A Seafalcon mesél

Mindenféléről mesélek a tengerészet kapcsán. Fényképek, videók, receptek, sztorik, naplóbejegyzések, viccek... ami jön.

Mozzarella fogságban

Print Friendly and PDF

Sajnos, a kertünket az esküvői előkészületek, és az utólagos "romeltakarítások" kissé háttérbe szorították. Így aztán néhány napja, amikor kimentem, találtam egy óriás cukkinit.
Mit lehet belőle készíteni? Volt egy kisebb padlizsán is, ami elég nyamvadtnak tűnt, de aztán jött az ötlet, és ez lett belőle:

A sült padlizsán a cukkiniben, majd mozzarella, végül paradicsom rá és az öntet...


A cukkinit felszeleteltem, a közepét kivájtam, és olíva olajon megsütöttem mindkét oldalát. A kis padlizsánt felszeleteltem, és az is ment a serpenyőbe. Ezután tepsibe helyeztem, a padlizsánra mozzarella golyókat helyeztem félbevágva. Ehhez elengedhetetlen volt a friss oregano.
Erre jött a kertből a paradicsomszelet, amire friss bazsalikomot kötelező tenni! Ezzel a mozzarella máris fogságba került!
Mivel a hét végi grillezésből maradt fűszeres aludttej öntetem (menta, petrezselyem, római kömény, ánizskapor, kurkuma ízesítésű volt, a garam masala kimaradt, mert sajnos az asszonykám nem igazán szereti a csípőset), ezzel meglocsoltam.

Most már nincs más hátra, mint sütőbe tolni, és megsütni.
Amikor a paradicsom, a cukkini, a padlizsán és a bazsalikom egy ételben találkozik, abból csak jó jöhet ki, és ez pirítósra helyezve igencsak finom volt!

rozsos tósztkenyéren igazán finom volt!

 

Aludttejleves a kánikulai napokra

Print Friendly and PDF
Aludttejleves kánikulai napokra

Kánikulai, hideg leves, most van a szezonja! Az igaz, hogy Hobbychef úgy nevezte a blogjában, hogy Maast-o-Khiar/ Perzsa uborkás, mentás joghurtleves, hidegen, de ahogyan olvasom a receptjét, ő is változtatott bizonyos dolgokat a perzsa levesen, oszt én is ezt tettem, hát már nem hívom ilyen szép néven, hanem mondjuk csak azt, hogy aludttejleves. Jobban fedi a lényeget.
Kell hozzá, és ez a lényeg: házi aludttej. Így nem kell joghurtot és tejszínt, esetleg tejfölt összekeverni. Jó zsíros házi tej, két napra az ablakba, majd a hűtőbe... Az aludttejet öntsd egy tálba, alaposan keverd meg, hogy folyós legyen.Utána kimész a kertbe és behozol egy csokor borsmentát (jobb szeretem, mint a fodormentát, sokkal intenzívebb az illata), egy-egy csokor metélő petrezselymet és kaprot, és pár szál zeller zöldet. No, meg egy szál zsenge fokhagymát, és egy közepes fej  vöröshagymát (vagy zöldhagymát, nekem most nincs újhagymám, ez viszont a boltokban van rogyásig). Jó apróra metéled az összest, vágsz hozzá három darab ecetes (kovászos) uborkát, teszel bele két nagy marék durvára vágott diót, és egy kevéske márványsajtot (gorgonzolát, kék sajtot), de csak annyit, hogy éppen érezhető legyen az íze. Sózzad és borsozzad. Két órára mehet a hűtőbe, és utána lehet fogyasztani.

Aludttejleves grillezett házi sajttal

Vacsorára is ezt ettem, és azt találtam ki, hogy házi sajtot grillezek hozzá, kevés olíva olajon megsütöttem, rátettem, hát elmondhatom, nem rossz ötlet!

Feedek
Megosztás

Címke lista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HTML

ingyenes webstatisztika