A Seafalcon mesél

Mindenféléről mesélek a tengerészet kapcsán. Fényképek, videók, receptek, sztorik, naplóbejegyzések, viccek... ami jön.

Citromos csirke hajdinával, az egészség jegyében

Print Friendly and PDF

A cukrom az egekben van... két hete szigorúan számolok minden falatot.
Vasárnap, amikor "kicsit" ünnepeltem, ebédre citromos csirkét készítettem hajdinával.
A hajdinával először Lengyelországban találkoztam, egy szállodában adták valami húshoz, még az átkosban, 1988 körül. Kissé lábszagú volt,  és a csoportban alig ettük. Aztán amikor lengyelekkel hajóztam, megszerettem. Nagyon sokat esznek, nem véletlen, hogy a németek a hajdinát sokszor lengyel rizsként emlegetik (talán amikor gúnyolódnak, én egy német parancsnoktól hallottam, kissé lekezelő hangsúllyal).

Csak egy combot sütöttem, és az egész nagyon egyszerű:
Egy bő evőkanálnyi olajat tettem alá (16 gr), de lehet kevesebb is. három gerezd fokhagymát durvára vágtam, erre fektettem a combokat (240 gr.) Rákarikáztam a citromszeleteket (bio, 56 gr.) és megszórtam szárított chilivel (elhagyható), sóztam, fehér borsot is kapott.


Takarékon egy órát sütöttem. Ha kell, vizet tettem alá, de te önthetsz száraz pezsgőt vagy fehérbort is, csak finomabb lesz tőle! Ha tepsiben sütöd az egész csirkét, akkor fóliázzad le, 160 fokos sütőben süssed egy órát, majd vedd le a fóliát, és úgy pirítsd gusztusosra. Nem szabad légkeverni!
100 gramm tápértéke: kcal: 154, fehérje: 15.9, szénhidrát: 1.4, zsír: 8.96

A körethez egy teáskanál olajon megpároltam egy kis fej vöröshagymát, majd hozzáadtam 200 gr. hajdinát. Kicsit pirult, majd felöntöttem 400 gr. vízzel. Fedő alatt puhára pároltam.
100 gramm tápértéke:: 129 kcal, fehérje: 4.34, szénhidrát: 23.55, zsír: 2.99



Spenóttal töltött burgonya

Print Friendly and PDF


Az ötlet az asszonykámé, és ez a bejegyzés is csak ötletadó.
A főtt burgonyákat kivájta, és spenóttal töltötte. A spenótban szerecsendió és volt az ízesítés a són kívül. A krumplikat addig sütötte a tepsiben, amíg pirosodni nem kezdtek. Sült csirkéhez kaptuk.

Valami isteni volt!

A rántott csirkeszárny dícsérete

Print Friendly and PDF

cékláspüré2Az ember mindenevő, mindent megeszik, van amit szívesen, van amit kevésbé. De vannak kaják, aminek nem tud ellenállni, és az én esetemben a rántott csirkeszárny ezek közé tartozik. Csak jól legyen elkészítve és királyi lakoma! Mert sajnos el lehet rontani ezt is. De ha minden klappol, akkor ropogós a burka, szaftos, omlós a húsa, körbeudvarolja az ínyedet, és úgy érzed, remek ez a nap, amikor ilyen finomat ehetsz!
A változatosságot pedig a körete adja. Lehet rizzsel, salátával, kuszkusszal, krumplival, soroljam még? Nálam a krumplipüré az egyik legjobban hozzáillő köret, de akkor fejes saláta dukál hozzá. A téli tavaszban az embernek kimozdulni sem volt kedve, nemhogy kocsiba ülni, Kisbérre menni salátáért.
Így aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve céklás pürét találtam ki köretnek, mert már láttam ilyen csodát más főzős blogban.  Külön megfőztem a céklát és a krumplit, majd együtt törtem össze őket. Ment bele a házi tejföl és kevés vaj, só. A szerecsendiót most kihagytam, mert a cékla ízéhez nem igazán passzol. De egy kávéskanálnyi kurkumát tettem bele (ez nálam most gyógyszernek nem minősülő készítmény, ami gyógyítani hivatott a térdízületem).
Amikor a változatosságról beszéltem, nem említettem, hogy szoktam "játszani" a burkával. Most a morzsába belekevertem kevéske kukoricalisztet, azokat látni fehér, apró pöttyökként. de meg szoktam bolondítani szezámmaggal is, és uram bocsá' mákkal is...

Sajtos, mandulás spenótmártás húsokhoz

Print Friendly and PDF

Azt hiszem át kéne írni a blogom címét: A Seafalconné főz, Seafalcon blogolra, csak baromi hosszú lenne...

