Nem tudom, ki hogy van vele, de én hallatlanul szeretem a sült kelkáposztát. Tudom, ezt a zöldségfélét sokan ki nem állhatják, azok ne olvassák tovább, csak annyit, hogy elfogadom az álláspontjukat, de nem tudom őket megérteni.
Amellett, hogy finom, egészséges is. Magas a rosttartalma, meg minden, de ezt most tán hagyjuk is.
Az úgy van, hogy az asszonykám találta ezt ki, és azonnal befészkelte magát a kedvenceim közé a szívemben és a gyomromban, valamint az agyam ízemlékező részében is fő helyet foglal el. Bár azt is el kell mondanom, hogy ő se szerette a kelkáposztát, amíg a menzaiban volt része, de mióta maga készíti és a falun lakás valamint a nyugdíjas lét "pihentagyúsága" rejtett kreativitásokat hoz elő belőle.

A következőképpen készül:

Pár káposztalevél vastag erét ék alakban kivágja, az megy a komposztba. Ezután szépen két-háromujjnyi vastagra csíkozza.
Három kis fej hagymát negyedekre vágott (ezek zsenge, édes hagymák, de ha nagyobbat használ, azt is úgy vágja fel, hogy harapható legyen, mert én így szeretem, ha te apróra vágva, csináld úgy). Egy paprikát karikára vághatsz, ez nekünk most kimaradt. Egy szelet kolozsvári szalonnát csíkokra vágott, de nem sok kell bele, mert a szalonna itt csak "fűszer", az ízére van igazából szükség (vegáéknál el lehet hagyni).
A hagymát olajra dobod, mielőtt megpárolódna rá a szalonnát, egy kevés ideig hagyod (ne piruljon meg!), rá a kelkáposzta leveleket és a zöldpaprikát (esetleg egy darab paradicsomot), sózod, borsozod és el ne felejtsd a kelkáposzta kötelező fűszerét, a köményt, (és tetszés szerinti fűszert is adhatsz hozzá, amit kedvelsz). Kicsit összepárolod az egészet, majd rászórsz gabonapelyheket: búzacsíra, zabpehely, lenmagpehely, és amilyet szeretsz. Mikor majdnem kész, kevés szezámmagot szór rá (a végén, hogy meg ne égjen), végül 2 tojás üt rá és alaposan elkeveri.
Ezzel kész. Lehet enni, és jóllakni.
Az egésznek a haszna, azon túl, hogy szeretem, mindez laktató, és nem kell hozzá sok tojás, mert ugye egy gyenge reggelihez az ember 5-ből készít rántottát (kolbásszal, szalonnával).