A Seafalcon mesél

Mindenféléről mesélek a tengerészet kapcsán. Fényképek, videók, receptek, sztorik, naplóbejegyzések, viccek... ami jön.

Cukkinis paradicsom csatni - kétszer főzött

Print Friendly and PDF

1 2 3 4 5 6 7 8

Mint azt a fészbukon ígértem volt többeknek, íme a cukkinis paradicsom csatni receptje, de azért van benne egy kis kurfli, mert miként a címben is írva vagyon, kétszer főzött! Hát kérem szépen, íme az okosság:

Csípős, cukkinis paradicsomcsatni Végy 4 kiló paradicsomot, egy kiló hagymát, 3 db. salátának való cukkinit, ízlésed szerinti mennyiségben barna cukrot (nálam ez másfél kiló volt, mert a csatni akkor jó, ha édes mint a méz és úgy csíp, olyan forró, mint a pokol), zellerszárat (keveset, azaz három szálat), bazsalikomot egy nagy csokorral, friss gyömbért két evőkanálnyit, és almaecetet, ebből lesz a finomság!

A paradicsomot természetesen meghámoztam, forró vízbe dobtam, majd hidegbe, szépen lejött a héja, ment a befőző lábasba. A hagymát szálasra vágtam, mert úgy szeretem. Zutty a paradicsomra. Következett a cukkini: félbe vágtam, majd gyufaszál vastagságúra szeltem, mert azt akartam, hogy a főzés után is maradjon darabos. Ezen okból a zellerszárakat is 2 centi hosszúra vágtam. (Van az idény szárzellerem a kertben, de nem igazán sikerült, bár kicsit vastagabb a szár, mint a gumósé.) Alaposan elkavartam, és elkezdtem főzni.

Nagyjából egy óra múlva adtam hozzá a cukrot. Időközben a megreszelt gyömbért is beletettem. Nagyjából két órát főtt. A végén tettem bele a durvára vágott bazsalikomot és az ecetet. Nálam fél liter borecetet vett fel, addig kóstolgattam, amíg azt nem mondtam, hogy: na, most pont jó!

Most jött az üvegekbe töltés, de persze csak a felét, mert mindig két félét főzök a csatniból: édest és csípőst. A felébe belekotortam a csípős paprikát (mindenki azt használjon, amije van, amit szeret, én cseresznyepaprikával és jalapeñoval ízesítettem. Ezek is mentek a csatniba, főztem még egyet, majd bele az üvegbe. Egy beáztatott celofánra csavartam a tetőt. Most ment be a dunsztba, és amikor az asszonykám hazajött eldicsekedtem neki. Nagyon tetszett neki a remekem.

Aztán a fejemhez kaptam: kifelejtettem a tartósítót... Az asszonykám vállalta az újrafőzést, csak nekem kellett kibontanom az üvegeket! Belekeverte a kálium szorbátot mokkáskanálnyit mindössze, rottyant egyet, majd ment az üvegekbe újra, dunszt, és kész a kétszer főzött csatni!

Ha nem fog télen megromlani, az Oroszlánné érdeme lesz!

Amit a kálium szorbátról jó ha tudsz: " Szorbinsav: új, enyhén szúrós szagú, fehér kristályos anyag élesztő és penész gombák ellen. A tiszta szorbinsav vízben nehezen oldódik, ezért a nátriummal, calciummal vagy a káliummal oldott sóját (pl. Kálium-szorbát) forgalmazzák. Előnye, hogy az emberi szervezetben lebomlik, széndioxidra és vízre, vagyis nem halmozódik fel. Nincs mellékíze és nem befolyásolja a készítmény színét sem. Felhasználható mennyiség 1,0 g/kg." Forrás: http://vitalitas.hu/olvasosarok/online/elelmvez/2001/7/Tartos.htm

Frissít

Gyömbéres, bazsalikomos szilvacsatni

Print Friendly and PDF
A csatni az egyik nagy kedvencem! Jöhet pirítósra, jöhet kenyérre, jöhet húshoz, jöhet rizshez, jöhet mindig! Hál' Istennek, a kert ontja a zöldséget, gyümölcsöt, itt az ideje a főzésének!

