A Seafalcon mesél

Mindenféléről mesélek a tengerészet kapcsán. Fényképek, videók, receptek, sztorik, naplóbejegyzések, viccek... ami jön.

Csicsókairtó hadművelet

Print Friendly and PDF

A csicsóka hasznos növény. Kifejezetten ajánlott a fogyasztása a fogyókúrázóknak (nekem), a cukrosoknak (nekem), akik szeretik az egészséges ételeket (nekem), és akik szeretik a csicsókát (nekem). Ezt írja a Wikipédia róla.

Ebből logikusan következik, hogy most felveszem a harcot vele, és megpróbálom kiirtani.



Persze a hír ilyen formában nem igaz! Kiirtom (onnan, ahol útban van, pirossal jelölve) és áthelyezem (oda, ahol nem zavar). Illetve megpróbálom.

Pár napja belevágtam a munkába.


Ahogy a "szakirodalom" írja, a csicsóka gumói nagyjából 20 centi mélyen vannak. A montázs felső képén jól látszik. Úgy gondoltam, hogyha ki akarom irtani, akkor legalább dupla mélyen kiszedem a földet! Megtettem, a harmadik "munkagödörben" még dolgozom, a második már kitisztítva, és az elsőben már el is kezdtem a gödör betemetését, humusz lesz benne, mert most ide fogok hordani mindent, ami zöld hulladék lesz a kertben.
Erre azért is szükség van, mert ez a növényeléggé kiszipolyozza a földet, és mellette nem enged semmit fejlődni, nőni. Satnya maradt a paprikám, karalábém, amelyik közel került a csicsókáshoz.
Ez a nyár az irtás jegyében fog telleni. Ha kidugja a fejét egy csicsóka ezen a területen, akkor lepermetezem Glialkával, ami a gyökeret pusztítja. Remélem, sikerül kipusztítani a kertben, és ahova hordom, ott majd bőséggel fog nőni, és teremni!


Itt lesz jövőre a csicsókaföldem!


Csicsókázzunk: leves, kenyér, nyögvenyelő

Print Friendly and PDF

Az utóbbi hetek számomra nagyon kemények voltak, nem is blogoltam, de mostanra nyugi van, hát lássuk, mivel maradtam el. A napfényes március eleje számomra csicsókaszezon volt. Egy tő alatt egy vödörnyi egészség... finomság... nagyon szeretem, és kezdek hozzászokni, ha érted, mire gondolok.

Az utolsó bejegyzés egy római kömény saláta volt. De nemcsak saláta készült belőle, hanem krémleves is. A recept azt írta, hogy kell bele krumpli, nosza, helyettesítsük csicsókával.
Így készült:
Három darab (pontosan 52 deka volt) édeskömény gumót vékonyan felszeleteltem. Egy fél póréhagymát szintén, olíva olajon megdinszteltem, majd rádobtam a finocchiót (édesköményt). Megdinszteltem, majd három nagyobb (10 dekányi) csicsókát felkockázva adtam hozzá, majd felöntöttem vízzel (amiben egy tyúkhúsleves kockát feloldottam, nehogy bio legyen a kaja). Amikor minden megfőtt, mixerrel pépesítettem, majd 1,5 deci tejföllel sűrítettem. A tálaláskor megpötyögtettem házi tabaszkóval, és egy kanál tejfölt is tettem rá.
Ez a második levesem volt, az első nem igazán sikerült, mert ott az édeskömény és a csicsóka aránya 1:1 volt (fél-fél kiló), és így az édeskömény íze elveszett, a csicsóka elnyomta. A házi tabaszkót úgy készítettem, hogy a házi csilipaprika krém üvegét kimostam kevés vízzel, ezt locsoltam rá...


Készítettem a krumplis kenyér analógiájára csicsókás kenyeret is. 40 deka BL 80-as (Nagymama lisztje) és 40 deka BL-55-höz (finomliszt) majdnem egy egész kocka élesztőt használtam, langyos vizet, sót, cukrot az élesztőhöz egy kanálnyit, valamint 30 deka megfőzött és összetört csicsókát. közepesen keményre gyúrtam, kétszer kelesztettem, majd tepsiben kisütöttem. A képen a barna foltok a héjában nagyobb csicsókadarabok.

