A Seafalcon mesél

Mindenféléről mesélek a tengerészet kapcsán. Fényképek, videók, receptek, sztorik, naplóbejegyzések, viccek... ami jön.

Spenóttal töltött burgonya

Print Friendly and PDF


Az ötlet az asszonykámé, és ez a bejegyzés is csak ötletadó.
A főtt burgonyákat kivájta, és spenóttal töltötte. A spenótban szerecsendió és volt az ízesítés a són kívül. A krumplikat addig sütötte a tepsiben, amíg pirosodni nem kezdtek. Sült csirkéhez kaptuk.

Valami isteni volt!

Muszaka

Print Friendly and PDF

Volt itthon három darab padlizsánom, ebből muszaka lesz, akárki meglássa!
Van nekem egy kedves blogom a sok közül, amit olvasni is szeretek, meg főzni is a receptjeiből. Ő a Rántott hús wokban. Nála láttam egy megfelelő receptet, és elkészítettem.
Ez ugye egy rakott finomság.
Az első sorba előre megsütött burgonyaszeleteket teszünk. Kevés olajban készítettem.


A következő réteg a padlizsán. Ehhez szeletekre kell vágni, besózni mindkét oldalát, és hagyni, hogy húsz perc alatt izzadja ki a nedvességet magából. Megtöröljük szárazra, és száraz serpenyőben grillezzük. A legjobb, ha ezt parázson csinálod, de ha nincs, akkor nincs... Én nem teszek alá olajat, mert szinte minden mennyiséget képes magába szívni.


A padlizsánokat két rétegben tesszük, ezért csak a fele kerül be a tepsibe.
Ezután jön a darált hús. Hagymán felteszed, hagyod, hogy levet eresszen és azt elfője. Ekkor fehér borral engeded fel. A legjobb hozzá a Retsina, a görög gyantás bolt. Ezt viszonylag gyakran lehet kapni a Lidlben.


Ha ezt is elfőtte, akkor mehet bele a paradicsompüré, a só, a bors és a fahéj! Elképesztő, hogy milyen jól passzol ez az általában sütikbe használt fűszer a húshoz! Ha a szaftját elfőtte (de ne száraz legyen), akkor mehet a padlizsánra.


A húsra jön a következő sor padlizsán, én kevertem hozzá szeletelt paradicsomot is.


Végül besamellel takarjuk le.


Most már nincs más hátra, mint betenni a sütőbe, és nagyjából negyven perc alatt szép pirosra sütni!


Ezzel kész az ebéd! Vágjál belőle egy szép szeletet, és jól edd meg!


Ehhez a tepsihez az alábbi mennyiségeket használtam:
Burgonya 70 deka, padlizsán három (kisebb), darált hús fél kiló, hagyma egy fej, bors, só ízlés szerint, fahéj egy csapott teáskanál, két paradicsom. A besamelhez: 60 gr vaj, két púpozott evőkanál liszt, fél liter tej. Besamelből legközelebb dupla adagot készítek!

Jó étvágyat kívánok hozzá!


Rosztyóka po nasomu

Print Friendly and PDF


Az a helyzet, hogy szeretek blogolni a Blogtéren, mert állandó kommentelőim vannak, akiket akkor is szeretek, ha néha ordenáré módon egymásnak esnek (és ez azért nem komoly ám!). Ott, az egyik hozzászólásban olvastam a rosztyókát.
Nosza, guglizzuk csak meg!
Hát az eredmény elég szomorú, mert csak két különböző receptet találtam, amiből az egyik krumplileves volt, nem köménymag. Mert akárhogyan is csűrjük, csavarjuk a rosztyóka a köménymagleves tót neve. Főztem én már, és szeretem is, de azért az édesanyám levesénél a tót változat gazdagabb. Mert mehet bele tejföl és kolbász.
Olvastam egy receptet, már nem tudom kiét, aki a gyulai kolbászfesztiválon evett rosztyókát, és recept nélkül, ízre, utánérzésre megcsinálta. Nos ez igazából krumplileves. Hát nekem ez annyira megtetszett, hog yén is tettem bele krumplit, de az elkészítés módját nem vettem át (köménymagos vízben megfőzni a krumplit).
Azt találtam ki, hogy a krumplit külön, sós vízben félig megfőztem, majd félretettem a levet és a krumplit külön.
A köménymagot majdnem száraz fazékban (egy evőkanál olaj, alaposan szétterítve) megpattogtattam. Adtam hozzá még egy kanál olajat, egy púpozott kanál lisztet, barna rántást készítettem. Levettem a tűzről, megszórtam egy kiskanál cecei pirospaprikával, majd felöntöttem a kihűlt krumpli főzőlével. Beledobtam egy jókora karikára vágott füstölt kolbászt, majd a krumplit is hozzáadtam.  Három tojást felvertem, belecsurgattam, és adtam hozzá tárkonyecetet is.
tejföllel tálaltam (az enyémre került jófajta házi darált erős paprika is)
Mivel az eredeti rosztyókában nincs krumpli, ezért po nasomu  a recept, azaz szerintünk, de ebből csak annyi az igaz, hogy ez ruszinul van, de az is szláv...

