A Seafalcon mesél

Mindenféléről mesélek a tengerészet kapcsán. Fényképek, videók, receptek, sztorik, naplóbejegyzések, viccek... ami jön.

Coq au vin - kakas vörösborban illetve a felesége, a tyúk

Print Friendly and PDF

Tehát Tyuk au vin, azaz tyukovent főztem.

Mivel rég óta tervezem, hogy elkészítem, és egy 90 napos diéta bevezető kajájának nagyon is megfelel (mondjuk ez nem teljesen igaz, de hát ki az, aki mindig az igazat, csakis az igazat, nem?)

Kaptam jó öreg tyúkot, igazi nagyvalagú ténsasszony lehetett, már ami az alsó combjait illeti, valódi boncos öreg hölgy. Ezt kineveztem kakasnak, és az alapanyag megvan. Valahol olvastam a kokoven receptjét, és nagyjából emlékeztem rá, ezért előkészítettem, hogy bepácoljam. A feldarabolt tikot besóztam, borsoztam, egymásra fektettem. Ezután rádobtam az előkészített zöldségeket: a vastag, két centi hosszú darabokra vágott sárgarépát, egy kis fej zellert, egy lila hagymát karikára, egy kevés vöröshagymát, és három gerezd felszeletelt fokhagymát. Ezt is sóztam és megszórtam egy kis provance fűszerkeverékkel.

Kinyitottam az üveg vörösbort, ami nem akármi ám, mert valódi román misebor volt, amit kedves ismerőseinktől kaptunk. Már éppen rá akartam önteni a bort, amikor gondoltam egyet, és elolvastam a receptet.

Hát nem ez a menet! Páclevet kell főzni!

Egy kis lábosba lemostam a borral a húsokat, bele a zöldségeket, majd felöntve a borral, felforraltam. Ezután zutty a húsokra. Erről szól az 1-6 kép.
A pácolás a szakirodalom szerint 1-4 nap között bárminő intervallum elfogadható. Nálam ez gyenge huszonnégy óra volt.  A pácolás után minden bele a beáztatott cserépköcsögbe, (7. kép) rá a fedő, és be a sütőbe. Beállítottam maximumra (250 fok), majd tíz perc után visszavettem 180-ra (légkeverés mellett).
Az nem a recepthez tartozik, de megtörtént, hogy le kellett kapcsolnom, mert nyomás be Kisbérre a fiamért, miután megjöttünk, visszakapcsolva. Nagyjából 3 órát párolódott. Amikor villával megszakértettem, és jó volt, kivettem. A pácléből kivettem a sárgarépa felét, a többit a páclével és a benne lévő minden zagyikkal összeturmixoltam, kevés lisztet adtam hozzá (a turmixba, és nem kellett aggódni, hogy csomós ne legyen.) Ezt egy serpenyőbe öntöttem, felforraltam, bele a húsokat, és melegen tartottam (8. kép)
A körethez 20 deka kolozsvári szalonnát megpirítottam, apróbb, másfél doboznyi friss , de kisebb csiperke gombát dobtam rá, és kb 20 darab, nagy kínok között megtisztított - mivel gyöngyhagymánk nincs - dughagymát. Nagy lángon sütöttem, majd hozzáadtam a sárgarépát. (9. kép)
Végül csak a tálalás maradt, és láthatod, hogy még burgonyapürét is adtam mellé. Ugyanazt a vörösbort (utolsó palack) ittuk mellé.
Hát mit mondjak? Csuda finom lett! Omlós a tyúkanyó bonca, finom ropogós a bőre... pici hagymák hozzá... ami meglepett, hogy a három órán át párolódott sárgarépa se lett latykadt. Isten áldása ez a cserépköcsög!

Tyukovin

Print Friendly and PDF

Hát kérem, most megmondom a tutit. Ha fogyni akarsz, akkor nem a diéta, a kúra, a módszer a fontos, hanem a fejed. És abban is az agyad. És abban is az, amit észnek hívol. Ha az eszedben elrendeztél mindent, akko rfogsz fogyni, ha nem, akkor minden falat kefir plusz 25 deka hízást jelent!

Én kérem elrendeztem mára mindent, pedig jó egy éve mondogatom, hogy holnaptól, meg hétfőtől, meg elsejétől... De agyban nem voltam kész rá, és két hete is a folyadéknapot egy jó kis kolbászos rántottával kezdtem, ami nem szívószálra termett, ha érted, amit mondani akarok.

De mostanra oké minden. A térgyem annyira fáj, hogy a fejem azt mondja:

- Na, Esvány, ez így nem mehet tovább. Eddig a 90 napos diéta volt a legsikeresebb, hát holnaptól kezdd el.

És így lőn. Tegnap elkezdtem, csak egy kicsit rádurvultam, mert valóban folyadéknapot tartottam, fekete, csapvíz, tea volt a napi menű. Ma gyümölcsnap van, ezért bementünk Kisbérre, és bevásároltunk, hoyg legyen alapanyag a 90 napos diétához.

Ennek első napja a fehérje nap. Ekkor fehérjét lehet enni, legfeljebb salátával, amit meg egyébként minden nap, a gyümölcsnap kivételével.

Nos, holnapra vettem tyúkot és elkészítem belőle a Coq au vin recept alapján a Tyukovint. Mert ugye Tyuk au vin... És az öreg tyúkra nincs ráírva, hogy kokas vagy tik volt-e valamikor. Szóval alig várom a holnapot, amikor leülhetek, és megkóstolhatom. Amióta chilii&csoki  blogjában olvastam, azóta csöpög a nyálam, és ehetnékem van.

Na, szóval elkezdeni egy fogyókúrát nemesebb étekkel nem is lehetne! (Csak a köret lesz más!).

Ja azt elmondom, hogy tegnap reggel a mérleg átlaga 115,9 kiló volt. Muszáj legalább háromszor mérni magam, mert az elektronikus mérleg mindent tud, csak kétszer ugyanazt a súlyt mutatni képtelen.

Egy hét múlva kiteregetem a súlyeredményemet megint!

 

 

.

Feedek
Megosztás

Címke lista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HTML

ingyenes webstatisztika