Még sehol nem olvastam, hallottam, hogy a szilvát és a bazsalikomot házasságra kényszerítsék. Honnan az ötlet?
Vettem egy ötszintes aszaló készüléket. A perzselő nap elkezdte a lehullott szilvát aszalni, ezzel a masinával fejeztem be. Négy tálca lett tele szilvával, és hogy az ötödik ne legyen kihasználatlan, teletettem bazsalikommal, hadd száradjon ki. Nos, amikor pár óra múlva beléptem a garázsba, hallatlanul kellemes illat fogadott: a szilva és a bazsalikom hallatlanul harmonizál, nagyon jó együtt! Ez adta az ötletet, hogy készítsek szilvából csatnit, és tegyek hozzá bazsalikomot.
Ahogyan a tudást kiolvastam a netről a gugli által, kell hozzá friss gyömbér is, meg egyebek. Az enyémhez a hozzávalók:
4 kg szilva, 1 kg vöröshagyma, 1 kg zöld paradicsom, 25 gr. friss gyömbér lereszelve, 1,5 kg barna cukor, egy nagy csokor bazsalikom, 4dl. borecet, 1 ek. szegfűszeg, 1 ek. őrölt fahéj, 2 ek. kurkuma, 150 gr chili (vagy ízlés szerint)

Nem kell cifrázni, a hozzávalókat az ecet kivételével egybe kell önteni, és el kell kezdeni főzni. Vannak, akik megadják a főzési időt, én nem. A lényeg, hogy a hagyma és a zöld paradicsom megpuhuljon benne, de ne főjön szét! A főzés végén add hozzá az ecetet, ezzel csak rottyanjon egy keveset.
Mivel háromfélét készítettem, ezt a hozzávalók adagolásával értem el.
Mielőtt beletettem volna a bazsalikomot, kivettem négy üvegnyit, ez lett a gyömbéres szilva csatni.
Ezután adtam hozzá a bazsalikomot, negyed órát még főztem, és kivettem megint négy üveggel, ezek lettek a gyömbéres bazsalikomos finomságok. Ekkor ment bele a csilipaprika, de ez nem igaz, mert négy cseresznyepaprika, vagy 8 darab macskapöcse paprika és vagy hat darab hosszúkás  jó erős paprika (amit Romániából kaptam, és az idén már én is termeltem), de manapság mindenre csilit mondunk ami erős... Ebből lett tíz üveggel. Ezek kis üvegek, ha nem derülne ki a fényképről.

A nyári "szentháromság": padlizsán, paradicsom, bazsalikom

Print Friendly and PDF

Sajnos elég régen írtam bejegyzést. Ugyanis van fontosabb dolgom is, mint a gép előtt vesztegetni a drága időt. Elmúlt a lelkesedés, talán majd télen visszatér, amikor a kert is pihen.

Most csak megmutatom az egyik ebédem, és a tegnapi vacsorám. Sajnos a padlizsán még nem a kertből való, de hamarost... A paradicsom és a bazsalikom igen!

Az ebédem a padlizsános-paradicsomos-bazsalikomos spagetti volt. Igen közel áll a ratatujhoz, de mégsem az. A padlizsánt kockákra vágva megsütöm nagyon forró serpenyőben, hogy ne égjen, de azonnal piruljon. A paradicsomot dinsztelt hagymára dobom, sózom, adok hozzá borsot bőven, majd beleforgatom a sült tojásgyümölcsöt, végül mikor levettem a tűzről, jöhet a friss petrezselyem és bazsalikom. Isteni ebéd!

A tegnapi vacsorám egy nagy szelet pirítósra került: Az ujjnyi vastagra karikázott padlizsánt megsütöttem olíva olajban, tepsibe raktam, erre jött a paradicsom. Sóztam borsoztam. Megpakoltam bazsalikomlevéllel, majd jöhet a mozzarella!

 

Alig várom, hogy a kertben megteremjen az első padlizsán, ugyanezt fogok belőle készíteni!

