A Seafalcon mesél

Mindenféléről mesélek a tengerészet kapcsán. Fényképek, videók, receptek, sztorik, naplóbejegyzések, viccek... ami jön.

Nehány mondat az algíri munkamorálról - MV Petra 10

Print Friendly and PDF


Július 1. csütörtök, úton, Algír. Újabb három napos pihenő következik. Reggel hétkor érkeztünk, egy csapattal kezdték a kirakást, holnap péntek, azaz arab vasárnap van, így nem dolgoznak. Lehet, hogy a forduló úgy jön ki, hogy megint lesz egy vasárnap esténk Marseille-ben.
Egész nap a volt dombóvári osztálytársaimon járt az eszem. Nem tudom, mi lehet Sarekkal, miért nem jelentkezett, de az az igazság, hogy egy lapon azt írtam, hogy majd ha hazajövök jelentkezem.

Július 2. péntek, Algír. Annak ellenére, hogy arab vasárnap van, mégis dolgoznak. Azért szerencsém is van, mert csak a fedélzeten, ma üres konténereket raknak be. A deck Andrzej feladata, időnként kimegyek ellenőrizni, hogy nincs-e valami gubanc, megállapítom, hogy milyen meleg van, a második tiszt megtörli izzadó homlokát, és bejövök a hűvösre.
Reggel segítettem Rumcájsz kapitánynak komputer ügyben. Nyomtatót kellett beállítani, adatmentést csinálni, és egyéb "rettentő komplikált" feladataim voltak. Bár aki nem ismeri, annak valóban kínaiul vannak ezek a dolgok. Így aztán elkészült ő is a hó végével. Bődületes, hogy milyen adminisztráció van... Mint a Mahartnál régen. Összesítések... Összesítések az összesítésekről, meg azokról is...
Lehet, hogy Nenad átszáll a Southern Traderre, ez klasszikus ro-ro hajó, konténereket nem szállít, és Marseille - Tunisz útvonalat járja, menetrendszerűen. Sokkal nagyobb, mint mi vagyunk, és jóval kényelmesebb is. Nem lenne rossz átszállni nekem is...

Rumcájsz trükkje

Pár nappal ezelőtt kaptunk egy telexet Mr. Godfrey-től, hogy igazán nagyra értékeli az Algírból küldött napi jelentéseket, igen sokat segítettek. Akkor nem értettem, hogy miért a dicséret, hiszen eddig is ment. Ma leesett a tantusz, de ehhez a parancsnok magyarázata is szükségeltetett.
Ugyanis megkért, hogy az adatlapra, amit komputerrel állítottam össze a legnagyobb megelégedésére, a fejlécre írjam rá a hajó nevét is.
- Minek? - adtam az értetlent. Úgyis bemásolja az adatokat a telexbe...
A pasi szeme hamiskásan csillogott.
- Nem úgy van az chief! Olyan szépen mutat, elküldöm inkább faxon! Amíg bepötyögöm a 9 jegyű hívószámot, és elindítom, a telexnél még csak a fejlécnél tartanék... Nem szeretem túldolgozni magam! - mondta, és jókedvűen nevetett hozzá.

