A Seafalcon mesél

Mindenféléről mesélek a tengerészet kapcsán. Fényképek, videók, receptek, sztorik, naplóbejegyzések, viccek... ami jön.

Újévi jelentkezés a szentestei menünkkel

Print Friendly and PDF

Mindig csodáltam azokat, akik karácsony előtt ki tudják tenni a karácsonyi menüsort, nekem se időm, se energiám előre (is) elkészíteni... És a karácsony az karácsony. Az nem a blogolás, az internetezés ideje. És nem is a fészbuké... Szilvesztert se itthon töltöttük, hanem a gyerekeknél, így aztán most jutottam csak saját géphez, és csak most kerül sor az első újévi bejegyzésre.

Szenteste a hagyományoké. Azt igen nagy traumaként értem meg az idén, hogy globális támadás érte a hagyományos karácsonyunkat, mert nekünk a Jézuska hozza karácsonyfát, és a médiumokból mindenütt Santa Claus folyt, Mikulással, krampuszokkal, rénszarvassal, ami teljes mértékben idegen tőlünk. De engem nem kell komolyan venni, mert csak egy zsörtölődő öregember vagyok, akinek fontosak bizonyos elvek... És azt büszkén mondom, éppen ezért, az idén győzelmet ünnepeltem! A kisebbik fiam, aki nyáron lett családfő, kijelentette, hogy a karácsony csak olyan lehet, amilyen gyermekkorában, és az ételekből se enged egy jottányit sem. Szóval mi kizártuk rénszarvasszánon érkező kisöreget.

Tehát szenteste gombaleves, rántott hal és bobajka volt, mint évtizedekre visszamenőleg minden december 24-én, a gyertyagyújtás után. És hogy szót is fogadjunk a médiának, ahol a változtatásra buzdítottak, ezért a hagyományos mákos gubát felváltottuk egy nagyszerű almás-mákos gubatortával! A receptet itt, az Édes otthonunk, némi sóval blogban találtam. A receptért oda menjetek. A narancsszeletet az asszonykám sütés előtt tette rá, tálaláskor mi tejszínhabbal "dúsítottuk" a fogyókúra jegyében!
A gombalevest az idén öt gombából főztem: csiperke, laska a piacról, a galamb, a fafül, és a trombitagomba szárított volt. Tejszínesen készült, a fafülgomba áztatólevét nem használtam fel, mert attól túl sötét lett volna a leves. A rántott ponty mellé "krumplisaláta" készült, az idézőjel azért, mert volt benne még: zeller, alma, dió, uborka, hagyma és természetesen saját készítésű majonézből készült tartárral kevertem össze.

 

Gombaleves, rántott hal, bobajka...

Print Friendly and PDF

Elmúltak az ünnepek, és egy évvel öregebbek is lettünk, bár az én születésnapom nem január elseje, de ha mindenki ezt mondja, akkor én se húzom ki magam ez alól. Mert ez egy nyelvi bevett fordulat, még akkor is, ha nem a valóságot fedi. Hagyomány, amit tartunk. Miként a karácsonyi, de főleg a szentestei menüt. Édesanyám arra tanított, hogy szenteste gombalevest kell enni és rántott halat, amihez krumplisaláta dukál.

Az asszonykám pedig a bobajkát hozta a szentestei asztalhoz. A bobajkát sokan mákos gubaként ismerik, de aki Ipolyságról származik, miként az anyósom, annak a tót név a megszokott.Tavaly úgy döntött a család (ráadásul nem is 2/3-os, hanem 3/4-es többséggel), hogy az asszonykám ne főzzön. És ezt kis módosítással az idén is tartottuk.Én elkészítettem a hagyományos estebédet, amit fél négykor tálaltunk, a gombalevest és utána a rántott halat.

A gombalevest négyféle gombából készítettem. Két friss: csiperke és laska, valamint két szárított féléből, amit órákkal előtte beáztattam. A szárítottakat később csíkokra vágtam. Készítettem egy vajrántást, amibe szerecsendiót és egy kis gyömbért reszeltem, majd felengedtem tyúkhúsleves-kockás vízzel. Elsőként a laska és csiperke szárát tettem bele, megfőztem, majd botturmixszal simára turmixoltam. Utána ment bele a szárított gomba, végül a laska és csiperke felszeletelt kalapja. Végül két deci tejszínben elkevertem kb. három deka kék sajtot, és állandó keverés mellett, hogy oda ne kozmáljon a sajt, felforraltam. A kék (gorgonzola, dán, norvég néven is illetik, de mindegyik ugyanaz a fajta) sajttal óvatosan bánj, mert nem a sajt ízvilágát akarjuk élvezni, hanem a gombákét, amihez ez a sajt nagyon halvány ízzel igen kiváló!

A rántott halról semmit se kell írnom, mert semmi cifraság. Hozzá krumplisaláta volt. A főtt krumplit felszeletelte az asszony, apró hagymát, ecetes uborkát, kockára vágott almát kevertünk bele, végül az elmaradhatatlan durvára vágott dió kell bele. Megsózás után nyakon öntjük egy jó adag tartárral (nem sima majonézzel), és ezt adjuk a rántott halhoz. A bobajkát a Seafalconné készítette. Nem kifliből, hanem a kicsi, ügyes kezével gyúrta meg a kelt tésztát, ebből hosszú rudakat formázott, amit kisütött, és feldarabolt. Ezt öntötte nyakon tejjel, és szórta meg mézes-mazsolás-rumos mákos keverékkel. Estebéd után következett a gyertyagyújtás. Az ajándékok között számomra volt valami nagy meglepetés, mert kaptam kerítést! Előzőleg írtam egy listát, hogy mit szeretnék karácsonyra, és ebbe beleírtam, hogy kérek kerítést az akai ház köré. Nos, a Jézuska meghozta. Egy helyre kis mézeskalács ház volt a fa alatt, és körötte mézeskalács kerítés. Ezt kaptam (többek között) az asszonykámtól!

Feedek
Megosztás

Címke lista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HTML

ingyenes webstatisztika