig ember).

Az biztos! Megindult az igazsághoz vezető úton, férfi lesz belőle, az már biztos (és csilitermesztő, remélem)

Átányi tejes pite

Print Friendly and PDF

Most kérem más tollával, illetve pitéjével ékeskedem. Mondhatnám azt is, hogy elkészítettem, de minek? Most kiteszem a bejegyzést, este hazamegyek, és holnap megcsinálom, de így legalább nem kell várni a bejegyzéssel, mert már eléggé elhanyagoltam a blogot. De, kóricáltunk az országban.

Leginkább Palócföldön voltunk, meglátogattuk a feleségem édesapja faluját, a rokonokat, virágot vittünk a temetőbe, ahol nekem senkim sincsen, de majd minden harmadik sírban a fiaim rokonai fekszenek!

Voltunk Mátraderecskén, ahol Mofetta van (nem olyan jó, mint a faluvégiek Erdélyben, mondja, aki ismeri mindkettőt).Ám kis ország, kis Mofetta. (Nem kell mindenkinek tudnia, hogy mi a mofetta, én se tudtam, amíg hírét nem hallottam.) Szóval ez:


Bemész a száraz fürdőbe ruhástul, és hagyod, hogy a mélyből feltörő gázok megkedveskedjék a bőrödet és a bajodat...

Majd megálltunk Recsken, a képen a haláltáborban levő emlékmű van.


Majd irány Eger. De nem az öcsémhez mentünk, hanem a cipőboltba, mert az asszony csizmája sarka durván letört.
Aztán egy óra késéssel befutottunk az öcsémhez, ahol Marika desszertnek tejes pitét adott. Te, hogy az milyen finom! És persze csak néztem kifelé a fejemből, amikor elmondta, hogyan kell készíteni!
Na, akkor figyelj:
Tudsz-é palacsintát főzni? Feltételezem, hogy persze, mit gondolok én rólad? Akkor csinálj, csak egy kicsit sűrűbbet. Utána kizsírozol egy tepsit (nem olajozol, ZSÍR kell neki. Ezután beleöntöd a masszát, és mehet a sütőbe. Ha pirosra sült, kész! Nagy kockákra vágod, és tálalod. Szórd meg porcukorral, mert úgy az igazi. Bár én attól mindig meghalok, de ha megvárom, hogy ráolvadjon, akkor már úgy is finom.
Ezt hívják Átányban tejes pitének. Népi kaja, és mint olyan egyszerű, de nagyszerű!


Ja, engem nem hizlal, mert ki tudom pisilni... (tengerész szólás, ennyi hadd férjen bele).

Feedek
Megosztás

Címke lista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HTML

ingyenes webstatisztika