És maradjon utoljára a sztrapacska csicsókából:
Lereszeltem jó fél kilót, kapott két tojást, és annyi lisztet, amennyit felvett.(nagyjából negyven dekát). Sűrűbbre hagytam, mint a palacsintatésztát, majd fövésben levő vízbe szaggattam nagykanállal, mert ez a kaja csak úgy ízletes, ha igazi "nyögvenyelő". Házi túró, tejfel és csilipaprikapor a tetejére, így tálaltam.

Sült hal sütőtökös csicsókapürével

Print Friendly and PDF

Előre bocsátom, hogy az étel nem igazán fotogén, de az is lehet, hogy csak én vagyok béna, de nem tudom kihagyni ezt az ételt, mert igazán finomra sikeredett! Volt a hűtőben még két szelet tengeri halfilé, gondoltam, mivel csicsóka szezon van, jól fognak passzolni egymáshoz. A hal kicsit macerásnak tűnik, de nem az. A sütőt bekapcsoltam 200 fokra. Majd kevés olajon megpirítottam mindkét oldalát. Az egyik oldalát besóztam, borsoztam, és betettem a serpenyőbe, majd egy-két percig sütöttem. Közben sóztam, borsoztam a felső oldalt, és megfordítottam. Egy megfelelő méretű tepsibe pár szál friss rozmaringot fektettem (az első szobában telelnek), és erre jött a hal. Elkészítettem az öntetet: Másfél deci száraz fehérbort (lokálpatrióta révén természetesen Móri Ezerjót), féldeci olíva olajat és másfél deci tejszínt, kevés friss gyömbért, szerecsendiót és három gerezd zúzott fokhagymát alaposan elkevertem, majd a halak sütőolaját is hozzáadtam, s ezzel leöntöttem a halat a tepsiben. Lefedtem alufóliával, és 20 percig sütöttem, majd levettem a fóliát, és még 15 percig pirult. Közben elkészítettem a pürét: A megsült tökből kikapartam a velőt. Egy kiló nyers tökből lett 30 deka velő. Egy kiló csicsókát vízben megfőztem (15 perc). Összetörtem, sóztam, fehér borsoztam, adtam hozzá két mokkáskanál kurkumát (ez a térdem miatt kell minden kajába), majd ment bele a sütőtök. Alaposan eldolgoztam tettem hozzá kevéske tejszínt, és kész.

A halat kivettem a tepsiből, a szószt tálaláskor összeturmixolva lehet hozzáadni, de én ettől eltekintettem.

A maradék fehér bor nagyon jól megy hozzá.  Jó étvágyat.

Csicsóka krémleves házi sajttal (paneer) és gránátalmával.

Print Friendly and PDF

A Gasztroblogok Fészbukos csoportban ma csicsóka nap van, ezért muszáj beblogolnom a tegnapi és mai levest.


Csicsóka krémlevest pontosan fél kiló csicsókából főztem. Semmi flanc, csak 1,2 liter vízben föltettem főni. Természetesen sóztam, fehér borsoztam, adtam hozzá egy teáskanál kurkumát (mert a térdem porckopására gyógyszer), és tettem bele 15 gramm friss, reszelt gyömbért. Amikor megfőtt (nagyjából 10 perc), akkor elturmixoltam.
Tálaláskor a levesbe sós panírt morzsoltam, és arra kapartam ki a gránátalma magokat. A panír készítéséről nem írok most (mert megtalálhatod a blogban, ha rákeresel), csak annyit, hogy préselés után erősen sós vízbe tettem, többször megforgattam, ettől finom sós lett. A csicsóka sajátos íze (amihez megy az édes is, a sós is, a savanyú is) nagyon harmonizált a sós sajthoz és az édeskés, savanykás gránátalma magokkal. Látványnak sem utolsó.

Ha kedvet kaptál hozzá, és nincs paneer otthon, akkor használj Feta sajtot. Isteni finom!

Csicsóka tócsni

Print Friendly and PDF

Elolvadt a nagy hó, kaptam a csizmám, és rohantam a kertbe csicsóka szedni! Gyönyörűséges a termés, szép nagy gumók, egy "fészekaljból" majd egy öt literes vödörrel szedtem ki a földből, jócskán hagyva, hogy legyen termés ősszel is! Igazán szerencsésnek érzem magam, hogy "vadon" terem a kertben. Nem is szántom ki, inkább kikerülöm a vetés, palántázás alkalmával.


