Kérem tisztelettel, el kell ismerni, hogy a népi kaják mindig finomak, etetik magukat, csak jól kell megfőzni!

Nos, a legutóbbi vendégeinket amikor meghívtuk, Évi azzal búcsúzott:

- Majd főzök nektek igazi slambucot!

Azóta fentem a fogam a jövetelükre. Most lett esedékes, ezért előző két napon egy gyümölcs és egy víznapot tartottam, mert a slambucra is vonatkozik, hogy ami jó, az hizlal.

Természetesen, semmi komplikáció, amint a hozzávalók is mutatják, az 5 kép a tészta maradéka, mert arról nem csináltam képet, feledékeny vagyok.)

 

Tehát: nagyjából másfél kiló krumpli (nem újkrumpli, mert az szétfő!) húsz deka füstölt szalonna, négy nagy fej hagyma és 80 deka csuszatészta és egy erős csukló izmos alkarral egybekötve, és egy nem halfőző bogrács, hanem a szélesszájú (a miénk szőrén szálán eltűnt, és csak halfőző van).

A slambuc készítésének sorrendje, ahogyan az a Hajdúságban szokva vagyon:

Rakj tüzet, csinálj parazsat, és tedd fel a szalonnát. Ha a zsírja kisült, akkor mehet a hagyma. Pirítsd szép üvegesre. Ha megtörtént, add hozzá a kockára vágott krumplit, és alaposan dinszteld meg. Öntsd föl háromszoros mennyiségű vízzel. Sózd meg. Ha a víz  lobogva forr, akkor tedd bele a tésztát. És hagyd, hogy hadd főjjön. Amikor a vizét elfőtte, attól kezdve sűrűn kell kavargatni, addig, amíg össze nem állt egy masszává.

Ha idáig megvan, akkor jön a neheze. Vedd elő az erős csuklót és az izmos alkart (7. kép). Meg kell ragadni a bográcsot a fogója közepén, és erőteljes csuklómozdulattal megrántani, úgy, hogy a massza felrepül, és átforduljon. Ekkor hagyod, hogy az oldala megpiruljon. Jön a következő csuklós fordítás. Nem ragozom, a pirítás és a forgatás műveletét 32-szer kell elvégezni, és az utolsó után elmondhatod: kész a slambuc.

Ezután nincs más dolgod, mint tányérra szedd, és ragadj kézbe egy kovászos uborkát, és fald jól be! nekünk "csak" dobálós savanyúságunk volt, most nyitottuk ki először, az is jól sikerült.

Jó étvágyat, eredményes fogyást!

 

Három tányérral ettem, hogy sokat fogyhassak... öten voltunk, az utolsó képen láthatod, hogy mennyi maradt.

Mielőtt hörögnél, hogy a slambucot nem így... meg minden..., ne feledd, ahány ház, annyi slambuc. És ez a legegyszerűbb, az alap étel.

Ebbe lehet még tenni paprikát és paradicsomot módjával, vagy/és kolbászt (ekkor ha jól bezabálsz belőle, akkor teljesíted a 90 napos diéta mindhárom napját, a fehérjenapot - kolbász -, a keményítőnapot - krumpli -, és a tésztanapot - csuszatészta -, így aztán a diéta soron következő három napján már nem kell semmit se enned.

Én is így fogok járni (de csak két nap lesz a víznap, mert nem volt benne kolbász!)