A napi jelentés

Ha már itt tartunk, miért is kell ez a jelentés?
Algírban a munkaidő: 07.00-13.00 13.00-19.00 és 19.00-07.00, de a harmadik műszakot csak igen sürgős esetben tartják meg.
Na, már most...
A fent említett időszakot arcpirulás nélkül le is számlázzák. Ekkor jön a napi jelentés, mert abban van egy rovat: tényleges munkaidő. Ide szépen beírom, hogy 7.55-kor kezdett a műszak, és 12.05-kor elhúzták a belüket.
Mert azt tudni kell, hogy a munkakezdés időpontja csak laza iránymutatóként szolgál (mint hajdanában nálunk is, a szocializmusban). Nagyjából addigra illik bent lenni a kikötő területén. Negyed nyolc felé szálingózni kezdenek a hajóhoz.
Amikor ideértek, leülnek, vagy azért, hogy kipihenjék az ideút fáradalmait, vagy azért, hogy erőt gyűjtsenek a napi munkához. Közben persze kihasználják az időt egy kis beszélgetésre az ismerősök, és itt mindenkinek sok kebelbarátja van.
A következő menet az, hogy kinyittatják a garázst.
Akkor elszörnyülködnek azon, hogy mennyi rakomány van, és leülnek egy pöttyet pihenni. Vagy a falnak támaszkodnak. Ilyenkor azt szokták mondani, hogy ez csak látszat, valójában most a villástargoncára várakoznak, mert nem veszik észre, hogy a vezető is támasztja a falat. Ha Janusz ideges lett, hogy mi lesz már, út végén megy haza, nyomás dolgozni, akkor azt mondják, hogy nincs teherautó. És ebben nagyon is igazuk van, mert egy szál se érkezett még meg.
Akkor elmennek keresni.
Közben megjött a teherautó, de nincs villástargonca, mert a vezetője a teherautót keresi.
Ha minden összejött, akkor előveszik a legutolsó trükköt, a manifesztet (rakományjegyzék). Elkezdik módszeresen keresni, hogy mibe lehet belekötni? És persze, hála a franciák precizitásának, mindig akad olyan áru, ami nem szerepel a jegyzéken (most például a veszélyes rakomány, egy kisméretű villástargonca). Erre megrohannak, és kérdezik, hogy most mi lesz? (Mintha nem tudnák: félrerakják, és amikor elintézik a formaságokat, az utolsó napon kirakják.) És ekkor már jól benne vagyunk az időben, nyolc is elmúlt, tehát nem húzzák tovább az időt, elkezdik a munkát 08.15-kor.
Én meg előveszem a kis noteszomat, bevésem: 08.30 - garázs kirakása elkezdve. Ezt azért teszem, mert úgyis leimádkoznak belőle valamit, hát járjon jól a charterer is...

Turista konténerek

Ha már szót ejtettem a veszélyes rakományról, akkor azt is elmondom, hogy van két konténer "veszélyes" árunk is (IMO class 2.2). Na nem kell megijedni. Ez csupán robbanásveszélyes gázt jelent. Nem afféle francos, kerek tartályban visszük, hanem egyszerű, mezei kockában. Ugyanis a francia parfümöt (amit gáz hajt ki az üvegcséből) nem kell tartályba tenni. Kartondobozokba rakják, azzal kitömik a konténert, és mehet a hajó, ott a "veszélyes" rakomány.
Az ilyet nem igazán szeretjük. Na, nem azért, mintha attól tartanánk, hogy felrobban, hanem mert igen sok a gond vele Algírban. Nem tudom miért, de az átvevő mindig nagy titokban van. Ha kérdezzük, hogy mikor rakják ki, akkor csak a vállukat vonogatják, hogy nincs átvevő... (Ezt marhára nem értem.)
Ha megjön az átvevő, akkor hurrá. A pasi megszemléli a konténert, és közli, hogy ezt mostan kirakják. El akarok menni, de nem enged, mert valami olyasmit makog, hogy "mentan". Ezt nem tudom, hogy mit jelent, de azért maradok. Fél óra múlva, amikor már baromira izzadok, bemegyek a lakótérbe, mert a hőség kibírhatatlan, a vas izzik körülöttem, és a "mentan" csak nem akar bekövetkezni. Két óra múlva megint jönnek (a "mentan" tehát azt jelenti, hogy "két óra múlva"), hogy no lám, megjött a vám, és mindjárt "mentan" lesz, és kirakják (újabb két óra?). Akkor hurrá. De még mindig nem a kirakással foglalkoznak, hanem elébb kinyitják a vám jelenlétében, s a vámos végigkurkássza, hogy valóban az-e a rakomány, ami a papíron szerepel? Kinyit vagy húsz-harminc kartont, kivesz magának négy-öt különféle parfümöt.
Kirakni még nem lehet (még nincs "mentan"), mert várni kell a Gazdasági Minisztérium emberére.
Hála Allahnak, az is megérkezik.
Felnyit húsz-harminc kartont, végigkurkássza, hogy valóban az-e a rakomány, ami a papíron szerepel? Kivesz magának, a minisztériumi kollégáknak, a rokonságnak vagy negyven darab parfümöt, és alig tud lemenni a járón.
Na, most lehet kirakni! Most lesz mentan. Még két óra, s már csak a hűlt helye a rakománynak a fedélzeten (azért nem nagyon "hűlt" a helye, mert dög forró a vas).
Az elmúlt úton volt négy ilyen konténer. Kettőnek megjött az átvevője, ki is rakták, kettőnek azonban nem. Rettentő egyszerű a megoldás. Az áru csinál egy kanyart. Turistaút a Földközi-tengeren. Ha most se jön meg az átvevő, akkor még egy rundó lesz belőle. Egyszer valaki csak megunja...