Amit itt megmutatok egy félszemmel való tévézés eredménye, a paprikán volt valami hasonló...
Nem hinném, hogy a sült csirkecomb mibenlétét hosszasan taglalni kellene, meg hogyan készíts párolt rizst az ebédhez. Most a lényeg a mártás!
A mártáshoz hozz a kertből vagy húsz dekányi spenótot. (Ha a kerted a multinál van vagy egy kistermelőnél, akkor vásárolj...) Megmosod, és felteszed igen kevés vízben főni. Épp, hogy ellepje, ha jól belenyomkodod. Adj hozzá fokhagymát, frissen reszelt gyömbért és egy kis csokor korianderlevelet. Ha megfőtt, turmixold össze.
Vajon piríts meg két csapott evőkanál szeletelt mandulát, szórd meg liszttel, adj hozzá tejszínt, és főzz belőle besamelt. Ehhez add a spenótot. Kicsit főzd össze, de közben tegyél bele házi sajtot. Ha nincs, akkor jól olvadót használj. Egy részét akkor tedd bele, amikor már annyira lehűlt, hogy egyben maradnak a sajt kockák.
Amióta az asszonykám elkészítette, több módon is esszük, például pirítósra kenve is nagyon finom, és természetesen spagetti mellé is tökéletes!
Jó étvágyat!

Csirkemell curry wokzöldségekkel

Print Friendly and PDF

Fehérjenapra készítettem ezt a kaját.
A csirkemellet csíkokra vágtam, és készítettem neki egy kis pácot. Ehhez házi tejszínt használtam, de most nem mutatom meg a szénakaszálógépet, ami a tehénkének vágta a szénát, ami megette, att sok tejet, és én tejszínt szedtem le róla.
A páchoz mustárt, kevés olíva olajat, sót borsot, friss kakukkfüvet és petrezselyemzöldet használtam. Ment a hűtőbe, majd három óra múlva elkészítettem:
Olajat hevítettem a wokban, beleöntöttem a csirkemellet, megszórtam alaposan curryvel és kevés csilivel, és pár perc alatt megsütöttem.
Tálra vele...



A wokban igen kevés olajon megpirítottam külön-külön a csíkokra vágott sárgarépát, a káposztát, és a kelkáposztaleveleket. A cékla maradt nyersen és a csípős paprikát se sütöttem.
Össze kellett kevernem, és kész is volt az ebédem...

Kukoricadarában panírozott csirkemell wokalizált zöldséggel

Print Friendly and PDF

A hangzatos cím egy hirtelen jött ötlet eredményeként készült ebédet takar.
Csirkemellet akartam készíteni kínaiasan, de aztán megláttam egy jó maréknyi maradék kukoricadarát, és belehempergettem a csirkemelleket.


Ezeket aztán a wokban gyorsan megsütöttem.



A zöldséget egyszerű wokalizálni: szép szeletekre, karikákra, illetve nagy darabokra vágod a sárgarépát, hagymát és a zellert (én most mást nem használtam), és a forró wokba öntött olajra dobod. Gyakran kevergeted, és amikor megpirult (nagyjából két perc), akkor fűszerezed: sót, borsot, csilit és egy kevéske provancei fűszerkeveréket kapott. Ez utóbbi a kedvencem a keverékek közül.


Utána már csak bele kellett dobni a húst, egy kicsit összerázni, és kész a finom ebéd.

 

Csirkehúsos rántott kelkáposzta

Print Friendly and PDF

Hát...
Az a helyzet, hogy újra neki kell állni és fogyni. A tavaszi 90 napos diéta jól sikerült, tehát megint bele kell vetnem magam, mert már 108 kiló vagyok (ugye akkor lementem 103,8-ra).
Azt mondta a Seafalconné, hogy bízzam magam rá, majd ő lefogyaszt a főztjeivel.
Nos ez is egy ilyesfajta ebéd része volt.
Az ötlet adott volt, valamikor az asszonykám készített rizzsel és virslivel töltöttet, így most annak a variációját adta elő:
Most a kelkáposztába maradék csirkecombot göngyölt, bepanírozta, és kisütötte. Mellé puliszkát adott, mostanában nagyon rácuppantunk erre a finomságra. Még sütött hozzá apróka hagymákat. lilát, verest vegyesen.
Ez volt az ebédem:

Előre bocsátom, hogy a fogyasztás jól sikerült, pár nap alatt elértem a 109,2 kilót, azóta (november 1) a 90 napost indítottam útjára!

Becsinált leves

Print Friendly and PDF

Szokásommal ellentétben, nem gugliztam meg a receptet, mert nem akartam, hogy befolyásoljanak. Ugyanis ez olyan, ahogyan én szeretem, azaz ahogyan édesanyám készítette. Az ötletet a másodvetésű zöldborsó és zöldbab adta, zsenge, szép, friss, és majdnem minden megtermett a kertben hozzá, kivéve a csirkeaprólékot, az idei szárazság úgy látszik, nem kedvezett a tyúkfának... :-D

Tehát akkor kimégy a kertbe, és összeszeded a hozzávalókat:

 

2 sárgarépa, 2 fehérrépa, egy kis zeller, 2-3 szem közepes krumpli, zöldbab, zöldborsó egy-egy maroknyi (a zöldborsó kifejtve), egy karalábé, egy közepes paradicsom, egy paprika, és ha úgy gondolod egy kis fej karfiol negyede.

