A Seafalcon mesél

Mindenféléről mesélek a tengerészet kapcsán. Fényképek, videók, receptek, sztorik, naplóbejegyzések, viccek... ami jön.

Rántott patisszon tört krumplival

Print Friendly and PDF

Ez a - nem is azt mondom, hogy 90 napos diéta, mert jóval hosszabb, hanem a szétválasztós étkezés - zöldségnapi kajám volt.

Valójában nem egy nagy vaszisztdasz...

A patisszon héjába vájd bele a körmöd. Könnyen belement? Remek! A patisszon zsenge! Nincs más dolgod, mint alaposan megmosod, és szeletekre vágod, héjastól, szőröstől-bőröstől. Mindkét oldalát besózod, tálcára teszed, hagyod, hogy kieressze a levét. Amíg ereszti, megpucolod az újkrumplit, apróra vágsz egy fej hagymát, azt zsíron megdinszteled, és rádobod az újkrumplit. Sózod és fedő alatt megdinszteled, néha megkavargatod. Én akkor szeretem, ha a fele elmálik, a fele darabos marad.

A patisszont szokás szerint bepanírozod, és kisütöd.

Hozzá uborkát ettem. Egy kefirben elkevertem, friss kaprot, szurokfüvet (oregánót), és görög bazsalikomot, majd sóztam, és az uborkára öntöttem. Vágtam még hozzá friss paradicsomot is. Mennyei eledel!

Hobbyparaszt (3)

Print Friendly and PDF

Hát kérem... hogy mennyi gaz tud összegyűlni a kertben, ha az ember nyolc napig nem viseli gondját! És ennek ellenére, mégis vannak hálás növények, amik csak úgy ontják a termést (igaz, amikor kell, locsolom őket.) Így tegnap leszedtem életem legnagyobb kígyóuborkáját, nézzétek, mekkora:

Több, mint hatvanöt dekás! És mellé tettem egy kristályvizes palackot, hogy a valódi mérete is látható legyen:

És itt vannak azok a növények, amik az előző képsorról kimaradtak. Van itt karalábé, megmutatom a krumplimat, aztán hogy most mennyit kaptam két bokor alól, ez már sokkal jobb, mint a múltkori, meg is mértem, majd egy kiló. Aztán a hagymát nem kellett letaposni, tudta az mikor dőljön el... megmutatom az első paprikáimat, amit tegnap szedtem, és ahogy nézem a kertet, többet nem kell vennünk (amíg le nem terem). És az utolsó képen látható a koronás sárgadinnye (kezdemény). Megbeszéltem velük, megvárják, hogy hazajöjjünk a kórházból, és akkor majd ontják a dinnyéket!

Ja, tegnap tettem két sor céklát másodvetésként, ma reggel meg zöldbabot fogok ültetni. Hétfőn, lehet, hogy kukoricát is teszek, még nem tudom...

Hát, nagyon élvezem a vidéki életet.

Akai eintopf

Print Friendly and PDF
Az a baj, hogy nem tudom, hogyan lehet németesíteni Aka nevét. Akaer? Olyan hülyén hangzik...  az eintopf ugye a németek fradi kajája, amibe: mindent bele!

Nos, ami itt jön, az nekem is csak jött, finom lett, közzéteszem, csak nem tudom, hogyan hívjam, így lett a fenti néven nevezhető egytálétel.

Vettem pár darab, jelesül három felső csirkecombot Akára menet. A kertben meg volt minden, ami belekerült. (A paradicsom is vett, de a kertben van, csak még zöld.)

Tehát a hozzávalók: 3 db. csirkecomb, pár szem újkrumpli, valamilyen káposztalevélből kivágott vastag ér (én kínai kelből nyertem, és az ötletet is ez adta, hogy megcsináljam), paradicsom, paprika, hagyma, zöldhagyma, pirospaprika, curry, csili.

Mit követtem el főzés címszó alatt? A hagymát apróra vágtam, olajra dobtam, megdinszteltem, beledobtam a a combokat, amiket előbb darabokra vágtam (egy darabnak számít a csonton megmaradt kevés húsos is - a kép előterében van), majd hozzáadtam a kínai kel feldarabolt levélerét és a kockára vágott újkrumplit. Sóztam, paprikáztam, adtam hozzá ugyanannyi curryt, mint pirospaprikát, majd apróra vágtam két csilipaprikát és felturbóztam vele. Lefedtem, hagytam párolódni, közben felvágtam egy zöldpaprikát és egy paradicsomot, és belekotortam.

Ha a hús puha, kész a kaja, mert minden zsenge, minden puha, és minden finom! Készítettem hozzá salátát, hát nem mondom, hogy éhes maradtam!

Jó étvágyat hozzá!

Ez egy hetes bejegyzés volt, amit nem tettem közzé, és közben elkészítettem még egyszer olyan finom volt!

Csakhogy, most azzal kezdtem, hogy köménymagot megpattogtattam az olíva olajon, utána jött a hagyma, valamint a hozzávalók közt a paprika már a kertből való, és tettem rá tejfölt. Na, így se volt rossz!

Kukoricaleves (2)

Print Friendly and PDF

Ma finomat ebédeltünk! Kukoricalevest készítettem, és utána petrezselymes újkrumplit fejes salátával. Persze ez a kaja nem így az igazi, hanem a forró krumplihoz hideg aludttej dukál, bár városban a tej nem szeret aludni, inkább büdöslik, ezért ott elképzelhető joghurttal is.

De az igazi az volt, amikor Földesi néni megfejte este a tehenet (képzeld, nem lila színű volt, mert valaha voltak barna-fehér jószágok is!) én elmentem egy háromliteres kannával, és elhoztam, na, abból aludttej készült! De előbb főzzünk egy kukoricalevest, aminek az alapját a Kulináris világ portálon találtam: Hozzávalók:

  • só, bors, curry
  • 1 közepes, kockára vágott burgonya
  • 1 fej apróra vágott vöröshagyma
  • 1 konzerv kukorica
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • fél liter víz (háztartási, vagy más néven asztali víz)
  • ízlés szerint petrezselyem
  • A hagymát apróra vágtam, az olívaolajra dobtam, hozzáadtam a burgonyát, sóztam, fehér borssal megszórtam, majd felengedtem vízzel. Amikor forrás után még vagy öt percig főztem, majd levettem, bele a turmixgépbe, adtam hozzá egy kiskanálnyi curryt és elturmixoltam. Vissza a lábosba, és feltettem forrósodni. Tálaláskor tettem bele a petrezselyemzöldet, és megszórtam még pirospaprikával (csilivel, cayeni borssal, kinek hogyan tetszik.) Itt vethetsz egy pillantást a második fogásra is. Ez egy komplett ebéd a 90 napos diéta keményítőnapján!

    Feedek
    Megosztás

    Címke lista

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    HTML

    ingyenes webstatisztika