Paradicsomos lila káposzta főzelék

Print Friendly and PDF

Ez az étel a feledékenységemnek köszönheti megszületését, mert azt hittem, van fejes káposztám, a hír igaz volt, csak lila...

Akkor gyerünk, készítsünk paradicsomos káposztát lilából:

A menet ugyanaz, mintha fejes káposztából lenne, ez a váratlan hír most nyilván letaglózott, de nem tehetek róla.
Kókuszzsíron megdinsztelek megy kisebb vereshagymát, majd hozzákeverem a káposztát. dinsztelem, amíg kellőképpen össze nem esik. Ekkor felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Kókuszzsírt használok, ami nem olcsó, de keveset használok, így azért elviselhető.
Sózom, fűszerezem, bors, majoránna, és stíviával édesítem. Nekem édesanyíám cukrosan készítette, ha nem tennék bele édesítőszert, akkor nem ízlene. Az ízlés szerint azt jelenti, hogy nekem a 4 szem és némi por elegendőnek bizonyult.
Nagyjából fél órát főztem.


Készítettem hozzá szójafasírtot (ezt Gőzinek köszönhetem a Fészbukról, aki szójás ötleteket adott), ami csak abban tér el a hagyományostól, hogy hús helyett ugye szója, és beáztatott kenyér helyett száraz zsemlemorzsa van benne. És annyi, hogy sütőben süttem, zsír nélkül.
    Hát..., ennyi...
    Ugye ismered Hofinak a szójás dumáját:
    Kórházban kajákról beszélnek:
    - Szójapörkölt, szójatej, szójafasírt, szója nővérnek, hogy befostam...

Készül a kemencém - 2. rész (elkészült, ez az utolsó rész lett!)

Print Friendly and PDF
Ezzel a bejegyzéssel régóta tartozom, jelesül, amióta elkészültem a nagy művel! Ez pedig volt a tavalyi nyár végén... Volt egy próbafűtés, egy próbasütés, minden nagyon szép, minden nagyon jó, kész.
Szóval:


Ott hagytuk abba, hogy az elejét szintbe kellett hozni a tűztérrel. Ezután építettem meg a tűztér homlokzati falát. A középső képen látszik, hogy két tégla vfan rézsút összeillesztve, ez elég, mert nem kell nagy terhet cipelnie. Ezután kezdtem el a kéményt. A nyitott rész boltízvjéhez egy használt autógumit használtam, ez elég is volt, mert ugye csak egy tégla vastagságúra kellett készítenem.


Innen már nem volt más dolgom, mint a kéményt felhúzni. Utólag láttam csak, hogy a szimmetria nevű barátom nem érkezett meg, de ez legyen az ő baja!.
A harmadik képen látszik, hogy a dongás boltívet kőgyapottal burkoltam, de ha nem igazán, akkor a következőn biztosan:


Hál' Istennek nem kellett sajnálnom, a padlás szigetelésből maradt egy teljes tekercs, most igen jól jött! Ezután agyagot dobáltam a szigetelésre, jó sokat, hogy szépen kiadja a "tető" vonalát. Kavartam cementes agyagot, és a cserepeket ebbe ültettem bele.


