A Seafalcon mesél

Mindenféléről mesélek a tengerészet kapcsán. Fényképek, videók, receptek, sztorik, naplóbejegyzések, viccek... ami jön.

Zöldséges palacsinta

Print Friendly and PDF

Zöldséges palacsinta Csak össze kell hajtani és mehet a sütőbe. Nagyon egyszerű, sőt még annál is egyszerűbb vacsora!

Az úgy volt, hogy a fiam hazajött Karácsonyra Norvégiából. Hozott magával kész, mirelit palacsintát, amihez aztán nem nyúlt, mert ugye az édesanya nem üres hűtővel, és kopár asztallal várja a fiát! Nem volt alkalma elkészíteni.

Én meg elővettem, és ezt készítettem belőle!

Wokban sült zöldség: megolajozom a wokot, beledobom a magokat: koriander, római és normál köményt, most szárított csilipaprikát nem tettem bele, mert mindig meg akar fullasztani, azt szabadban szoktam elkövetni. Ezután fajtánként megpirítom a felhevített edényben a zöldségeket: hagymát, zöldhagymát és pórét.  Majd a kelkáposzta csíkok jönnek. Ezután a sárgarépa, zeller, és karalábé meg fehérrépa együtt. Mindegyik fajtát, ha megpirult, kiszedem egy "gyűjtőedénybe". Végül ebben sózom, teszek hozzá őrölt borsot, kakukkfüvet, meg amit gondolok. Összekeverem.

A palacsintákat megolajozott tepsire fektettem, rákanalaztam a wokban sült zöldséget, kapott gey kevéske csiliszószt, összehajtottam, ment rá jó adag reszelt sajt, és be a sütőbe. Amikor a sajt ráolvadt, és egy picikét megpirult, kivettem, tálaltam.  Csípős és édes csatnival ettük. Isteni volt!

Gyömbéres, bazsalikomos szilvacsatni

Print Friendly and PDF
A csatni az egyik nagy kedvencem! Jöhet pirítósra, jöhet kenyérre, jöhet húshoz, jöhet rizshez, jöhet mindig! Hál' Istennek, a kert ontja a zöldséget, gyümölcsöt, itt az ideje a főzésének!

Még sehol nem olvastam, hallottam, hogy a szilvát és a bazsalikomot házasságra kényszerítsék. Honnan az ötlet?
Vettem egy ötszintes aszaló készüléket. A perzselő nap elkezdte a lehullott szilvát aszalni, ezzel a masinával fejeztem be. Négy tálca lett tele szilvával, és hogy az ötödik ne legyen kihasználatlan, teletettem bazsalikommal, hadd száradjon ki. Nos, amikor pár óra múlva beléptem a garázsba, hallatlanul kellemes illat fogadott: a szilva és a bazsalikom hallatlanul harmonizál, nagyon jó együtt! Ez adta az ötletet, hogy készítsek szilvából csatnit, és tegyek hozzá bazsalikomot.
Ahogyan a tudást kiolvastam a netről a gugli által, kell hozzá friss gyömbér is, meg egyebek. Az enyémhez a hozzávalók:
4 kg szilva, 1 kg vöröshagyma, 1 kg zöld paradicsom, 25 gr. friss gyömbér lereszelve, 1,5 kg barna cukor, egy nagy csokor bazsalikom, 4dl. borecet, 1 ek. szegfűszeg, 1 ek. őrölt fahéj, 2 ek. kurkuma, 150 gr chili (vagy ízlés szerint)

Nem kell cifrázni, a hozzávalókat az ecet kivételével egybe kell önteni, és el kell kezdeni főzni. Vannak, akik megadják a főzési időt, én nem. A lényeg, hogy a hagyma és a zöld paradicsom megpuhuljon benne, de ne főjön szét! A főzés végén add hozzá az ecetet, ezzel csak rottyanjon egy keveset.
Mivel háromfélét készítettem, ezt a hozzávalók adagolásával értem el.
Mielőtt beletettem volna a bazsalikomot, kivettem négy üvegnyit, ez lett a gyömbéres szilva csatni.
Ezután adtam hozzá a bazsalikomot, negyed órát még főztem, és kivettem megint négy üveggel, ezek lettek a gyömbéres bazsalikomos finomságok. Ekkor ment bele a csilipaprika, de ez nem igaz, mert négy cseresznyepaprika, vagy 8 darab macskapöcse paprika és vagy hat darab hosszúkás  jó erős paprika (amit Romániából kaptam, és az idén már én is termeltem), de manapság mindenre csilit mondunk ami erős... Ebből lett tíz üveggel. Ezek kis üvegek, ha nem derülne ki a fényképről.