 

Narancsos borjú, hozzá francia burgonyapüré

Print Friendly and PDF

Az ősz beköszöntével eljött az ideje a nehezebb ételeknek is, és ez akkor is így van, ha a borjúsült nem igazén a füstölt csülök kategória, valamint a burgonyapüré sem úgy fekszik a gyomrodba, mint a gyorsfaloda emészthetetlen sült krumplija.
Vendégeket vártunk, ezt tettem az asztalra!

Hozzávalók:

1 kg burgonya
2,5 dl olivaolaj
20 dkg reszelt sajt
só, bors

A borjúhoz:
1 kg borjúszelet (comb), 2 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 nagy narancs leve és vékonyra szeletelt héja, 1 citrom reszelt héja, 4 szem szegfűszeg, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 babérlevél, 22 szem zöld vagy fekete olajbogyó (el is maradhat), egy kevés só, törött fekete bors.


Elkészítése:
A burgonyát főzd meg, törd össze, sózd, borsozd. tedd bele a reszelt sajtot, és add hozzá az olívaolajat, keverd jól el.
Akkor jó, ha a massza "rugalmasnak" tűnik.

A borjút így készítsd:

Nagyobb lábasban megmelegítjük az olajat, és barnára sütjük benne a hús mindkét oldalát. Mellérakjuk az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, és takaréklángon 1-2 percig pároljuk. Leöntjük a narancs levével, és annyi vízzel, hogy a húst ellepje. Ízesítjük a narancs és citrom héjával, a szegfűszeggel, a fahéjjal, a babérlevéllel, megsózzuk és megborsozzuk. Lefödve egy-másfél órán át, mérsékelt tűzön főzzük, amíg a hús omlóssá nem válik. Ha olajbogyót is teszünk bele, csak 30 perccel a főzés befejezése előtt adjuk hozzá! A húst felszeletelve, mártásával leöntve, rizzsel vagy burgonyapürével tálaljuk. (Én még be is sűrítettem két deci főzőtejszínnel, és nem lett rosszabb tőle!)

JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!

Egyszerű, de nagyszerű: burgonyakrémleves

Print Friendly and PDF

Az a helyzet, hogy kicsit megdolgoztatja az agyamat, hogy a túró és a sajtkészítés után maradt savót mi mindenre használjam fel?

Most egy burgonyakrémlevest készítettem.
Közben az is eszembe jutott, hogy érdemes átnézni, ki mit blogol ki, milyen ételek vannak túlsúlyban. Ez akkor ötlött az eszembe, amikor átnéztem a receptjeimet.
Mert én úgy csinálom, hogy a gugli olvasóba teszem a blogokat, ott megnézem, és amelyik tetszik, arra kattintok, majd pdf fájlba nyomtatom a Print Friendly alkalmazással. És ezekhez a blogokhoz kommentelek is. A napokban végignéztem, hát levesből majd annyi van, mint másból. Ez is azt mutatja, hogy eléggé leveses vagyok. Meg az is, hogy a blogomban sok leves van.
Miként ez is:
A burgonyát karikára vágtam, mert az már tuti volt, hogy habart típusú leves lesz, bár habarás nélkül, és ebbe a krumplit csak karikára vágom.
Egy szál pórét felkarikáztam, olíva olajon megdinszteltem, rádobtam a burgonyát, megkevertem, majd felöntöttem a savóval. Sóztam, borsoztam, és majoránnát dobtam rá vagy két kávéskanállal, hiszen ez a lelke ennek a levesnek. Amikor a burgonya majdnem teljesen megfőtt, a felét kiszedtem, botmixerrel simára zagyikoltam a levest, adtam hozzá vagy két deci tejszínt (házit, annyi van, hogy nem tudok mit kezdeni vele, heti négy liter tejről! Éljenek a tehenek! Kép nincs!), és óvatosan visszatettem a burgonyakarikákat.
Felforraltam, tálaltam, az enyémet megszórtam egy kis finom csípős paprikával.

Feedek
Megosztás

Címke lista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HTML

ingyenes webstatisztika