Amikor a tetővel készen lettem, amilyen hamar csak lehetett, kipróbáltam a kemencét. Begyújtottam, és láss csodát, gyönyörűen égett benne a fa, a kéménye csak úgy "pöfögött", szóval minden rendben volt.
Sütöttem is benne, hamarost. Mivel a tévőt három Ytong darabbal helyettesítettem, ezért kinyitás, becsukás macerás volt, eléggé kihűlt sütés közben. De a káposzta, amit este hatkor tettem be, és másnap délben vettem ki, csodás lett! A dologból okulva elkészítettem egy Ytong tévőt, de ezt egy vaslapra szereltem. Az alsó képen a másodikon láthatod. Ennek a tévőnek (tűztér ajtó) van ám hajózási vonatkozása is! Az acéllemez testvérei Japánban szolgálták az autóipart, mivel Dunaújvárosban beraktam a Vörösmarty tengerjárónk egy japán rakományát uszályokra, azok lementek Izmailba, és onnan Japánba!


Milyen jó, hogy van kemencém! Most hogy vega étrendre tértem át, majd sütök benne finom salátát és csicseriborsó főzeléket! Vagy teljes kiőrlésű kenyeret az egész családnak!

Oroszlánfalka a stivador irodájában... - MV Petra (9)

Print Friendly and PDF

Június 26. szombat, úton, Genova, úton. Jó húzós nap volt. Hajnalban érkeztünk, fél hatra kötöttünk ki, azonnal elkezdtek dolgozni, és hatkor már el is jöttünk. Arra azért volt időm, hogy felhívjam Encsit.
Híre terjedt, hogy Marseille-ben sztrájk van a kikötőben. Nem is végzünk egy nap alatt, henm csak valamikor kedden. Két rakparton raknak be, persze van is mit, mert 1300 köbméter palettát és ládát viszünk. Ez nagyon sok, féleg, ha azt is nézem, hogy rolling cargót, azaz gördülő rakományt is felveszünk.

Június 27. vasárnap, úton, Marseille. Jerome olyan volt, mint egy vad motoros. Húzta a gázt, hogy minél előbb megérkezzünk a kikötőkbe. Most meg:
Reggel megyek fel őrségbe. Rumcájsz kedvesen vigyorog, és kifejtette az álláspontját:
- Egy kicsit visszavettem a sebességből. Így délután fél egykor érkezünk a pilotállomásra, mindenki kényelmesen megebédelhet, aztán jöhet a manőver. Az az egy óra nem oszt, nem szoroz, hiszen ma úgyse dolgoznak.
Így is volt. Megérkeztünk ebéd után, kikötöttünk, majd csináltunk egy mentőcsónak gyakorlatot, mindenki mehetett, amerre látott. Persze egy tiszt, egy matróz és egy gépésznek bent kellett maradnia, így én voltam a tiszt. Andrzej kiment, én pedig felhívtam Encsikét.

Marseille nem változott

Négykor ledőltem egy kicsit, majd este hétkor kimentem a városba. Akármilyen messze is van, kell egy kis séta, kikapcsolódás. Úgyis először esik meg, amióta itt vagyok, hogy kijutok a hajóról.
Buszra szálltam, mert a 35-össel is vagy hét megálló volt a Régi Kikötő - most jachtok sorakoznak egymás mellett -, s gyalog vagy háromnegyedóra a jó lábúaknak.
Ugyanolyan volt, mint amikor Encsikével itt jártunk 1982-ben. Csak az a különbség, hogy sokkal több az arab...
Megtaláltam azt a boltot is, amiben Pőcze parancsnok vasútmodelleket nézett. Megittam egy sört abban a bárban, ahol hajdanán fagyiztunk az asszonnyal. Végigsétáltam a Boulevard des Capucines-en még az is lehet, hogy jól írtam, aztán buszra szálltam, és bejöttem a hajóra. Éppen akkor érkezett meg Wadek, az új fedélzetmester. Kíváncsi leszek, hogyan értjük meg egymást, mert nemigen beszél angolul. Bár nekem a lengyel egyre jobban megy, de még nem beszélek igazán, úgy tudok kerek mondatokat elővarázsolni az okos fejemből, hogy előbb megnézem a szótárban, aztán elmondom. Bár az orosz alapján elég sok szó összejött már, azért egyáltalán nem könnyű. Főleg azért nem, mert most "vérre megy a dolog", meg kell tanulnom a nyelvet, ha a lengyelek között akarok hajózni a későbbiekben is.