Parasztbarack chutney

Print Friendly and PDF

Majdnem azt írtam címnek, hogy csatni, de az nem elég előkelő. Remélem, azt vágod, hogy ha nincs parasztbarackod, akkor nem igazán kell feladnod, használhatsz ehhez nemes őszibarackot is.
Nekünk az nincs. Viszont ennek az íze nagyon jó, nem is vágyunk másra (amikor érik), csak ne lenne olyan sok benne a biokárosult. Mert ugye permetezés nincs, bio van...
Azt mondják, hogy a jó csatni édes és erős egyszerre... és savanykás... persze ahány ház, annyi háziasszony, meg minden. Recept az van bőven, ha megguglizod, mindenfelé találhatsz és sokat. Ez legalább annyira indiai, amennyire angol, mert a britek nagyon hamar rákattantak, és a maguk számára átformálták. Így aztán sok receptet találsz, amiből hiányzik az erő, vagy csak nagyon módjával szerepel.
Ne, búsulj, az is csatni, csak más.
Akkor lássuk a medvét:
Meghámoztam és tisztítottam vagy két kiló parasztbarackot. Egy nagy fej hagymát, szedtem a kertben egy csokor mentát és egy csokor citromfüvet, előkészítettem nagyjából négy darab jalapeno paprikát (chili) és négy cseresznyepaprikát. Kimagoztam, vigyázva, hogy az ere benne maradjon. Kell majd még fél kiló cukor és egy deci balzsamecet.

A hagymát megdinszteltem, rádobtam a paprikákat, majd a barackot, hozzá jött a cukor, elkevertem, és hagytam egy kicsit rotyogni. Kis idő múltán megkapta a zöld fűszereket. nagyjából egy órát főztem, hogy a barack zöme krémesedjen, majd kapott balzsamecetet, rottyant még egyet, és kész.
Azonnal üvegekbe töltöttem és ment a dunsztba.
A maradékot megkóstoltam egy kis pirítóssal, hát kérem meg voltam magammal is, de legfőképpen a csatnival elégedve!
A dunszt után címkét kapott, és mehetett elvegyülni a többi finomság közé!


Paradicsomcsatni

Print Friendly and PDF

Tegnap kimentem a kertbe (két napja nem voltam) és egy vödör paprikát és paradicsomot hoztam be. A keményebb fajtából szárítok (még most is megy), a puhábból csatnit készítettem.

Két kiló paradicsomot forró vízbe dobtam, öt percig fürdőzött, majd lezuhanytam hideggel. A héj megrepedt, és szépen meghámoztam. Kockára vágtam, bele a lábosba.

Adtam hozzá: apróra vágott két fej hagymát (kicsit), négy gerezd nagyobbacska fokhagymát (szétnyomkodva), egy nagyobb darab friss gyömbért szeletekre vágtam, volt vagy két evőkanálnyi. Ezen kívül ment bele a csíp: két chili paprikát apróra vágtam, és három púpozott teáskanál cayenne bors (ezt a Lidliben szerzem be, finom, és olcsó, szórósüvegben árulják).

Főzöm, idő nincs meghatározva, amíg jól be nem sűrűsödik. Na, most jön az ecet: nagyjából két deci körteecetet tettem bele, de szerintem jó bele a tárkony is, vagy más, fűszeres. Négy deci (két bögre) cukrot öntöttem hozzá, és belekotortam egy maréknyi durvára vágott mandulát és két kiskanálnyi mozsárban durván megtört kardamom magot, valamint egy nagy maroknyi mazsolát.

Ezzel is főztem vagy tíz percig. Ezzel kész.

Az üvegeket elmostam, kifőztem, és abba mértem bele.

Mivel a sütőben aszalódik a paradicsom, szépen betettem a tepsi mellé, és a sütőt lekapcsoltam. Reggelre kelve felcímkéztem, és mehet a szekrényke tetejére.

Tervezek még édest is készíteni, mert a Seafalconné nem tudja az erőset megenni.

Csirkeszárny, bulgur, almacsatni

Print Friendly and PDF

Ez egy teljesen nemzetközi fogás, mert a csirkeszárnyat wokban, ázsiaisan készítettem, az almacsatni indiai és a bulgurnak is van nemzetisége, valahol tőlünk keletre vagy délkeletre...

A csirkeszárnyak bepácolva
kész a csatni
a bulgur megfőve

Tovább»

Feedek
Megosztás

Címke lista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HTML

ingyenes webstatisztika