Ratatouille, avagy a kert dicsérete

Print Friendly and PDF

Amióta ebben a kis faluban élek, a hétköznapok legboldogabbjai közé tartoznak azok a napok, amikor kimegyek a kertbe, és leszedek valamit és beviszem a konyhába! Hát még az ilyen alkalmak, amikor minden hozzávaló (a só kivételével) a kertből való!
Mert mi kell hozzá? Padlizsán, cukkini, paprika, paradicsom, és hagyma. Fűszerek közül fokhagyma, bazsalikom, petrezselyem, kakukkfű és természetesen só. Mindez ott van a kertben, csak ki kell menni, és... Ilyenkor nagyon tudok örülni.
Nagyon szeretjük ezt a francia kaját (amiből közelítőleg annyiféle tuti recept van, ahány francia háziasszony...), csak kicsit pepecs, de megéri a fáradságot!

a kert ajándékaiból

Elsőként a centis karikákra felszeletelt cukkinit dobom forró olívaolajra, úgy grillezem, hogy barnára süljenek az oldalai. Zutty, bele egy nagyobb tálba. Ezután ugyanerre a sorsra juttatom a - most vékony csíkokra szeletelt - padlizsánt is. Ha piros mindkét oldala, mehet a cukkinire a tálban. Most jön a paprika, amiből legyen benne sárga, zöld, piros is. Nekem volt két előérett kápia paprikám, egyik fele zöld, a másik már piros volt. Ezeket hosszanti vékony csíkokra vágtam (máskor mindent kockázom, de most csíkozhatnékom volt). A paradicsomot lobogó vízbe dobtam, majd öt perc múltán hidegbe, és a héjukat lehúztam. Több, mint a fele befőzni való volt, hogy legyen bőven leve, és volt benne jócskán lucullus is, hogy az maradjon egybe, legyen a paradicsom is harapható. Most már csak a hagyma volt hátra.
Csíkokra vágva ment az olívaolajra, miután egy keveset párolódott, ment rá a paradicsom, bele a friss, megvágott fokhagymagerezdek, rottyant egyet, bele a paprika, a padlizsán és a cukkini. Összefőztem, meghintettem petrezselyemmel, bazsalikommal és kakukkfűvel. A végén sóztam. A főzési idő csak annyi volt, hoyg a hagyma is roppanós maradt a végére, tehát nem lett minden "agyonfőzve"!
Csuda finom volt!
Nálam most ilyen lett az énféle rataouille!
Másnap a maradékot belekeverte az asszonykám frissen főtt kölesbe, így is nagyon eteti magát!

Mozzarella fogságban

Print Friendly and PDF

Sajnos, a kertünket az esküvői előkészületek, és az utólagos "romeltakarítások" kissé háttérbe szorították. Így aztán néhány napja, amikor kimentem, találtam egy óriás cukkinit.
Mit lehet belőle készíteni? Volt egy kisebb padlizsán is, ami elég nyamvadtnak tűnt, de aztán jött az ötlet, és ez lett belőle:

A sült padlizsán a cukkiniben, majd mozzarella, végül paradicsom rá és az öntet...


A cukkinit felszeleteltem, a közepét kivájtam, és olíva olajon megsütöttem mindkét oldalát. A kis padlizsánt felszeleteltem, és az is ment a serpenyőbe. Ezután tepsibe helyeztem, a padlizsánra mozzarella golyókat helyeztem félbevágva. Ehhez elengedhetetlen volt a friss oregano.
Erre jött a kertből a paradicsomszelet, amire friss bazsalikomot kötelező tenni! Ezzel a mozzarella máris fogságba került!
Mivel a hét végi grillezésből maradt fűszeres aludttej öntetem (menta, petrezselyem, római kömény, ánizskapor, kurkuma ízesítésű volt, a garam masala kimaradt, mert sajnos az asszonykám nem igazán szereti a csípőset), ezzel meglocsoltam.

Most már nincs más hátra, mint sütőbe tolni, és megsütni.
Amikor a paradicsom, a cukkini, a padlizsán és a bazsalikom egy ételben találkozik, abból csak jó jöhet ki, és ez pirítósra helyezve igencsak finom volt!

rozsos tósztkenyéren igazán finom volt!