Június 28. hétfő, Marseille. Ilyen se volt még! Itt egy teljes munkanap, és nem használják ki! Reggel nyolckor kezdték a munkát, tízkor vették a burnuszukat, és elmentek az arabok... Persze nem mondták volna, hogy mára kész, hanem azzal bíztattak, hogy majd, majd...
Akkor begurultam, és elmentem az irodába, hogy utána járjak a dolognak.
- Jó napot kívánok, a Petráról vagyok a second capitan. Uraim, mikor folytatják a berakást? - kérdeztem illedelmesen, mert Encsi mindig a lelkemre köti, hogy legyek illedelmes, és jó...
Egy nyegle arab terpeszkedett egy széken, de olyan erőbedobással, ahogyan csak arabul lehet terpeszkedni.
- Mit tudom én!? - hárította el a kérdést.
Egy fazon újságot olvasott, felkapta a fejét. Megkérdezte:
- Az első tiszt a Petráról?
- Aha... - illedelmeskedtem újfent.
Nos, az újságos tag akkora üvöltést csapott a terpeszkedő irányába, mintha egy oroszlánfalka seggét rúgnák éppen szét. A nyegle meg felugrott, és én olyan készséges faszit még életemben nem láttam.
Aszondja:
- Erre parancsoljon chief, mindjárt megkérdezzük...
És lőn, megkérdeztük, és kiderült, hogy mára konyec travaj.
Milyen jó, hogy Jerome elment, és így a hajón nem üvöltözik senki...
Janusz, a bosun úgy elment, hogy el se köszönt. Persze ilyenkor adj uramisten, de azonnal kell menni a taxihoz, ezt tudom, de akkor is, reggel többször is találkoztunk, és elutazónak illik elköszönni. Az újjal meg jól megleszek, mert még nem is "this is bosun", szinte semmit se tud angolul, de nem baj, mert így jobban rá leszek kényszerítve a lengyel tanulására. Ma már megdicsért, hogy milyen szépen mondtam, hogy aszondja: "Dzsiseny nye pracujon, tilko jutro rano o suszte" Azaz: ma nem dolgoznak, csak holnap reggel hatkor. Azt hiszem, jobb fedélzetmester lesz, mint Janusz volt. Szinte oda se kellett figyelnem a berakásra, mindent intézett a raktárban. Eltáncoltam, hogyan akarom, és ment minden, mint a karikacsapás. Negyed ötkor felhívtam Encsit, ott volt apa is, vele is beszéltem, negyven oldalnyi naplót ígért, kíváncsian várom.

Június 29. kedd, Marseille, úton. Ahogyan mondtam Wadeknak, reggel hatkor megjöttek, és délre úgy telezsúfolták a raktárt, ahogyan az elő van írva. Őrület, lehet bármennyi rakomány, ezek egy műszak alatt elkészülnek vele a garázsban. A fedélzeten csak fél négykor fejezték be, mert volt egy kis eső is, és sok volt a konténer is.
Azért az túlzás, hogy az új fedélzetmester mennyire beszéli a lengyelt. Be nem áll a szája, és csak mondja, s nem látom rajta, hogy felmerülne benne a gondolat, hogy kétségeim lennének a mondanivalójával kapcsolatban. Ennyire azért nem kellene tanulnom...
Este megcsináltam a túlóra elszámolásomat

Június 30. szerda, úton. A szokásos menetnap. Semmi különös. Kaptunk egy telexet, hogy Genovában elszúrták a dolgokat az előző úton, mert a trailereket fordítva rakták ki. Így most ami a hajón van, azt kirakjuk majd, s amit ott fogtak, azt elhozzuk Marseille-be. Holnap reggel hatkor érkezhetünk Algírba.