Azt már tudjuk, hogy milyen egészséges, cukrosoknak kimondott áldás, a fogyókúrázók se hagyják ki (és most mindkét kategóriában versenyző vagyok!) Arról pedig ne is beszéljünk, hogy szeretem.

Szóval azt találtam ki, hogy tócsnit készítek belőle! Kimértem fél kiló megpucolt csicsókát, majd feldaraboltam, és ment a robotgép "vagdalkozójába". Hozzáadtam öt evőkanál teljes kiőrlésű rozslisztet, apróra vágtam egy lila hagymát, pár gerezd fokhagymát, egy evőkanál sót és két tojást. Az aprítóban összekevertetem (ha nincsen, akkor marad a két kis ügyes kezed, azzal dolgozd össze). Egy kanál zsírral kikentem egy tepsit, abba szedtem egy evőkanállal a masszát. 150 fokon (légkeveréssel) sütöttem meg. Az asszonykám kedvéért olajon is kipróbáltam (én a fogyási elhatározás miatt sütöttem most tepsiben, azért az olajban sistergő az igazi).


Tejföllel ettem, teát ittam hozzá, mint hajdanán, amikor gyerek voltam...


Csicsókakrémleves céklacsipsszel

Print Friendly and PDF

Január van, a fogyókúrák szezonja. Engem is utolért a muszáj, így aztán most senki ne dobjon rám követ, ha ennek jegyében jönnek a receptek...
Új utakon járok.
Nem használok semmilyen csodamódszert, hanem csak az alapigazságot veszem figyelembe, miszerint: ha több kalóriát égetsz, mint amennyit beviszel, akkor fogyni fogsz. Használom a KalóriaBázis kalkulátorait és mindennap játszom egy jót. Méricskélek, számolok, és lassan-lassan csökken a súlyom.
Ennek jegyében készült el a következő leves is, amit a címben írtam:
Hozzávalók:

390 g
Csicsóka
2 dl
Tehéntej (1,5%)
4 dl
Víz
1 g
Őrölt bors
1 g
Szerecsendió
2 g
Reszelt gyömbér
70 g
Cékla
2 evőkanál (56 g)
Tejföl (12%)


Azért ilyen szép a külalakja a hozzávalóknak, mert KalóriaBázisról másoltam (de oda is én vittem be).

Az eljárás, melynek során az alapanyagokból egy tuti klassz leves lesz:
A csicsókát kockára vágva a vizes tejben puhára főzzük. Sózzuk, borsozzuk, reszelünk rá szerecsendiót, adunk hozzá egy teáskanálnyi őrölt gyömbért (ha frisset használunk, akkor a csicsókával együtt főzzük ki.
Elturmixoljuk, adunk hozzá két evőkanál sovány tejfölt, újabb turmix következik, majd forralunk rajta egyet.
Kerámia serpenyőt olajjal kikenünk és nagyon vékonyra szelt céklaszeleteket sütünk, amit levesbetétként használunk. Nagyon dekoratív és finom. A hófehér leves a végére céklaszínű lesz.
Zárójelben jegyzem meg, hoyg a céklacsipsz mellé süttem fekete retek csipszet is, és ami elképesztő volt, tök édes, karamellizált volt, igazán ment ehhez a leveshez (de erről nincs fotó, sajna)

És akkor még a tudnivalók:
100 gramm tápértéke (benne van az adagonkénti 5 darab sültcékla):
kcal: 44.07
fehérje: 1.57
szénhidrát: 7.72
zsír: 0.91