Petrezselyem és zeller zöldje.

Két csapott evőkanál liszt, pirospaprika, bors.

Egy csirke aprólékja, és esetleg még némi kiegészítés.

Három tojás sárgája, tejföl.

Most nekifoghatsz:

Mindent egyforma nagyságúra kockázz (amit kell és lehet).

Olajon pirítsd meg az aprólékot, majd add hozzá a zöldségeket a paprika és a paradicsom kivételével. Sózzad, és dinszteld meg. Ezután szórd meg a liszttel, pirospaprikával, borsozd, és öntsd fel vízzel. Ha felforrt, add hozzá a paprikát, paradicsomot és a zeller és petrezselyemzöldet. Alacsony tűzön főzd meg.

Ha kész, keverd el a tojások sárgáját a tejföllel, merj belőle a tányérba, és erre szedd a levest.

A fotón én a levesre tettem, de az első tányért úgy ettem, ahogyan előírtam. Ha szereted, akkor főzz bele vajgaluskát, nekem nem volt hozzá elég vajam. (Sajnos) Tálalhatod este, fáklyafény kíséretében, így nagyon klassz a vacsora...

Csirkeszárny sült padlizsánnal

Print Friendly and PDF

A kilencven napos diétámat folytatom, és ehhez készítettem el fehérje napra. A csirkeszárnyakat feldaraboltam, egy serpenyőt kizsíroztam, beletettem karikára vágott hagymát, csilipaprikát és ráhelyeztem a szárnyakat, sóztam, borsoztam, ment rá egy kevés curry is, majd alá öntöttem másfél deci fehérbort, lefedtem, és puhára pároltam.

Közben a padlizsánt karikákra vágtam, és száraz teflonedényben, mindenféle zsiradék nélkül megsütöttem mindkét oldalukat.

Amíg sült, uborkából salátát készítettem.

Azért nem uborkasalátát írok, mert így: az uborkát vastagabb szeletekre vágtam, és leöntöttem az alábbi öntettel: oregánót, friss görög bazsalikomot és kakukkfüvet megvágtam, egy kis doboz kefirt öntöttem rá, és adtam hozzá egy kanál tejfölt is. Sóztam, egy kevés olíva olajat is kapott, és zutty, rá az uborkára és persze jól elkevertem.

Amikor a padlizsán megsült, tálaltam.

Na, most mondd meg: nem érdemes fogyókúrázni?

Hozzá fehérbort ittam, ami egy pohárral mindig megengedett, mert orvosság!

Akai eintopf

Print Friendly and PDF
Az a baj, hogy nem tudom, hogyan lehet németesíteni Aka nevét. Akaer? Olyan hülyén hangzik...  az eintopf ugye a németek fradi kajája, amibe: mindent bele!

Nos, ami itt jön, az nekem is csak jött, finom lett, közzéteszem, csak nem tudom, hogyan hívjam, így lett a fenti néven nevezhető egytálétel.

Vettem pár darab, jelesül három felső csirkecombot Akára menet. A kertben meg volt minden, ami belekerült. (A paradicsom is vett, de a kertben van, csak még zöld.)

Tehát a hozzávalók: 3 db. csirkecomb, pár szem újkrumpli, valamilyen káposztalevélből kivágott vastag ér (én kínai kelből nyertem, és az ötletet is ez adta, hogy megcsináljam), paradicsom, paprika, hagyma, zöldhagyma, pirospaprika, curry, csili.

Mit követtem el főzés címszó alatt? A hagymát apróra vágtam, olajra dobtam, megdinszteltem, beledobtam a a combokat, amiket előbb darabokra vágtam (egy darabnak számít a csonton megmaradt kevés húsos is - a kép előterében van), majd hozzáadtam a kínai kel feldarabolt levélerét és a kockára vágott újkrumplit. Sóztam, paprikáztam, adtam hozzá ugyanannyi curryt, mint pirospaprikát, majd apróra vágtam két csilipaprikát és felturbóztam vele. Lefedtem, hagytam párolódni, közben felvágtam egy zöldpaprikát és egy paradicsomot, és belekotortam.

Ha a hús puha, kész a kaja, mert minden zsenge, minden puha, és minden finom! Készítettem hozzá salátát, hát nem mondom, hogy éhes maradtam!

Jó étvágyat hozzá!

Ez egy hetes bejegyzés volt, amit nem tettem közzé, és közben elkészítettem még egyszer olyan finom volt!

Csakhogy, most azzal kezdtem, hogy köménymagot megpattogtattam az olíva olajon, utána jött a hagyma, valamint a hozzávalók közt a paprika már a kertből való, és tettem rá tejfölt. Na, így se volt rossz!

Feedek
Megosztás

Címke lista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HTML

ingyenes webstatisztika