 

Paradicsomos rakott tök

Print Friendly and PDF

Az ötletadó Gabojsza. Ő cukkiniből készítette, és mivel a tök és a cukkini rokonok, ez a két étel is rokon, de nem ugyanaz!
A mi kertünk is ontja az ontani valót, így a minap egy gyönyörűséges spárgatököt hoztam be. Kinyomtattam Gabojsza receptjét, és megbeszéltük, hogy ez alapján készül el. Elkészült. Természetesen teljesen más lett. Az asszonykám eszét dicséri! Azt meg borítékolom, hogy te meg eldobod az agyad, ha elolvasod...

Hozzávalók:
Egy közepes zsenge tök, egy kis fej hagyma, kiskanál pirospaprika, felszeletelt paradicsom, sajt, paradicsom csatni, tejfel, kapor, bazsalikom.
Nos, a tököt tessék alaposan megmosni, majd a héját szépen lehámozni, felkockázni a csíkokat, és félretenni. A hagymát vágd apróra, dinszteld meg kevés olajon, add hozzá a pirospaprikát. Ha azt mondod, hogy ez pörköltalap, akkor bingó. Most dobd bele a tökhéjat sózd meg, és szépen dinszteld, amíg megpuhul. Nem kell neki sok! Tedd félre.


Sztori:
Ha ezt a tökhéj pörköltöt megeszed rizzsel, az egy komplett második fogás, olyan, mintha gomba pörköltöt ennél. Ezt az anyósom rendszeresen készítette. Vagy tojást ütött rá, akkor nem ment bele pirospaprika, és akkor tojásos gombaként ette. Ő úgy volt ezzel, hogy a gombát az állaga miatt nem szerette, de az ízét igen. Így ezt a kaját ette gomba helyett...
sztori vége...

A hámozott tök belét szedd ki, majd az egészet szeld fel szép vékony szeletekre. Most egy kivajazott tálba rakj egy sor tököt, hintsd meg friss kaporral, ezt szórd meg a tökhéj pörkölttel, tegyél rá paradicsomszeleteket (nem kell túl sok) erre friss bazsalikomot tegyél, tejfelt rá és reszelt sajtot. A rétegezést folytasd addig, amíg van hozzávaló. Ha van kevés paradicsomlé otthon, akkor locsold meg vele1-2 dl. és kanalazz rá paradicsomcsatnit, amit elsimítasz. A tetején sajt legyen.
Ha megvan, akkor told be a sütőbe és fél óra alatt süsd meg.
Ezt ebédre magában ettem, könnyű kis Móri Ezerjóval, hát csuda volt. Este váratlan vendégek jöttek, ők rizzsel kapták, és nagyon nagy sikert aratott így is!

Padlizsános pirítós

Print Friendly and PDF

Könnyű vacsora tésztanapra. A padlizsán és a paradicsom találkozása egy kis öntettel mindig mennyei! Tehát az alábbit követtem el:

Közepesen vastag kenyeret szeltem, a serpenyőbe némi olíva olajat öntöttem, és szépen megpirítottam. Amikor kész  volt, a padlizsánokat vastag karikákra szeltem, és olaj nélkül, a száraz serpenyőben megsütöttem mindkét oldalukat. Időnként szedőlapáttal lenyomtam, közben érezni, mikor puha. Nem kell sok idő...
Amíg pirult elkészítettem az öntetet.
Szedtem a kertben mentát, oreganót, görög bazsalikomot, kakukk- és citromfüvet. Egy kefirt öntöttem a tálkába, hozzáadtam két kiskanál tejfelt, kevéske olíva olajat, van jó csípős román mustárom, abból egy kiskanálkányit, sóztam, borsoztam, alaposan elkevertem a zöldfűszerekkel, amihez adtam még két gerezd friss fokhagymát is.
Ezután két szelet padlizsánra tettem egy-egy szelet paradicsomot, leöntöttem az öntettel.
Nagyon finom vacsora volt!
Feedek
Megosztás

Címke lista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HTML

ingyenes webstatisztika