Szejtán gördice főtt burgonyával

Print Friendly and PDF

És savanyú uborkával.
Az úgy volt, hogy rábukkantam az Origón egy írásra, ahol a vegák és a paleósok kaptak egy kezet, azaz jól megkapták a magukét, mert csalnak, és mint tudjuk, aki csal az lop is, aki lop az öl is, oszt aki vega és paleós az előbb utóbb az akasztófán végzi!
Nem hiszed? Olvasd el a cikket, de csak azután, hogy a receptem végére értél, mert valld be: irtóra fúrja az oldalad a kíváncsiság, hogy mi is az a gördice, és hogyan készül? Elöljáróban egy jó hír: ha nem vagy vega, akkor hússal is készítheted!!!
Nos a gördice egy Dél-Vegán kaja Észak-Paleo megyéből, amit pofon egyszerű elkészíteni!
Olyan eccerű, hogy még bográcsban is készítheted, ha nem vagy vega! Vagy kemencébe, de ott nem szokták.
Tehát:
Hozzávalók:
25 deka búzahús vagyis szejtán.
1 nagy fej hagyma apróra vágva
pirospaprika csapott evőkanál
Ízlés szerint mehet bele erős paprika is.
Kókuszzsír 14 gr, vagy valamilyen olaj két evőkanálnyi.

Elkészítése: Az olajon a hagymát megdinszteled. Tehetsz alá kis vizet is. ha szép üveges, megszórod piros paprikával, belekevered a kockára vágott szejtánt, adsz alá egy kevés vizet, és fedő alatt szépen összefőzöd. Ha a víz elfogy, lehet pótolni.
Kész.
Én főtt burgonyát ettem mellé és savanyú uborkát.
Finom volt!U.I.: Ha azt mondod, hogy ez pörkölt, akkor valójában igazad van, de akkor a cikk szerint pszichésen károsodott vagyok, és féloldali húsehetnékes agylottyanásom van, tehát azért készítem. Nyilván nem tudja az Iván gyerek, hogy a hagymás paprikás alapban megpárolt valami az ételkészítési mód, és nem biztos, hogy sertés-, marha-, csirkehúsból kell készülnie. Mert ha nem tudná, van olyan beszéd a gasztronómiában, hogy aszondja: gombapörkölt, karfiolpörkölt, hogy a paprikás krumpliról ne is is beszéljünk, csak az hosszú lére van...
Szóval, ha ezután pörköltöt készítek vega módon, hogy ne legyek csaló, én gördicének hívom!
Elvégre Kohn is azt mondta a hentesnek, amikor sertéshúst vásárolt:
- Maga csak adjon abból a halból, és ne azt magyarázza, hogy maga minek hívja!

Sült szejtán salátával - Cukros diétám 4

Print Friendly and PDF

Most a szejtánt favorizálom, ami más néven búzahús vagy egyszerűen sikérből készített húspótló. (Megjegyzendő, hogy a por alakban kapható búzasikérnek a fehérjetartalma 70%, azaz megegyezik a csirkemellével. Ízre pontosan olyan, azaz se íze, se bűze, viszont lehet sokkal kellemesebb állagúra készíteni.
Engem a jutúb oktatott ki, hogyan készítsem. A Cukros diétám 2 című bejegyzésben mutattam egy videót, de az nem az igazi, de megnézni nem árt. Ami nekem eddig bejött az ez a videó. (Az elején kicsit gubanc van a mennyiségekkel, a lényeg: negyed annyi Graham liszt, mint sikér.)
Szóval ez alapján készítettem az utolsó adagomat, és mondhatom, igen finom lett! Az állaga pont jó, és a pácolás után igazán finomat ettem belőle! Tegnap este bepácoltam:
4 evőkanál elíva olaj, egy teáskanál szójaszósz, egy evőkanál mustár, és egy evőkanál Sertéssült ételízesítő. Nagyon fontos, hogy a Vegeta Naturella márkájút használd, mert ebben nincs tartósítószer, sem ízfokozó!
Ma reggel két szeletet beletettem a wokba, és minden olaj nélkül (hiszen megszívta magát) kisütöttem!
Íme:Megmondom az őszintét, kicsit elsóztam, mert nem számoltam a fűszerkeverék sósságával. Utána sózni mindig lehet! Nem igaz?
És egy kis dicsekvés:


De ebben jelentős szerepet játszik a testmozgás is!!!

