Aludttejleves kánikulai napokra

Kánikulai, hideg leves, most van a szezonja! Az igaz, hogy Hobbychef úgy nevezte a blogjában, hogy Maast-o-Khiar/ Perzsa uborkás, mentás joghurtleves, hidegen, de ahogyan olvasom a receptjét, ő is változtatott bizonyos dolgokat a perzsa levesen, oszt én is ezt tettem, hát már nem hívom ilyen szép néven, hanem mondjuk csak azt, hogy aludttejleves. Jobban fedi a lényeget.
Kell hozzá, és ez a lényeg: házi aludttej. Így nem kell joghurtot és tejszínt, esetleg tejfölt összekeverni. Jó zsíros házi tej, két napra az ablakba, majd a hűtőbe... Az aludttejet öntsd egy tálba, alaposan keverd meg, hogy folyós legyen.Utána kimész a kertbe és behozol egy csokor borsmentát (jobb szeretem, mint a fodormentát, sokkal intenzívebb az illata), egy-egy csokor metélő petrezselymet és kaprot, és pár szál zeller zöldet. No, meg egy szál zsenge fokhagymát, és egy közepes fej  vöröshagymát (vagy zöldhagymát, nekem most nincs újhagymám, ez viszont a boltokban van rogyásig). Jó apróra metéled az összest, vágsz hozzá három darab ecetes (kovászos) uborkát, teszel bele két nagy marék durvára vágott diót, és egy kevéske márványsajtot (gorgonzolát, kék sajtot), de csak annyit, hogy éppen érezhető legyen az íze. Sózzad és borsozzad. Két órára mehet a hűtőbe, és utána lehet fogyasztani.

Aludttejleves grillezett házi sajttal

Vacsorára is ezt ettem, és azt találtam ki, hogy házi sajtot grillezek hozzá, kevés olíva olajon megsütöttem, rátettem, hát elmondhatom, nem rossz ötlet!