Az ősz beköszöntével eljött az ideje a nehezebb ételeknek is, és ez akkor is így van, ha a borjúsült nem igazén a füstölt csülök kategória, valamint a burgonyapüré sem úgy fekszik a gyomrodba, mint a gyorsfaloda emészthetetlen sült krumplija.
Vendégeket vártunk, ezt tettem az asztalra!

Hozzávalók:

1 kg burgonya
2,5 dl olivaolaj
20 dkg reszelt sajt
só, bors

A borjúhoz:
1 kg borjúszelet (comb), 2 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 nagy narancs leve és vékonyra szeletelt héja, 1 citrom reszelt héja, 4 szem szegfűszeg, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 babérlevél, 22 szem zöld vagy fekete olajbogyó (el is maradhat), egy kevés só, törött fekete bors.


Elkészítése:
A burgonyát főzd meg, törd össze, sózd, borsozd. tedd bele a reszelt sajtot, és add hozzá az olívaolajat, keverd jól el.
Akkor jó, ha a massza "rugalmasnak" tűnik.

A borjút így készítsd:

Nagyobb lábasban megmelegítjük az olajat, és barnára sütjük benne a hús mindkét oldalát. Mellérakjuk az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, és takaréklángon 1-2 percig pároljuk. Leöntjük a narancs levével, és annyi vízzel, hogy a húst ellepje. Ízesítjük a narancs és citrom héjával, a szegfűszeggel, a fahéjjal, a babérlevéllel, megsózzuk és megborsozzuk. Lefödve egy-másfél órán át, mérsékelt tűzön főzzük, amíg a hús omlóssá nem válik. Ha olajbogyót is teszünk bele, csak 30 perccel a főzés befejezése előtt adjuk hozzá! A húst felszeletelve, mártásával leöntve, rizzsel vagy burgonyapürével tálaljuk. (Én még be is sűrítettem két deci főzőtejszínnel, és nem lett rosszabb tőle!)

JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!