Tofu rántotta - vegán reggeli - Cukros diétám 3

Print Friendly and PDF

Még nem vagyok vegán, de fokozatosan ki akarom vezetni az étrendemből az állati fehérjéket, hátha segít a bőrömön... egyre több a bajom...  bár azt olvasom, hogy nem bizonyított, hogy a pszoriázisra van hatással, de én hinni akarok benne. De abban mindenképpen, hogy csökkenni fog a hatására.
Tehát ma elhagytam a tojás reggeliket.
Helyette találtam egy tofu rántottát.
Nüansznyit változtattam, az olaj nálam olíva, mert az zömében telített zsírt tartalmaz ellentétben a napraforgóval.Egy közepes hagymát megpirítottam egy evőkanál olíva olajon, hozzáadtam a villával összetört friss tofut, sóztam, adtam hozzá kurkumát, és egy pici vizet, hogy ki ne száradjon.
Kápia paprika volt a zöldség hozzá, és két kukoricás abonettet is betoltam a fejembe.
Fehérje 9, szénhidrát 8, zsír 13 gramm a 160 grammos adagban, kalória: 182.
Ma reggelre majd hét kilóval vagyok könnyebb, mint amikor kiderült a magas cukrom. És ez igazán nagyszerű!

Cukros diétám - 2

Print Friendly and PDF

Kezdjük a legfontosabbal, megmutatom a tegnapi étkezésemet:


Láthatod, hogy majdnem minden klappol, csak kevés a szénhidrát, és egy picit több a zsírbevitel. De a lényeg az, hogy:
1. Nem állati zsír.
2. Zömében telítetlen zsírok.
Amikor az ember arra kényszerül, hogy méricskéljen, pepecseljen, akkor azt nem lehet megcsinálni, hogy ha a recept azt mondja, hogy például hagyma 80 gr., akkor pontosan 80 grammot fogok kimérni. Vannak ételeim, amit rendszeresen fogyasztok, és mindig a receptet írom át, úgy, ahogyan elkészítettem!
Vegyük a mai reggelimet. Azt látod, hogy Reggeli rántottám.
Ehhez felvittem egy alapreceptet, és állandóan azt variálom az alkalomhoz illően. Tehát megnyitom a receptet szerkesztésre:


Az első sorban azt látod, hogy kókuszzsír 0 gramm. Ez azt jelenti, hogy készítettem kókuszzsírral, de most repceolajat használok, ezért ezt lenullázom, és a repcénél beírom azt, amennyit használok.
A tojást mindig mérem, csak rákattintok, és átírom grammra pontosan, hogy ma mennyit használtam fel. A múltkor laskagombát használtam, ma ezt lenulláztam, és felvettem a póréhagymát. Holnap ha nem teszek bele, akkor majd ezt is lenullázom.
A legalsó, szürke sorban láthatod a teljes mennyiséget, és ezt adom meg egy adag súlyának. Ezzel a módszerrel nem kell mindig új recepteket beírnod, attól függően, hogy miből mennyit használtál, milyen új hozzávalót vettél.
Szerintem ennek a lapnak ez az egyik legjobb funkciója!
Az eredmény:A brokkoli levest is ilyen módszerrel főzöm (mert nagyon szeretem és többször készítem).
A káposztás babhoz készítettem pirított pácolt szejtánt. Aki sorstárs, biztosan ismeri, aki vea vagy vegán az gyakran használja, de a kezdőknek elmondom, hogy ez búzasikérből készült húspótló: búzahús. Energiatartalma 70%-os, azaz ugyanaz, mint a csirkemellé. Ha begyakorlod magad a készítésébe, akkor él tudod érni, hogy az állaga is hasonló legyen!
Én először főztem búzahúst, csak kicsit volt rugalmas (gumiszerű), de így is elég jó lett, meghozta a kedvem a további próbálkozáshoz!
Itt tanultam meg, hogyan kell készíteni, ez egy videó.
Vacsora igazán nem volt, mert délben belaktam, és a maradék búzahúst nassoltam el.
A csíkokra vágott búzahúst bepácoltam, a pácba szójaszószt, olíva olajat, himalája sót, fokhagymát, vöröshagymát tettem, és megpirítottam egy serpenyőben.

Ehhez a napi menühöz még 35 perc intenzív torna is járult.

Feedek
Megosztás

Címke lista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HTML

ingyenes webstatisztika