A Seafalcon mesél

Mindenféléről mesélek a tengerészet kapcsán. Fényképek, videók, receptek, sztorik, naplóbejegyzések, viccek... ami jön.

Hegyaljai gnocchi

Print Friendly and PDF

Hát ez kérem csak úgy kipattant...
Volt otthon egy csomag mirelit gnocchi (régóta), és ha már van, ne legyen tovább, még lejár nekem, oszt kész. Mit lehetne belőle csinálni? A fricskóban volt padlizsán és cukkini, hát adott a lehetőség, hogy elkészítsem hasonlóan az egyik nagy kedvenchez, a padlizsános spagettihez.


Padlizsán és cukkini felkockázva, és külön, külön megpirítva. kevés olíva olajon, mert akármennyit magába szív, ésnem akartam zsírosra készíteni. Ezután hagymát dinszteltem, rádobtam egy nagy marék szárított paradicsomot (de finom frissből is, csak akkor az íze teljesen más lesz)
Paradicsomlét adtam hozzá, majd fűszereztem bazsalikommal, sóval, borssal, oregánóval.
Most jön a Hegyalja:
ehhez a mártáshoz mindig használok kevés citromot, vagy borecetet. Van nekem otthon egy nagy üveg hegyaljai borból készített házi ecet. Még inkább bor, mint ecet, de inni már nem igen lehet. Ebből adtam hozzá, és mint utólag kiderült, igen jól tettem! A bor jellegzetes íze nagyon jól passzolt a szárított paradicsomhoz. Szerintem egy kevéske borecet és jellegzetes hegyaljai bor is alkalmas!
Rottyant egyet, majd beledobtam a kiengedett gnocchit, összekevertem, fedő alatt addig pároltam, amíg a gombócok puhák nem lettek.
Sajtot reszeltem rá, és fehér bort ittam hozzá.

Zöldséges sült rizs hajószakács módra

Print Friendly and PDF

Zöldséges sült rizsEz megint olyan étel, amit nagyon szeretek. Nem biztos, hogy azt kapod, amire asszociálsz, mert nincs sok köze a thai (ázsiai) sült rizshez, illetve azt még nem ettem, nem néztem utána, ez olyan, ahogyan hajószakácsoktól tanultam.

A lényeg az, hogy kedvedre való zöldségeket megpirítasz. Akár wokban, akár serpenyőben, mindegy. A lényeg a kevés olaj (csak csillogjon az edény), forró legyen, hamar megbarnuljon a zöldség, ahol érintkezik az edénnyel. Az így pirított kelkáposztáért egyszerűen  megvadulok, annyira szeretem. Most tettem még bele kevés fehér répát, sok hagymát, zöldborsót (mirelit) és kukoricát (mirelit). Sárgarépa nem volt, így kevéssé lett tetszetős (sajnos).

Most nem fűszereztem a só kivételével. Illetve egyetlen egyet használtam, de erről majd később.
A rizst megfőztem. A zöldséget összekevertem a rizzsel, és mivel felvert tojás jön majd bele, ezért úgy ízesítettem, ahogyan egy japán háziasszonytól lestem el egy videón: ecettel. Ők nyilván másfélét használnak, mint mi. Neked azt mondom, használjad a legjobb borecetet (balzsamecetet). Én kaptam a sógornőmtől házi borecetet, ami nem más, mint megecetesedett bor. De milyen!? Hegyaljai, tokaji bor adta meg magát az ecetbaktériumoknak, de nem teljesen. Van ecet stichje, de érezni a tipikus hegyaljai, tokaji bor ízét is. Nos ebből locsoltam meg a rizst, majd adtam hozzá a felvert tojást. (Egy bögre rizst főztem, ehhez 5 tojást használtam). Addig kevertem és kavartam, amíg a tojás láthatóan szárazra nem sült!

Mit mondjak, isteni kaja!

Feedek
Megosztás

Címke lista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HTML

ingyenes webstatisztika