Régen nem jelentkeztem. Sok-sok más irányú elfoglaltság miatt nem volt időm blogolni. Közben a kertben sok minden történt. Az első az, hogy eléggé elhanyagoltam azt is (kényszerből), aztán meg látástól-mikulásig ott dolgoztam: gazoltam. De közben kipróbáltam magam, hogy neki állhatok-e egyedül egy kemencének? Azt mondtam, hogyha egy bográcsozót meg tudok építeni, akkor neki merek állni a nagyobb munkának is. Ki akartam próbálni a dongaépítést is, ezért olyan "építményt" terveztem, amiben van alul egy fatároló, és ez lehet íves tetejű. Nos, nekiálltam:

bográcsozó- 01 - alap

Elkészítettem a beton alapot, majd két dübel segítségével felerősítettem a talpas bográcstartót. A tartó egyik falára majd tégla jön, így jó stabil lesz:

bográcsozó- 02 - tartóval

Ezután két sor téglát tettem le, majd jött a boltív. meg kellett oldanom, hogy a boltív támaszkodjon is a falra, és tovább építhessen majd, ezért egy téglát élére állítottam, így némi tégla faragással csak-csak összejött:

bográcsozó- 03 - boltív

Ezután megmagasítottam a három oldalt, a közepét feltöltöttem homokkal, majd régi kőlapokkal borítottam.

bográcsozó- 04 - majdnem-kész

Sajnos vannak erős hiányosságai:

1. Minden sarka különböző magas...

2. A boltív nem ível szépen...

3. Az alja kissé hátra lejt

4. Randa.

Az egyes pontot kijavítom, amikor be lesz vakolva.

A kettessel nem tudok mit csinálni.

A hármas hibapontot majd korrigálom (vagy vízkivezető csatornát fúrok a falba, vagy nem)

A negyedik hibát talán a vakolással csökkenteni tudom  majd.

Nem éltem meg igazi sikerként ezt a bográcsozó építését, de van némi mentségem: a bontott tégláim legalább 4 különböző méretűek voltak, és az azonos méretűek természetesen másképp kopottak.... Sajnos a térdelés egyáltalán nem megy, így a "földközeli" munka igencsak keserves...

A kemencén még gondolkodom. Talán ha új téglát használnék, akkor nem lenne gond a szintezés, de arra nem igen lesz pénzem...

Meglátjuk...