Rántott hal csicsókával és citrommártással

Print Friendly and PDF
Dübörög az egészség! A hal sok foszfort tartalmaz, ami az agyműködést serkenti, a csicsókáról már írtam, cukorbetegek is fogyaszthatják, ezen kívül nagyon finom.  Arról nem is beszélek, hogy gyorsan elkészíthető ez az étel!
Arról most ne beszéljünk, hogy a pangasius milyen lobbinak az érdekeit sérti. Ha valaki megeszi a párizsit és a virslit meg a gyári lekvárokat, akkor nem lehet finnyás a pangasiust illetően sem, ez az én véleményem.
Szervezd meg a főzést. Elsőként ki a a halat a fagyasztóból. Közben pucold meg a csicsókát. (Lelőhelye a kertem, de állítólag lehet piacon is kapni.) A megtisztítás a feleség tisztaságmániájának erős függvénye. Férfiak megmossák, megdörzsölik kicsit kefével és kész. Az asszonykám órákon keresztül kapargatta, mosta, dörzsölte... szépen megcsinálta. Ennek a módszernek is van előnye: nem csikorog a talaj a fogad között (bár a főtt talaj baktériummentes).
Szóval kiolajozott tepsibe tette a félbevágott gumókat, sózta, és 200 fokon fél órát "hőkezelte". Ezzel a köret kész.
Én meg egy kis hagymát apróra vágtam, egy evőkanál vajon megpároltam, tettem hozzá egy kanálnyi lisztet, kicsit megpirítottam, majd felengedtem nagyjából három deci zöldséglével (házi ételízesítővel készült). Lassú tűzön negyed órát főztem.  Közben egy tojás sárgáját elkevertem két evőkanál tejszínnel, és a maradékot (kétdecis volt) hozzáöntöttem a mártáshoz. Tovább forraltam 8-10 percet. Utána levettem a tűzről, hagytam kicsit hűlni, majd belekevertem a tejszínnel elkevert tojássárgáját. Sóztam, borsoztam és egy fél citrom levét facsartam bele. Egy szűrőn átpasszíroztam (a sürejét megettem, mert finom ám), kész a mártás.
A két fél halat megforgattam lisztben. A maradék tojásfehérjét meg egy egész tojást elkevertem két evőkanál tejföllel, ebben forgattam meg a halakat. Végül zsemlemorzsában. Nem egyszerű művelet egyik se, mert vigyázni kell, el ne törjön a hal. Forró olajban rántottam, két lapátot is használtam a forgatáshoz, nem tört el egyik sem.
Tálaláskor a csicsókára szórtam bordó bazsalikomot. Egy kis száraz fehérborral isteni fogás!
Ha eltekintesz a a hal bundájától (vagy leszeded), akkor fehérjenapra eheted, mert a csicsóka semleges.

Tejszínes csicsóka és párolt mángold

Print Friendly and PDF

Gizi receptjei között olvastam az alábbit: Szaftos csirkemell tejszínes sült krumplival és párolt spenóttal. Innen jött az ötlet. most egy húsmentes, könnyű kaját kívántam, hát gyerünk...
A krumpli helyett kivettem egy hatalmas bokor csicsókát a kertből, és a spenót helyett mángoldot használtam, mert van bőven ez az istenáldotta növény!.
Megmondom az őszintét, hogy NB I-es lett.

A csicsóka a tepsiben, szépen megsült

A csicsókát így készítettem:

2 nagy fej hagymát megpucoltam, és vastag karikákra vágtam. A tepsit kikentem olíva olajjal, lefektettem a hagymákat, sóztam, erre jött a csicsóka (felét hámoztam, felét alapos súrolással tisztítottam, és amelyiken a héja rajta maradt finomabb volt!) Erre ráterítettem a mángold kivágott és 4 centis darabokra vágott szárát. Majd meglocsoltam tejszínnel (falusi tejről szedettel). Be a sütőbe, 35 perc alatt készt lett 180 fokon légkeveréssel.

Csicsóka a mángolddal


A mángold:

Olíva olajat forrósítottam, ebbe dobtam a megmosott leveleket. belenyomkodtam, fedőt tettem rá, sóztam. Egy pici vizet löttyintettem mellé, csak annyit, hogy gyorsan gőzzé váljon, és a felső levelek megfonnyadjanak, essenek össze. megkevertem, reszeltem rá szerecsendiót, és két nagyobb fokhagymagerezdet, amit apróra vágtam. Kis levet ereszt, és hamar készen van.
Nagyon finom lett mindkettő, ha húsos vagy, akkor ehhez mehet szelethús, kevés szafttal. Mivel az asszonykám a levesben főtt húshoz ette, lefényképeztem azt is...

Hússal se rossz...

 

Zsályás csicsóka vacsora

Print Friendly and PDF
Dolce Vita blogjában olvastam egy igen egyszerűen elkészíthető Zsályás csicsóka sütőben című kaját. Alaposan megkívántam. Nos, mi a teendő, (Sto gyelaty)? A legegyszerűbb, ha az ember kimegy a kertbe, és a vésztartaléknak meghagyott csicsókát kiássa. Egyszer már megörvendeztetett, amikor Gyönyörű virággal lepett meg október elején. Akkor elhatároztam, hogy utolsónak fogom kiszedni, valamikor télen. Most érkezett el az ideje.
Kiástam az utolsó két tövet. Lett csicsóka bőven!
Erről is van fotóm, megmutatom persze, nem én lennék, ha nem így tennék!
Szóval kiástam, és megfőztem az asszonykámat, hogy csináljuk meg azt a kaját, amit Dolce Vita írt. Én mindent megtettem, beszereztem a csicsókát és a sört, a többi az asszonykám gondja.
Hát amit az én kis asszonykám képes megtenni, azt nem sokan utánoznák le! megmosta majd a legaprókább gumócskát is lekaparta késsel, vagy két és fél órán keresztül pucolta ezt a mennyiséget!
Utána már könnyen ment és, valóban gyors vacsora volt. A tepsibe kevés olíva olajat öntött és természetesen nemcsak sózta és zsályát szórt rá, mert mindenki hozzáad a recepthez valamit, ezért ő egy tubus tejszínes krémsajtot nyomott rájuk, és apró hagymát valamint lila hagyma szeleteket dugdosott a gumók közé. Ez után az egészet beborította almaszeletekkel.
Harminc percre a sütőbe tette, és szépen megsült.
Nagyon finom vacsorát hozott nekem a kozmológiához! (Így hívja, amikor kedvenc sci-fi sorozataimat nézem.)
Dolce Vitának igaza van. nagyon illik hozzá a sör.

 

Zabpelyhes póréhagymaleves csicsókával

Print Friendly and PDF

Az úgy indult, hogy tereprendezésre készültem. A ház mögötti építkezésből visszamaradt dombocskát tolólappal simára egyengettük, de ehhez, amit lehet kimentettem a legyalulandó terepről. Pár csicsókát kiástam és áthelyeztem olyan helyre, ahol az lesz a feladta, hogy a sok csalánt elfojtsa, és közben nekünk sok szép édes gumót neveljen. Egy ígéretes alól kiszedtem a termést, itt van, megmutatom. Ahhoz nem elég, hogy önmagában használjam, de arra igenis jó, hogy a receptben a burgonyát kiváltsa.



A receptet Seafalconné hozta a Bevezetés a gabonakonyhába című könyvecskéből, ő is készítette el, de én fotóztam, és teszem ki a netre, így aztán közösnek számít (ja, és én jóval többet ettem belőle...)
Tehát, hogyan járj el:
Megpucolod a csicsókát, és kockákra vágod. Egy jó vastag pórét karikákra szelsz és olajon megpárolod, és zabpehelyliszttel meghintve felengeded vízzel.

Fűszerezed: babérlevéllel, sóval, fehér borssal. Hozzáadod a tejszínt. Felteszed, s ha már két-három perce  forrt, akkor adod hozzá a csicsókát.
Most nagyon fontos eljárás következik! Azt mondod:
- Lekapcsoljam a gázt? - és nyúlsz a kapcsoló felé. De nem kapcsolod le.
- Ne kapcsoljam le? - kérdezed, s megrázod a fejed.
- Vagy mégis lekapcsoljam? - s valóban lekapcsolod. Ennyi forrás a csicsókának pont elég.
Most lefedve 15 percre félreteszed. Fedő alatt főzés nélkül megpuhul a csicsóka. Petrezselyemmel meghintve tálalod. (Nekünk speciel nem volt itthon...


Itt egy olyan változatot láthatsz, amikor lila hagymából készült és burgonyakockákat vágtunk bele.
Nagyon jó étvágyat kívánok!!!

Feedek
Megosztás

Címke lista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HTML

ingyenes webstatisztika